zaczynam dopiero przygodę z oznaczaniem motylków na podstawie zdjęć i dlatego mam pytanie dotyczące oznaczenia modraszka ze zdjecia. Zdjęcie wykonane latem 2010 w kwadracie EC95-woj. lubelskie.
Ja obstawiam, że jest to Plebejus argus, ale pasuje też Plebejus idas, a nawet Plebejus argyrognomon chociaż wg mnie najmniej z tych trzech. I dodatkowe pytanie po czym na "oko" odróżnić argusa od idasa, bowiem na dostepnych mi zdjęciach zarówno argus jak i idas mają na tylnym skrzydle po wewnętrznej stronie pomarańczowego paska białe przepaski. A kolec na goleni nie jest widoczny(no może troszeczkę)
modraszek-ale który?
-
przemek laskowski
- Been thanked: 1 time
modraszek-ale który?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:12 09:27:35Image taken on:12 lipca 2010, 07:27 - pnFocus length:5.2 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H7
- P. Kloska
- panczo
-
przemek laskowski
- Been thanked: 1 time
Re: modraszek-ale który?
sugerowałem się właśnie tym białym paskiem po wewnętrznej stronie skrzydła(obok pomarańczowego), ale przy zlatanych osobnikach może on-ten biały pasek nie być tak wyraźny, a podobne paski tylko nie tak wyraźne ma chociażby modraszek idas(Plebejus idas). Co do kolca na goleni, to przy pojedynczym zdjęciu nie bardzo jest do czego porównać jego długość. Na tym akurat zdjęciu kolec goleniowy jest troszeczkę widoczny. Również niebieskie plamki na skrzydłach nie przesądzają o gatunku, bo ma je i P. argus i P idas i P. argyrognomon.
I dlatego zadałem pytanie czy są jakieś inne cechy pozwalające na pierwszy rzut oka określić na 100 % gatunek- może po prostu wszystko zależy od doświadczenia i lat praktyki- może i ja za 15 lat będę na 100% pewien, że to zdjęcie przedstawia argusa a nie srebrnoplamka czy idasa
. Oby tak było czego sobie życzę(i wszystkim początkującym tak jak ja)
I dlatego zadałem pytanie czy są jakieś inne cechy pozwalające na pierwszy rzut oka określić na 100 % gatunek- może po prostu wszystko zależy od doświadczenia i lat praktyki- może i ja za 15 lat będę na 100% pewien, że to zdjęcie przedstawia argusa a nie srebrnoplamka czy idasa