Szukanie gąsienic w nocy
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Szukanie gąsienic w nocy
Ostatnio w nocy dość często wałęsam się po ugorach w poszukiwaniu gąsienic. Czasami zdarza się że znajduję ich podczas jednego wypadu kilkadziesiąt, a innym razem zero (tak jak np. dzisiaj - za to udało się na latarkę złapać M.abruptaria - poniżej).
Nie jestem w stanie wyłapać zależności od czego zależy ilość gąsienic żerujących "na widoku". Wydaje mi się że więcej ich znajdywałem w okolicach pełni księżyca, a także wtedy gdy szukałem trochę później w nocy (nie zaraz po samym zmierzchu). Te intuicje mogą być jednak zupełnie błędne, bo mogłem nie ując innych, bardziej istotnych czynników. Czy ktoś może mnie oświecić w tej kwestii?
Nie jestem w stanie wyłapać zależności od czego zależy ilość gąsienic żerujących "na widoku". Wydaje mi się że więcej ich znajdywałem w okolicach pełni księżyca, a także wtedy gdy szukałem trochę później w nocy (nie zaraz po samym zmierzchu). Te intuicje mogą być jednak zupełnie błędne, bo mogłem nie ując innych, bardziej istotnych czynników. Czy ktoś może mnie oświecić w tej kwestii?
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Re: Szukanie gąsienic w nocy
Coś mi się nie chce wierzyć że nikt nie stosuje tej metody, przecież to najskuteczniejszy sposób pozyskiwania gąsienic, sówek przede wszystkim, trochę metodologii na pewno jeszcze bardziej zwiększyłoby skuteczność.
-
Janusz S.
Oj,wielu stosuje.Metodyka jest w ogólnodostępnej literaturze.Cytowanie to 3-4 strony maszynopisu.Tomasz Niedźwiedzki pisze:Coś mi się nie chce wierzyć że nikt nie stosuje tej metody, przecież to najskuteczniejszy sposób pozyskiwania gąsienic, sówek przede wszystkim, trochę metodologii na pewno jeszcze bardziej zwiększyłoby skuteczność.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
Coś tam patrzyłem u Niesiołowskiego i w II tomie motyli Polski prof. Buszko,
szczerze to nie przeglądałem jeszcze wszystkich dostępnym mi materiałów. Tak czy owak namiary na konkretną literaturę by mi pomogło, choć przede wszystkim chodziło mi o podzielenie się osobistymi doświadczeniami i spostrzeżeniami z wypadów w teren.
szczerze to nie przeglądałem jeszcze wszystkich dostępnym mi materiałów. Tak czy owak namiary na konkretną literaturę by mi pomogło, choć przede wszystkim chodziło mi o podzielenie się osobistymi doświadczeniami i spostrzeżeniami z wypadów w teren.
-
Janusz S.
Nieco ab ovo:Tomasz Niedźwiedzki pisze:Coś tam patrzyłem u Niesiołowskiego i w II tomie motyli Polski prof. Buszko,
-dobra "czołówka"aby ręce były wolne,też siatka na motyle,coś będzie latać,
-właściwa temperatura,biorąc pod uwagę porę roku;przy zbyt niskiej lub nadmiernie wysokiej żerowanie słabe,
-wilgotność powietrza ważna,gdy bardzo niska-żerowanie słabe lub ustaje,
-przy pogodzie wietrznej żerowanie słabe,
-wybór siedliska,jakie gatunki szukamy i w jakiej fazie rozwoju,
-"na wypatrzenie"grubo mniejsze efekty,używanie sprzętu,jak przy poszukiwaniach w dzień,czyli:
-czerpak /byliny,krzewinki/,
-parasol,najlepiej zwykły,czarny/kontrast/ z mocnymi szprychami-krzewy
-kawałek białego materiału/kontrast/,na który wysypuje się zawartość czerpaka lub parasola i przegląda,
-małe pojemniki na gąsienice,część będzie zainfekowanych lub skaleczonych,póżniej obserwowanie ,
eliminowanie podpadniętych,
-roślina pokarmowa-gdy nie znamy,to jak podaje Niesiołowski.
- Tomasz Niedźwiedzki
- Kontakt:
serdeczne dzięki za odpowiedź i wskazówki, rzeczywiście jest jeszcze parę rzeczy, które mógłbym ulepszyć.
-
Janusz S.
Pozdrawiam.Tomasz Niedźwiedzki pisze:serdeczne dzięki za odpowiedź i wskazówki, rzeczywiście jest jeszcze parę rzeczy, które mógłbym ulepszyć.