Arctia caja/L./-chów wsobny
-
Janusz S.
Arctia caja/L./-chów wsobny
Motyle z gąsienic, otrzymanych od kol. Wojciecha Ś. Prezentowane motyle to”mały pikuś”, w porównaniu do osobników, które uzyskał kolega, kontynuując hodowlę. Hodowla w miarę łatwa. W mieszkaniu, bez chłodzenia, w roku kalendarzowym uzyskuje się 2,5 pokolenia. W pewnym pokoleniu hodowla pada. Gąsienice stają się coraz bardziej rachityczne i wiele zdycha. Na końcu zanika zdolność do rozrodu.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2005:03:12 22:38:34Image taken on:12 marca 2005, 21:38 - sobFocus length:6.3 mmShutter speed:1/26 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:200Camera-model:FinePix S5600
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Re: Arctia caja/L./-chów wsobny
Miałem okazję obejrzeć juz dwa razy zbiór Wojtka Śliwy i zawsze najbardziej pamietam te jego gabloty z tymi A. caja. Dla mnie coś przepieknego. Mam nadzieję, że kiedyś trafią na forum zdjęcia z tymi gablotami. Wojtek - pozdrawiam
.
-
Janusz S.
Może ktoś z uczestników Forum przerobiłby ten temat?Dispar pisze:Miałem okazję obejrzeć juz dwa razy zbiór Wojtka Śliwy i zawsze najbardziej pamietam te jego gabloty z tymi A. caja. Dla mnie coś przepieknego. Mam nadzieję, że kiedyś trafią na forum zdjęcia z tymi gablotami. Wojtek - pozdrawiam.
- Delog
- UTM: CA56
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Cześć JanuszJanusz S. pisze:Może ktoś z uczestników Forum przerobiłby ten temat?Dispar pisze:Miałem okazję obejrzeć juz dwa razy zbiór Wojtka Śliwy i zawsze najbardziej pamietam te jego gabloty z tymi A. caja. Dla mnie coś przepieknego. Mam nadzieję, że kiedyś trafią na forum zdjęcia z tymi gablotami. Wojtek - pozdrawiam.
temat jest pewnie przerobiony ze wszech stron, nie wiem czy analiza korelacji/związków pomiędzy globalną/ stopniową utratą heterozygotyczności a umieralnością, cechami dysmorficznymi, czy formami barwnymi znajdzie w dzisiejszych czasach zainteresowanych odbiorców, szczególnie u A. caja. Problem inbreedingu może mieć jednak szersze znaczenie, szczególnie w lokalnych i zagrożonych populacjach gatunków wymierających. Dryf genetyczny może być ich kolejnym (poza działalnością homosapka), gwoździem do trumny.
Poniżej, dla zainteresowanych trochę literatury, szeroko w temacie
Najpierw historycznie:
http://www.ias.ac.in/jarch/jgenet/32/179.pdf
potem trochę nowsze:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10049922
http://www.nature.com/nature/journal/v3 ... 491a0.html
-
Janusz S.
Cześć
Naturalnie. Temat praktycznie przerobiony"przed stu laty", podobnie jak krzyżowanie gatunków, np.Sphingidae sp. wpływ temperatur na wybarwienie.
Moją intencją było zachęcenie i zdobycie doświadczenia w hodowli gąsienic. Uważam, że przy "obszerniejszym" zainteresowaniu motylami jest to nieodzowne.
Sprawa "gwożdzia do trumny" jest oczywista. Spotykam się z opinią, że owe "gwożdzie" w naturze pojawiają sie samoistnie, tak funkcjonuje genetyka.
W konsekwncji jest to jeden z czynników prowadzących do wymarcia lokalnych populacji. Być może przyczynia się to do gwałtownego zanikania na wielu stanowiskach szeregu Lycaenidae sp.
Pozdrawiam.
Naturalnie. Temat praktycznie przerobiony"przed stu laty", podobnie jak krzyżowanie gatunków, np.Sphingidae sp. wpływ temperatur na wybarwienie.
Moją intencją było zachęcenie i zdobycie doświadczenia w hodowli gąsienic. Uważam, że przy "obszerniejszym" zainteresowaniu motylami jest to nieodzowne.
Sprawa "gwożdzia do trumny" jest oczywista. Spotykam się z opinią, że owe "gwożdzie" w naturze pojawiają sie samoistnie, tak funkcjonuje genetyka.
W konsekwncji jest to jeden z czynników prowadzących do wymarcia lokalnych populacji. Być może przyczynia się to do gwałtownego zanikania na wielu stanowiskach szeregu Lycaenidae sp.
Pozdrawiam.