Czarny pająk

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
ODPOWIEDZ
Janek

Czarny pająk

Post autor: Janek »

Witam.
Pisze tutaj, żeby rozwikłać może i prostą zagadkę. Chciałbym się dowiedzieć, jak się nazywa taki bardzo pospolity w całej Polsce pająk z rodziny krzyżakowatych. Przędzie duże sieci,wychodzi dopiero po zmroku, jest czarny bez żadnych wzorków, duży jak na pająka i bardzo masywny. Po prostu duży czarny krzyżak. Ktoś wie o jakiego mi pająka chodzi?
Życzę miłego wieczoru :D
Awatar użytkownika
Dragon

Re: Czarny pająk

Post autor: Dragon »

Mhhh opis pasuje do Kołosza szczelinowego Nuctenea umbratica - sam takiego miałem przez kilka tygodni w ogródku

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nucte ... edof.2.jpg
Janek

Post autor: Janek »

To właśnie ten dziad :lol:
Jakoś za nimi nie przepadam, lubią sobie zakładać sieci przy lampie w domku letniskowym i zwisać sobie na ludzi, a do tego dotkliwe gryzą. Kiedyś mój kuzyn złapał takiego i wpuścił do słoika razem z Kątnikiem olbrzymim, albo ściennym, nawet nie pamiętam, ale to skubane zwierzę w 3 minutki zagryzło katnika, ten nawet nie ugryzł go :shock:
Dzięki, ode mnie +

A jak już przy pająkach jesteśmy, to może będzie ktoś wiedział jakie pająki zagrały główną rolę w filmie ''Arachnofobia''?
1999

Post autor: 1999 »

Interesuje mnie ten gatunek. W książkach jest napisane, że na odwłoku zamiast klasycznego krzyża jest rysunek liścia (jakby dębowego) i sam go zauważyłem, ale na tym zdjęciu nie za dobrze go widać. Jak się ustawi pod światło to widać. Ten gatunek bardzo dobrze znam z nadmorskiej wsi Rowy k. Ustki, gdzie właśnie o zmroku, ciepłym latem rozwieszał bardzo licznie pajęczyny (choć nie tak idealnie kształtne jak u ogrodowego) przy oknach i na latarniach wczasowych baraków. Rzeczywiście imponujące bydle 8) Przy latarniach miały w ciepłe wieczory nieprzerwany obiad. Niektóre samice (?) były wyjątkowo wielkie i grube. Kiedyś do słoika złapałem chyba samicę i samca ( dlatego, że był szczuplejszy, ale miał niemal tak długie nogi jak Kątnik domowy większy ), w każdym razie samica go nie zjadła i był wyjątkowo energiczny, silny i dobrze kombinował jak się wydostać. Może to był jednak kątnik ?
Mam też pytanie do speców - czy pozostałe krzyżaki też są aktywne nocą i przy źródle światła ?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Janek pisze:A jak już przy pająkach jesteśmy, to może będzie ktoś wiedział jakie pająki zagrały główną rolę w filmie ''Arachnofobia''?
http://answers.yahoo.com/question/index ... 546AAIWfMr
ODPOWIEDZ