modraszek-ale który?

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
ODPOWIEDZ
przemek laskowski
Been thanked: 1 time

modraszek-ale który?

Post autor: przemek laskowski »

zaczynam dopiero przygodę z oznaczaniem motylków na podstawie zdjęć i dlatego mam pytanie dotyczące oznaczenia modraszka ze zdjecia. Zdjęcie wykonane latem 2010 w kwadracie EC95-woj. lubelskie.
Ja obstawiam, że jest to Plebejus argus, ale pasuje też Plebejus idas, a nawet Plebejus argyrognomon chociaż wg mnie najmniej z tych trzech. I dodatkowe pytanie po czym na "oko" odróżnić argusa od idasa, bowiem na dostepnych mi zdjęciach zarówno argus jak i idas mają na tylnym skrzydle po wewnętrznej stronie pomarańczowego paska białe przepaski. A kolec na goleni nie jest widoczny(no może troszeczkę)
Załączniki
argus.jpg
Przejrzano 965 razy
Original image recording time:
2010:07:12 09:27:35
Image taken on:
12 lipca 2010, 07:27 - pn
Focus length:
5.2 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/4.5
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-H7
Awatar użytkownika
P. Kloska

Re: modraszek-ale który?

Post autor: P. Kloska »

Plebejus argus (Linnaeus, 1758) Modraszek argus
Awatar użytkownika
panczo

Post autor: panczo »

a po czym poznałeś że to argus a nie idas?
przemek laskowski
Been thanked: 1 time

Post autor: przemek laskowski »

sugerowałem się właśnie tym białym paskiem po wewnętrznej stronie skrzydła(obok pomarańczowego), ale przy zlatanych osobnikach może on-ten biały pasek nie być tak wyraźny, a podobne paski tylko nie tak wyraźne ma chociażby modraszek idas(Plebejus idas). Co do kolca na goleni, to przy pojedynczym zdjęciu nie bardzo jest do czego porównać jego długość. Na tym akurat zdjęciu kolec goleniowy jest troszeczkę widoczny. Również niebieskie plamki na skrzydłach nie przesądzają o gatunku, bo ma je i P. argus i P idas i P. argyrognomon.
I dlatego zadałem pytanie czy są jakieś inne cechy pozwalające na pierwszy rzut oka określić na 100 % gatunek- może po prostu wszystko zależy od doświadczenia i lat praktyki- może i ja za 15 lat będę na 100% pewien, że to zdjęcie przedstawia argusa a nie srebrnoplamka czy idasa :P . Oby tak było czego sobie życzę(i wszystkim początkującym tak jak ja)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Motyle (bez gąsienic) [FOTO-oznaczanie]”