Zamierzam urządzić sobie zielony kącik na balkonie, będzie trochę różnych roślin, namiastki kilku biotopów, domki dla błonkówek itd. Mam do wykorzystania akwarium o pojemności circa 60 litrów i zastanawiam się, do czego je wykorzystać. Myślałem bardziej o zrobieniu w nim czegoś w rodzaju terrarium z siatką na górze. Ponieważ nigdy nie hodowałem niczego poza bezkręgowcami wodnymi, moje pytanie brzmi - co polecacie na początek? Czy będzie się nadawało dla jakichś chrząszczy? Czy może zasiedlić je czymś jeszcze innym?
Co na balkon?
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Co na balkon?
Takie bardzo szerokie pytanie, już wyjaśniam, o co chodzi
Zamierzam urządzić sobie zielony kącik na balkonie, będzie trochę różnych roślin, namiastki kilku biotopów, domki dla błonkówek itd. Mam do wykorzystania akwarium o pojemności circa 60 litrów i zastanawiam się, do czego je wykorzystać. Myślałem bardziej o zrobieniu w nim czegoś w rodzaju terrarium z siatką na górze. Ponieważ nigdy nie hodowałem niczego poza bezkręgowcami wodnymi, moje pytanie brzmi - co polecacie na początek? Czy będzie się nadawało dla jakichś chrząszczy? Czy może zasiedlić je czymś jeszcze innym?
-
Jacek Alderski
Re: Co na balkon?
Biorąc pod uwagę fakt, że terrarium ma być umieszczone na zewnątrz, ze swojej strony proponuję zainteresować się gatunkami krajowymi. Wdzięcznym obiektem hodowli powinien być - Rohatyniec nosorożec (Oryctes nasicornis), który można traktować już prawie jak gatunek synantropijny. Ze względu na swoje rozmiary i kształt wzbudzi z pewnością zainteresowanie wśród gości, ewentualnie wywoła przerażenie wśród innych, a to w pewnych sytuacjach bywa bezcenne... 
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Dzięki za sugestię Jacku! Rohatyniec to faktycznie bardzo dobry pomysł. Poczytałem o jego hodowli na dwóch forach terrarystycznych i widzę, że nie jest to bardzo skomplikowane. A co do przerażania - myślę, że dobrym pomysłem jest pomalowanie samcom czubka rogu czerwoną farbą
Żartuje oczywiście!
-
Jacek Alderski
Grzegorzu! Mam nadzieję, że moja sugestia nie wywoła nieprzewidzianych i nieodwracalnych skutków...
Ewentualnie proponuję zainteresować się jeszcze innym interesującym przedstawicielem krajowej entomofauny, tym razem z rzędu prostoskrzydłych, a jest nim - Pasikonik zielony (Tettigonia viridissima). Owad ten posiada nie tylko słuszne rozmiary i efektowny wygląd, ale samce także dysponują zdolnościami muzycznymi. W letnie popołudnia i wieczory zapewnione mamy koncerty, które jednym koją nerwy, a innym wręcz przeciwnie...
Pozdrawiam i życzę dokonania udanego dla siebie wyboru - Jacek.
Ewentualnie proponuję zainteresować się jeszcze innym interesującym przedstawicielem krajowej entomofauny, tym razem z rzędu prostoskrzydłych, a jest nim - Pasikonik zielony (Tettigonia viridissima). Owad ten posiada nie tylko słuszne rozmiary i efektowny wygląd, ale samce także dysponują zdolnościami muzycznymi. W letnie popołudnia i wieczory zapewnione mamy koncerty, które jednym koją nerwy, a innym wręcz przeciwnie...
Pozdrawiam i życzę dokonania udanego dla siebie wyboru - Jacek.