Białe "kropki"! ?
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
Amiga
Białe "kropki"! ?
Heja!
Słuchajcie.. zarejestrowałam się tutaj w akcie rozpaczy. Oczywiście powodem są... jakieś "robaki" w moim domu. Zauważyłam je wczoraj – na mojej własnej nogawce.. szedł sobie po niej jakiś mały, biały obiekt, taka dosłownie KROPKA, okrągły.. pół milimetra, milimetr mógł mieć góra. To tak, jakby miniaturowy okruszek chodził. Pod wieczór to samo szło po stoliku w kuchni. Znalazłam jeszcze dwa, tym razem w kibelku na podłodze szły. Nie za bardzo wiem jak to opisać, dlatego porównałabym to do ROZTOCZA, to po prostu wyglądało tak, jak wyglądają roztocza pod mikroskopem na zdjęciach w necie... nie pasuje mi jedynie wielkość. Nie znam się na tym ale zdaje się, że nie mogę roztoczy zobaczyć.. Tylko plis, heh, nie mówcie mi, że gryzki, gryzaki czy inne gryzielce.. pół dnia spędziłam na szukaniu informacji i jak Boga kocham – to mi na żadne gryzaki nie wygląda. Jest białe, małe, okrągłe. No chyba, że te gryzki też mogą być takie mikroskopijne i białe? I okrągłe? Nie mogę strzelić fotki – bo sama to ledwo zauważam, żaden aparat mi tego nie uchwyci.. Podejrzewam, że mało kto by to w ogóle zauważył...
Co to jest.. to mogą na serio być jakieś roztocza?
Słuchajcie.. zarejestrowałam się tutaj w akcie rozpaczy. Oczywiście powodem są... jakieś "robaki" w moim domu. Zauważyłam je wczoraj – na mojej własnej nogawce.. szedł sobie po niej jakiś mały, biały obiekt, taka dosłownie KROPKA, okrągły.. pół milimetra, milimetr mógł mieć góra. To tak, jakby miniaturowy okruszek chodził. Pod wieczór to samo szło po stoliku w kuchni. Znalazłam jeszcze dwa, tym razem w kibelku na podłodze szły. Nie za bardzo wiem jak to opisać, dlatego porównałabym to do ROZTOCZA, to po prostu wyglądało tak, jak wyglądają roztocza pod mikroskopem na zdjęciach w necie... nie pasuje mi jedynie wielkość. Nie znam się na tym ale zdaje się, że nie mogę roztoczy zobaczyć.. Tylko plis, heh, nie mówcie mi, że gryzki, gryzaki czy inne gryzielce.. pół dnia spędziłam na szukaniu informacji i jak Boga kocham – to mi na żadne gryzaki nie wygląda. Jest białe, małe, okrągłe. No chyba, że te gryzki też mogą być takie mikroskopijne i białe? I okrągłe? Nie mogę strzelić fotki – bo sama to ledwo zauważam, żaden aparat mi tego nie uchwyci.. Podejrzewam, że mało kto by to w ogóle zauważył...
Co to jest.. to mogą na serio być jakieś roztocza?
- Almandyn
- Been thanked: 1 time
Re: Białe "kropki"! ?
To może być to: http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=15651, z opisu, bez zdjęcia. Jak się da to zrób zwierzakom zdjęcia i umieść na forum.
Ala
Ala
-
Amiga
Alu, dziękuję Ci za linka - to właśnie tak wygląda!
Tylko tyle, że te moje "przyłapane", były pojedyncze i troszeczkę mniejsze - powiedziałabym, że ledwo dostrzegalne... jak połowa kryształka cukru. Myślę jednak, że to mogły być "dzieci"... podobieństwo jest uderzające. Jeszcze dzisiaj przetrząsnę kuchnię, obawiam się, że one mają gdzieś swoje "rodzinne gniazdko".. zabieram się do śledztwa. 
Swoją drogą, jestem jednak ciekawa, czy jakiekolwiek (i jeśli tak, to które) roztocza można zobaczyć nieuzbrojonym, przysłowiowym "gołym" okiem?
Swoją drogą, jestem jednak ciekawa, czy jakiekolwiek (i jeśli tak, to które) roztocza można zobaczyć nieuzbrojonym, przysłowiowym "gołym" okiem?
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
A na przykład te albo i teAmiga pisze:Swoją drogą, jestem jednak ciekawa, czy jakiekolwiek (i jeśli tak, to które) roztocza można zobaczyć nieuzbrojonym, przysłowiowym "gołym" okiem?
-
Amiga
Fuj.. !!! Nie chciałabym czegoś podobnego znaleźć, nigdy i nigdzie.
A te "domowe"? Bo jeśli mają niektóre 0,5mm to w sumie jakby się uprzeć... o, właśnie. Pewnie to głupie ale korci żeby zapytać. Te domowe roztocza - żyjące na przykład w naszych kołdrach, poduszkach, kocach, można zobaczyć? Pamiętam, że jako dziecko, wpatrywałam się w kołdrę godzinami po tym jak gdzieś usłyszałam, że żyją w niej jakieś "gagale".. ;D
- Aneta
Aczemuto?Amiga pisze:Fuj.. !!! Nie chciałabym czegoś podobnego znaleźć, nigdy i nigdzie.
Gołym okiem nie bardzo, w końcu mierzą sobie nawet nie te wspomniane pół milimetra.Te domowe roztocza - żyjące na przykład w naszych kołdrach, poduszkach, kocach, można zobaczyć?
-
Amiga
Że jakie one są? MISIOWATE???
O mamo... !!! Ładny mi misiek! Toć to istne cholery są i to jeszcze czerwone! Tak się przyglądam tym "ślicznością" i się zastanawiam, czy to są te robaki, które spacerują sobie bez dania racji po np. betonie w parkach, po parapetach i są kojarzone z gołębiami? Widzę często, czerwone, małe diabelstwa na swojej ławce w ogrodzie i słyszałam, że to.. to żyje na gołąbkach. To to samo?
Ja nigdy i nigdzie nie odważę się podnieść kamienia
- tam gdzie wilgotno.. zwłaszcza. Bo wiem, że pod każdym takim kamieniem wszystko "chodzi". 
Ja nigdy i nigdzie nie odważę się podnieść kamienia
- Aneta
Eee tam, takie pluszaczki i od razu cholery?Amiga pisze:Toć to istne cholery są i to jeszcze czerwone!
Nie. Fakt, w ogrodzie czy parku widujesz zapewne Trombidium sp., ale nie są on pasożytami ptaków, dorosłe postacie są w ogóle wolnożyjące. Na gołębiach i drobiu pasożytują inne roztocza, np. z rodzaju Dermanyssus.Widzę często, czerwone, małe diabelstwa na swojej ławce w ogrodzie i słyszałam, że to.. to żyje na gołąbkach. To to samo?
No i właśnie o to chodzi, że wszystko tam chodziJa nigdy i nigdzie nie odważę się podnieść kamienia- tam gdzie wilgotno.. zwłaszcza. Bo wiem, że pod każdym takim kamieniem wszystko "chodzi".
-
Amiga
No chodzi i to jak... najobrzydliwsze są te szare, płaskie, za chiny nazwy nie znam - ale pod każdym kamieniem siedzą - takie, jakby prążkowane ze schowanymi odnóżami.. nie ma bata, żeby tego nie było w moim ogrodzie pod jakimkolwiek większym kamieniem. I jeszcze sobie skubane w symbiozie ze szczypawami jakimiś żyją.. ohyda. 
Tymczasem przyjrzałam się dzisiaj moim białym kropkom na stoliku w kuchni.. i to wygląda jak chodzący KURZ!!! Serio.. Bardzo ale to bardzo trzeba się przyjrzeć, żeby to zobaczyć.. jeden taki osobnik jest wielkości "kropki kurzu", albo jeszcze inaczej! Jak rozkruszony na pół kawałek małego kryształka cukru. Takie to małe, niby nie wadzi, dużo tego nie ma (od pierwszego odkrycia naliczyłam 5 takich znalezionych)... ale wkurza tym, że JEST.
Robię generalne porządki, a nóż znajdę gniazdo jakiś większych. .
Tymczasem przyjrzałam się dzisiaj moim białym kropkom na stoliku w kuchni.. i to wygląda jak chodzący KURZ!!! Serio.. Bardzo ale to bardzo trzeba się przyjrzeć, żeby to zobaczyć.. jeden taki osobnik jest wielkości "kropki kurzu", albo jeszcze inaczej! Jak rozkruszony na pół kawałek małego kryształka cukru. Takie to małe, niby nie wadzi, dużo tego nie ma (od pierwszego odkrycia naliczyłam 5 takich znalezionych)... ale wkurza tym, że JEST.
- Voltrax
- Kontakt:
Jak mniemam chodzi Ci o Porcellio.spAmiga pisze:No chodzi i to jak... najobrzydliwsze są te szare, płaskie, za chiny nazwy nie znam - ale pod każdym kamieniem siedzą - takie, jakby prążkowane ze schowanymi odnóżami.. nie ma bata, żeby tego nie było w moim ogrodzie pod jakimkolwiek większym kamieniem. I jeszcze sobie skubane w symbiozie ze szczypawami jakimiś żyją.. ohyda..
-
Amiga
Tak, to one! O, jak ja je dobrze znam! Tzn. my się znamy tylko z widzenia - pierwszy raz w życiu słyszę nazwę... warto wiedzieć, dzięki.
Ile ja przez nie łez jako dzieciak wylałam, ile to kamieni z obrzydzeniem odrzuciłam przy najlepszych zabawach, ile to mi nerwów zszargało, łojezu, to one, fuj. Prawdę mówiąc, ze wszystkich robali, tfu, skorupiaków, owadów i tym podobnych - TYCH brzydzę się najbardziej. 
-
Amiga
Witajcie ponownie.
Już myślałam, że o problemie z białymi kropkami mogę zapomnieć (i faktycznie zapomniałam) bo tych małych choler od dłuższego czasu nie widywałam. Wczoraj jednak jak grom z jasnego nieba..
Wczoraj: przestawiałam szafki w pokoju - w którym od bardzo dawna jest po prostu wilgoć. Jedna z szafek stała w narożniku tuż przy ścianie (nikt nie wpadł na to, żeby ją nieco odsunąć) i stało się tak, że cała jej zawartość ubrań była wilgotna a na ścianie zaczął pojawiać się paskudny grzyb.
Powyciągałam wszystkie ubrania, zaczęłam robić przegląd generalny i .. moim oczom ukazały się owe białe KROPKI, chodzące po WSZYSTKICH ubraniach!!!
Oczywiście wszystko poszło do wora... okazało się, że tam była WYLĘGARNIA tych kropek.. nie w kuchni, nie w łazience, nie pod panelami i nie z podłogi.. a właśnie z UBRAŃ!!!
Nie są to mole. Jaki jest mól - każdy wie. Larwy mola też zdaje się, że nie wyglądają jak jakieś białe kropeczki.
Nie są to o zgrozo wszy odzieżowe - bo po za tymi białymi kopkami, żadnych dorosłych osobników nie widzę a domyślam się jak takowe wyglądają.
Nie są to rozkruszki - bo co by tam jadły?
Roztocza? Ponoć nie mogłabym ich okiem gołym zobaczyć, odpada.
WIĘC CO???
To na pewno ma związek z wilgocią.. i ciuchami.. oczywiście wiem jak sobie z tym poradzić, ale ciekawość nie daje mi spokoju.. co to może być... :/
Wczoraj: przestawiałam szafki w pokoju - w którym od bardzo dawna jest po prostu wilgoć. Jedna z szafek stała w narożniku tuż przy ścianie (nikt nie wpadł na to, żeby ją nieco odsunąć) i stało się tak, że cała jej zawartość ubrań była wilgotna a na ścianie zaczął pojawiać się paskudny grzyb.
Powyciągałam wszystkie ubrania, zaczęłam robić przegląd generalny i .. moim oczom ukazały się owe białe KROPKI, chodzące po WSZYSTKICH ubraniach!!!
Oczywiście wszystko poszło do wora... okazało się, że tam była WYLĘGARNIA tych kropek.. nie w kuchni, nie w łazience, nie pod panelami i nie z podłogi.. a właśnie z UBRAŃ!!!
Nie są to mole. Jaki jest mól - każdy wie. Larwy mola też zdaje się, że nie wyglądają jak jakieś białe kropeczki.
Nie są to o zgrozo wszy odzieżowe - bo po za tymi białymi kopkami, żadnych dorosłych osobników nie widzę a domyślam się jak takowe wyglądają.
Nie są to rozkruszki - bo co by tam jadły?
Roztocza? Ponoć nie mogłabym ich okiem gołym zobaczyć, odpada.
WIĘC CO???
To na pewno ma związek z wilgocią.. i ciuchami.. oczywiście wiem jak sobie z tym poradzić, ale ciekawość nie daje mi spokoju.. co to może być... :/
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
Przeczytaj cały post, który w pierwszej odpowiedzi linkowała Ala. Jednak to są roztocze, jaki gatunek trudno ocenić - przynajmniej dla mnie
Po pierwsze zastosować jakiś środek owadobójczy - żeby je wytruć. Podstawą jednak będzie usunięcie przyczyny powstawania wilgoci w pokoju. Bez tego nie masz szans na ich całkowite wyplenienie.
-
Amiga
Pytałam moją sędziwą prababcię, mądra kobitę, co to może być i powiedziała cyt. "pchełki tekstylne". Zaczęłam szukać po sieci i chyba takie coś nie istnieje.
Mało tego, nawet do sąsiada poleciałam zapytać, co to może być i czy też takie coś ma, to się zapiera, że to są larwy moli.. a to nie widzi mi się od samego początku. 
Jakubie, w sumie taka opcja (roztocza) jest dla mnie najlżejszą (w porównaniu z przerażającymi przypuszczeniami, że mogą to być jakieś ciuchowe wersje "bedbugs"
). Już dzisiaj rozpoczęłam walkę. Wszystkie ciuchy z tej szafki wyrzuciłam - w ruch poszedł Muchozol (tak na pierwszy rzut, jutro poszukam jakiegoś specyfiku po sklepach) i czeka mnie przegląd pozostałych szaf. Ciekawi mnie tylko jeszcze.. skąd to się tam wzięło? Tak po prostu się wylęgło? :/ Kiedy ktoś mi mówi, że z wilgoci - to nie bardzo potrafię to sobie wyobrazić.. Myślałam, że roztocza z linku Ali żywią się okruszkami jedzenia a swoje siedziby mają w kuchniach.. a tu zonk! Mają się świetnie w stertach zbutwiałych ciuchów.. :-/ Co one tam w ogóle jedzą? 
Jakubie, w sumie taka opcja (roztocza) jest dla mnie najlżejszą (w porównaniu z przerażającymi przypuszczeniami, że mogą to być jakieś ciuchowe wersje "bedbugs"
-
Amiga
To są chyba jednak WSZY ODZIEŻOWE!!!! Jestem załamana, płaczę jak głupia.. skąd to się wzięło... to są wszy dlatego, że odkryłam dzisiaj większe osobniki, podłużne i czarne chodzące po moich zimowych kurtkach.. nie ma mowy, żeby były to roztocza.. na 99% są to wszy.. jestem autentycznie załamana..
((((((((
-
Pawel Jaloszynski
Dziecko drogie, zlituj się nad sobą i przestań panikować. W mieszkaniach, w pościeli, ubraniach, dywanach, na tobie i na każdym innym człowieku żyją setki różnych bezkręgowców. Choćbyś nie wiem jak sprzątała, to one i tak zawsze znajdą coś do jedzenia. W sprzyjających warunkach niektóre z nich potrafią się nadmiernie rozmnożyć i zwykle dopiero wtedy zostają zauważone. Jak masz wilgoć, nie wietrzysz regularnie, nie sprzątasz, a zamiast tego łazisz z lupą na czworaka i wypatrujesz intruzów, to wszędzie i zawsze znajdziesz jakieś zwierzaki. Znajdziesz też masę śmieci, okruchów, tajemniczych czarnych-białych-zielonych paprochów i innych obiektów, które nie mają nic wspólnego z aktywnością zwierząt innych niż ty sama. Za chwilę zauważysz bąbel na pośladku i zdiagnozujesz dżumę/kiłę/czarną ospę, a listonosz pukający do drzwi na pewno roznosi mole i Ebolę. Spokojnie; napisz w jakim mieście dzieją się opisywane przez ciebie bezeceństwa, zapomnij o mądrościach babci, która na widok każdego czarnego zwierzaka mniejszego od jamnika wrzeszczy "karaluch!", zgarnij trochę "białych kropek" i co tam jeszcze znajdziesz do buteleczki po lekarstwach, może być pusta lub z alkoholem (salicylowy będzie OK) i może okaże się, że któryś z forumowiczów mieszka niedaleko ciebie i podejmie się rozpoznania zwierzaków. Jak nie, to zawsze możesz wysłać próbkę pocztą do mnie (jeśli będzie to konieczne odezwij się na [email protected]) lub przespacerować się do najbliższej stacji sanepidu. Generalnie częściej sprzątaj i wietrz, dużo czytaj, jedz warzywa, głęboko oddychaj, chodź do teatrów, dłużej śpij i nie panikuj na widok zupełnie nieszkodliwych mieszkańców Ziemi, z którymi przyszło ci dzielić ten świat.Amiga pisze:To są chyba jednak WSZY ODZIEŻOWE!!!! Jestem załamana, płaczę jak głupia.. skąd to się wzięło... to są wszy dlatego, że odkryłam dzisiaj większe osobniki, podłużne i czarne chodzące po moich zimowych kurtkach.. nie ma mowy, żeby były to roztocza.. na 99% są to wszy.. jestem autentycznie załamana..((((((((
Paweł
-
Amiga
No chwila, to ja może tak po kolei.
1. W szafach, gdzie miałam baaardzo wilgotne i nienoszone od miesięcy ubrania (takie "zapomniane") zamieszkały owe białe kropki. Identyczne jak te z linka powyżej, takie same. Te kropki rozlazły się na wszystkie ciuchy - i nie muszę z lupą.. je WIDAĆ!!! Naprawdę widać, że ubrania się "ruszają".. i dobra. Myślałam, że to pewnie robale mające związek z wilgocią, ALE...
Otwieram dzisiaj kanapę a w środku.. na pościeli, czystej i nie wilgotnej, łazi pełno PODŁUŻNYCH "kresek".. przyglądam się i widzę, że to wygląda jak WESZ!!!! Rzuciłam całą pościel na podłogę, zaczęłam ryczeć.. to się rozlazło i przyjrzałam się dokładniej: niektóre jakby przezroczyste, inne bardziej albo zupełnie CZARNE, ale wszystkie mające kształt podłużny. Gdybym mogła to opisać, to wyglądało to jak głowa z tułowiem, nóżki miało przy głowie a przy tułowiu już nie było widać żadnych nóżek. O ile się nie mylę, tak wyglądają wszy..
Więc co ja mam myśleć..
Oczywiście wszystko po czym TO łaziło poszło do śmieci.
W łóżku jak Boga kocham były tego miliony..
I jak tu nie panikować, skoro nie wiem czy te białe kropki nie mają z tym czegoś wspólnego, czy to nie są larwy wszy..
Bo może to są dwie osobne sprawy? Nie wiem, nie znam się na tym.. Pawle, jeśli możesz daj mi linka, albo opisz JAK wygląda larwa wszy odzieżowej i czy mój opis tych dorosłych już robali, nie pasuje przypadkiem właśnie do tych paskud.. bo co innego mieć roztocza a co innego WSZY! 
1. W szafach, gdzie miałam baaardzo wilgotne i nienoszone od miesięcy ubrania (takie "zapomniane") zamieszkały owe białe kropki. Identyczne jak te z linka powyżej, takie same. Te kropki rozlazły się na wszystkie ciuchy - i nie muszę z lupą.. je WIDAĆ!!! Naprawdę widać, że ubrania się "ruszają".. i dobra. Myślałam, że to pewnie robale mające związek z wilgocią, ALE...
Otwieram dzisiaj kanapę a w środku.. na pościeli, czystej i nie wilgotnej, łazi pełno PODŁUŻNYCH "kresek".. przyglądam się i widzę, że to wygląda jak WESZ!!!! Rzuciłam całą pościel na podłogę, zaczęłam ryczeć.. to się rozlazło i przyjrzałam się dokładniej: niektóre jakby przezroczyste, inne bardziej albo zupełnie CZARNE, ale wszystkie mające kształt podłużny. Gdybym mogła to opisać, to wyglądało to jak głowa z tułowiem, nóżki miało przy głowie a przy tułowiu już nie było widać żadnych nóżek. O ile się nie mylę, tak wyglądają wszy..
W łóżku jak Boga kocham były tego miliony..
I jak tu nie panikować, skoro nie wiem czy te białe kropki nie mają z tym czegoś wspólnego, czy to nie są larwy wszy..
-
Pawel Jaloszynski
Opisy wszystkiego, co tu wymyślasz, znajdziesz w sieci. Nie potrzeba do tego zawracać ludziom głowy, wystarczy usiąść przy googlach. Nie masz wiedzy potrzebnej do identyfikacji stworzeń, które obserwujesz. Rzeczy, które tobie wydają się podobne, dla specjalisty mogą nie mieć ze sobą nic wspólnego i twoje opisy nie umożliwiają odgadnięcia, z czym masz do czynienia. Co najmniej dwie grupy owadów często spotykane w domach (gryzki i przylżeńce) bardzo łatwo mogą zostać przez laika pomylone z wszami (które tutaj akurat są najmniej prawdopodobne), a na tym forum nie brakuje najbardziej fantastycznych pomyłek w identyfikacji. Dlatego powtarzam - przestań kombinować i wymyślać niestworzone historie, a złap trochę tych zwierzaków (zmieć ile się da do małego naczynia z wysokoprocentowym alkoholem), zapakuj w dwie koperty (takie wzmacniane, z bąbelkami; jedna w drugą) i wyślij do mnie. Adres dostaniesz jak napiszesz mejla. Pomijając wszystko inne, jedna płytka globolu na pomieszczenie powinna zlikwidować problem; zupełnie nie wiem, po co tak długo się męczysz, skoro wystarczy iść do pierwszego lepszego sklepu ze środkami owadobójczymi.
Paweł
Paweł
-
Amiga
Boję się po prostu.. tyle się słyszy, że ludzie latami walczą z robactwem i nie mogą pokonać.. ja nigdy nie miałam w domu robaków.. 
A czy gryzki mogą być CZARNE? Albo przezroczysto-czarne? Jakie jeszcze robale mogą wylęgać się "w wilgoci"? Te moje są podobne trochę do tego:
viewtopic.php?f=70&t=14993
tyle, że moje są ciemniejsze a niektóre zupełnie przezroczyste... naprawdę wyglądają jak wszy.. NAPRAWDĘ.. tylko, skąd by się wzięły w moim łóżku.. tam nie było żadnego syfu, wszystko czyste, poukładane.. tyle, że mam wilgotno w domu.. nie wiem już co o tym myśleć.. nie odważę się złapać robaka i pójść z nim do sklepu ze środkami owadobójczymi.. no i nie wiem czy dałabym radę pakować w kopertę robaka - dla mnie kontakt z czymś takim to prawdziwy koszmar!!! Spróbuję raczej strzelić zdjęcie.. one są spore więc powinno być widać..
Tu już nie chodzi o te białe kropki. Może to osobny problem (i pewnie tak jest). Teraz na śmierć martwią mnie te podłużne robale z łóżka..
A czy gryzki mogą być CZARNE? Albo przezroczysto-czarne? Jakie jeszcze robale mogą wylęgać się "w wilgoci"? Te moje są podobne trochę do tego:
viewtopic.php?f=70&t=14993
tyle, że moje są ciemniejsze a niektóre zupełnie przezroczyste... naprawdę wyglądają jak wszy.. NAPRAWDĘ.. tylko, skąd by się wzięły w moim łóżku.. tam nie było żadnego syfu, wszystko czyste, poukładane.. tyle, że mam wilgotno w domu.. nie wiem już co o tym myśleć.. nie odważę się złapać robaka i pójść z nim do sklepu ze środkami owadobójczymi.. no i nie wiem czy dałabym radę pakować w kopertę robaka - dla mnie kontakt z czymś takim to prawdziwy koszmar!!! Spróbuję raczej strzelić zdjęcie.. one są spore więc powinno być widać..
Tu już nie chodzi o te białe kropki. Może to osobny problem (i pewnie tak jest). Teraz na śmierć martwią mnie te podłużne robale z łóżka..
- Aneta
Amiga, Twój opis z poprzedniego postu nie pasuje do wszy - one żyją i rozmnażają się na żywicielu, ewentualnie w jego (noszonych) ubraniach, ale nie w jego meblach. Miejsce znalezienia tych owadów bardziej sugerowałoby pluskwy, ale primo: one są większe niż "kreski", secundo: miałabyś do tej pory ślady po ugryzieniach (bo one też nie żywią się powietrzem, potrzebują krwi, żeby sie rozmnożyć). Tak jak Paweł podejrzewałabym np. coś z gryzków - zerknij choćby takie zwane po angielsku "booklice":
http://www.entomology.wisc.edu/insectid ... nfo.php?42
http://wiki.bugwood.org/HPIPM:Book_Lice
Ale jeśli masz możliwość zrobienia zdjęcia, to dobrze, przyda się.
http://www.entomology.wisc.edu/insectid ... nfo.php?42
http://wiki.bugwood.org/HPIPM:Book_Lice
Ale jeśli masz możliwość zrobienia zdjęcia, to dobrze, przyda się.
-
Amiga
Aneta, te większe które znalazłam w łóżku, przypominały faktycznie te z pierwszego linku, ALE: były CZARNE. Mniejsze osobniki jakby przezroczyste.. tymczasem te białe kropki mam już na WSZYSTKICH UBRANIACH!!! Nie wiem czy mam łączyć te dwa przypadki.. ? Bo w szafach nie znajduję takich dużych jak w łóżku..
Tym z szaf się doskonale dzisiaj przyjrzałam. To jest taka mała główka z wyraźnie odznaczającym się odwłokiem - są białe, niektóre podchodzą pod brąz.. jedne są zupełnie malutkie i znikają w szwach a u innych widać właśnie ten dłuższy od głowy odwłok.. i tym robakom nie mogę zrobić zdjęcia - są za małe.. mało tego! Wrzuciłam spodnie na których było ich od groma dzisiaj do wrzątku w ramach sprawdzenia, czy poumierają. I nic, łaziły nadal..
Gryzki mogą żyć w ubraniach??? I to przypadek, że pojawiły się w momencie pojawienia się grzyba na ścianie??? Jestem potwornie przestraszona.. mam ochotę wyjść z domu iść przed siebie i już nigdy nie wrócić..
Nie mogę nic ubrać, bo wszędzie to łazi!!!
Znalazłam prośbę o pomoc chłopaka, który miał IDENTYCZNY wręcz problem!!!
http://www.--cenzura--/S043.asp?ID=9727810
Nic nie mówi tu o większych czarnych, więc może są to dwie osobne sprawy? No można się załamać..
Tym z szaf się doskonale dzisiaj przyjrzałam. To jest taka mała główka z wyraźnie odznaczającym się odwłokiem - są białe, niektóre podchodzą pod brąz.. jedne są zupełnie malutkie i znikają w szwach a u innych widać właśnie ten dłuższy od głowy odwłok.. i tym robakom nie mogę zrobić zdjęcia - są za małe.. mało tego! Wrzuciłam spodnie na których było ich od groma dzisiaj do wrzątku w ramach sprawdzenia, czy poumierają. I nic, łaziły nadal..
Znalazłam prośbę o pomoc chłopaka, który miał IDENTYCZNY wręcz problem!!!
http://www.--cenzura--/S043.asp?ID=9727810
Nic nie mówi tu o większych czarnych, więc może są to dwie osobne sprawy? No można się załamać..
- Aneta
Ja tylko mogę powtórzyć to, co wcześniej napisał Paweł: trzeba się przyjrzeć bezkręgowcom, żeby je zidentyfikować. Więc albo zdjęcie, a jeśli nie masz możliwości sfotografowania takich maluchów, to zebrać je i wysłać komuś kompetentnemu. A jeżeli nie możesz poradzić sobie ani z jednym, ani z drugim, to faktycznie kup coś owadobójczego, sugerowany Globol czy innego Brosa i po sprawie.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Nie chcę zakładać nowego tematu 
Mianowicie od pewnego czasu zaczynam obserwować pojedyncze sztuki jakby roztoczy. wielkość około 0,5- 1mm
Kolor; jakby przeźroczyste.
Najczęściej spotykam je za łóżkiem, przy gniazdach.
Rano nie budzę się pogryziony, nie mam plam na ciele, czy innych rzeczy.
A więc.. co to jest i czy szkodzi ?
Jakoś tak patrzę na zdjęcia gryzków i wątpię, żeby to były one...
(kurcze, nie sądziłem, że będę tutaj prosił o pomoc
)
pozdrawiam
Mianowicie od pewnego czasu zaczynam obserwować pojedyncze sztuki jakby roztoczy. wielkość około 0,5- 1mm
Kolor; jakby przeźroczyste.
Najczęściej spotykam je za łóżkiem, przy gniazdach.
Rano nie budzę się pogryziony, nie mam plam na ciele, czy innych rzeczy.
A więc.. co to jest i czy szkodzi ?
Jakoś tak patrzę na zdjęcia gryzków i wątpię, żeby to były one...
(kurcze, nie sądziłem, że będę tutaj prosił o pomoc
pozdrawiam
- Aneta
W kwestii "co to" - spróbuj im policzyć odnóża. 8 - roztocza, 6 - wiadomo, jakieś owady. Ewentualnie po prostu wrzuć fotę, że pojadę klasycznym w takim wypadku tekstem 
-
Amiga
Aneta, im się raczej nie da nóg policzyć.
Tzn ja nie jestem w stanie, nie mam anwet szkła powiększającego i nie umiem, nie wiem jak kolega.
To jest takie malutkie.. tylko kurcze dlaczego NIKT nie wie, co to konkretnie jest.. dlaczego NIKT w całym Internecie nie wie czym są białe kropki w wilgotnych ubraniach, mające ewidentnie związek z grzybem na ścianie.. może żywiące się nim? Jakie robaki mogą żyć tam, gdzie pojawia się grzyb? No musi to być jakaś podpowiedź.. musi ktoś coś wiedzieć, niemożliwe, że tylko ja mam jakieś kropki w ciuchach..
Bo już nie mówię tych czarnych.. od czasu jak wywaliłam pościele tych podłużnych czarnych nie ma. Kropki są. Na każdym ubraniu!!!
I też nie wiem czy gryzą.. oszaleć można. A może ja wyhodowałam coś nowego czego świat nie widział?
Naprawdę przeraża mnie, że nikt nie wie co to.. i to mnie upewnia, że pewnie WSZY a ludzie nie wiedzą bo to się dzisiaj nie zdarza...
- Aneta
To o liczeniu odnóży było do Luczka. A co do metod rozpoznania Twoich sublokatorów, pisałam w poprzednim poście - albo zrobisz dobre zdjęcie, albo podeślesz parę okazów jakiemuś fachowcowi. Paweł już się deklarował dwa razy, a że Ty masz problemy z zebraniem kilku nieszkodliwych stworzeń - no cóż, na to zdalnie nikt nie poradzi.Amiga pisze:Aneta, im się raczej nie da nóg policzyć.
- Tomasz Mokrzycki
Witam
, b) no jak to, nie potrafi pan określić gatunku, c) przecież to bardzo charakterystyczne, d) musi się pan douczyć
itp. należą jeszcze do łagodnych. Tak jak pisał wcześniej Paweł, jeżeli chcesz znać gatunek, złap go, zapakuj i wyślij specjaliście. Inaczej jest to tylko zbędne bicie piany
. Owadów w Polsce mamy ponad 30 tys. gatunków. Wiele z nich w sposób pewny można oznaczyć wyłącznie po narządach kopulacyjnych (oczywiście trzeba je najpierw wypreparować). Tylko laikom wydaje się, że oznaczanie owadów, pajęczaków itd. jest bardzo proste.
Pozdrawiam
Wielokrotnie spotykałem się z zapytaniami o gatunek owada. Często ludzie myślą, że jak podadzą kilka cech (zwykle nie ułatwiających identyfikacji), to natychmiast uzyskają odpowiedź. I są mocno zdziwieni, jak jej nie uzyskują. A komentarze typu: a) pan się nie zna na owadachAneta, im się raczej nie da nóg policzyć.Tzn ja nie jestem w stanie, nie mam anwet szkła powiększającego i nie umiem, nie wiem jak kolega.
To jest takie malutkie.. tylko kurcze dlaczego NIKT nie wie, co to konkretnie jest.. dlaczego NIKT w całym Internecie nie wie czym są białe kropki w wilgotnych ubraniach, mające ewidentnie związek z grzybem na ścianie.. może żywiące się nim? Jakie robaki mogą żyć tam, gdzie pojawia się grzyb? No musi to być jakaś podpowiedź.. musi ktoś coś wiedzieć, niemożliwe, że tylko ja mam jakieś kropki w ciuchach..
Bo już nie mówię tych czarnych.. od czasu jak wywaliłam pościele tych podłużnych czarnych nie ma. Kropki są. Na każdym ubraniu!!!
I też nie wiem czy gryzą.. oszaleć można. A może ja wyhodowałam coś nowego czego świat nie widział?
Naprawdę przeraża mnie, że nikt nie wie co to.. i to mnie upewnia, że pewnie WSZY a ludzie nie wiedzą bo to się dzisiaj nie zdarza...
Pozdrawiam
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Nie wiem czy zauważyliście ale ten temat ma juz 54 dni
. A te potworki jak łaziły to nadal łażą
. Jedno zdjęcie stworka już dawno rozwikłało by tą zagadkę ale koleżanka woli chyba je hodować niż zlikwidować
. Są firmy DDD zajmujące sie takimi sprawami, są środki insektobójcze, jest pralka i środki chemiczne. Koleżanko Amiga - Ty się weż do roboty bo samym pisaniem na forum kłopotu się nie pozbędziesz.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
-
Amiga
No właśnie! Ja bym oczywiście dawno zrobiła zdjęcie ale jak.. uwierzcie, próbowałam. Nie widac nic a nic - jedynie jak się przyjrzeć, to widać biały punkcik z którego nic nie wynika. Na pewno na takiej fotce nie będzie się dało policzyć nóżek czy zobaczyć jakie mają narządy kopulacyjne.Ale nie każdy ma sprzęt do zrobienia fotki maleństwu 1-2 mm
Nie muszę tego ani hodować ani tępić, bo się wyprowadzam.
To, co miałam w łóżku nie ma związku z kropkami - i tego jestem pewna. Dlatego, że nigdzie więcej takich czarnych robaków nie widziałam.. a te białe w nic się nie przeobrażają. Nie wiem co miałam w łóżku i się prawdopodobnie już nie dowiem - łóżko jedzie na śmieciowisko.
-
Amiga
O, ale mi się trafiło.. przeglądam sobie forum i znalazłam zdjęcie właśnie tych czarnych z łóżka, na 80% to będzie to!!!
viewtopic.php?f=70&t=10728&hilit=ubraniach
Tylko tam też nie ma wyjaśnienia cóż to takiego.. mi to wygląda na jakieś wszy, dlatego łóżko wywalone.. :-/ No ale dobra, to prawda, że wszy odzieżowe nie żyją w zapomnianych miejscach bo potrzebują do życia jeść naszą krew??? Jak to z nimi jest.. mogą mieszkać w szafach i nie potrzebować ludzi?
Mi to naprawdę wyglądało jak wszy jakieś.. druga sprawa jest taka, że ponoć młode pluskwy mogą być podobne do wszy, to prawda? W jakimś artykule czytałam..
Ps. po za tym, że je jednorazowo widziałam, nie jestem przez nic gryziona.
viewtopic.php?f=70&t=10728&hilit=ubraniach
Tylko tam też nie ma wyjaśnienia cóż to takiego.. mi to wygląda na jakieś wszy, dlatego łóżko wywalone.. :-/ No ale dobra, to prawda, że wszy odzieżowe nie żyją w zapomnianych miejscach bo potrzebują do życia jeść naszą krew??? Jak to z nimi jest.. mogą mieszkać w szafach i nie potrzebować ludzi?
Ps. po za tym, że je jednorazowo widziałam, nie jestem przez nic gryziona.
-
Amiga
Stwierdziłam, że muszę napisać tu zakończenie tej arcy pokręconej historii z kropkami i kreskami - bo kto wie, może ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem..? Nie mam już z tym problemu, wyprowadziłam się. Jednakże mając jedną martwą sztukę czarnego robaka "z łóżka" postanowiłam z rodzicami wybrać się do specjalisty od usuwania takich robaków (ciekawość nacechowana lekkim strachem mnie zżerała) który wreszcie powiedział nam cóż to takiego. Moje wszy okazały się być inwazją psotnika kołatka (który w łóżku siedział bo drewniane było) a kropki według pani pracującej w tej firmie to roztocza żywiące się pleśnią... 
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc, mieliście rację wskazując na roztocze - niech więc ten temat posłuży za naukę pokory dla niefachowców takich jak ja, którzy z przerażeniem wyszukują najgorsze scenariusze.
Temat można zamknąć. Pozdrawiam.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc, mieliście rację wskazując na roztocze - niech więc ten temat posłuży za naukę pokory dla niefachowców takich jak ja, którzy z przerażeniem wyszukują najgorsze scenariusze.
-
Pawel Jaloszynski
Czyli zostałaś potraktowana jak idiotka, której każdy kit można wcisnąć, byle już sobie w cholerę poszła i nie truła dupy. Faktycznie bardzo poglądowy przykład, który powinien zostać na forum jakoś oznakowany, ku przestrodze wszystkim czytelnikom. Równie dobrze "pani specjalistka" mogła ci powiedzieć, że to były mikroniedźwiedzie ussuryjskie, zapewne byłabyś tak samo zadowolona i szczęśliwa... Oczywiście do czasu, aż w następnym mieszkaniu znajdziesz dokładnie to samo, bo nie ma takiej możliwości, żeby paranoik nie znalazł sobie pretekstu do ześwirowania...Amiga pisze: Moje wszy okazały się być inwazją psotnika kołatka (który w łóżku siedział bo drewniane było) a kropki według pani pracującej w tej firmie to roztocza żywiące się pleśnią...
A tak swoją drogą - jest w sieci coś takiego, jak encyklopedia PWN (http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3964096). Warto przeczytać, co to jest według niej psotnik kołatek, żeby sobie uzmysłowić jak łatwo znaleźć w Internecie kompletne idiotyzmy. Też ku przestrodze, jak cały ten wątek, a właściwie nawet dział...
Paweł
-
Amiga
Powiem tak:... nie czuję się potraktowana jak idiotka - bo wpisując w google tą nazwę, wyskoczyły mi zdjęcia właśnie tego co znalazłam w łóżku!!! Może to nie było kołatek tlyko mi się pokręciło bo słowo "psotnik" skojarzyłam z "kołatek"? (często tą nazwę słyszałam)
, ale z pewnością było powiedziane "PSOTNIK"! Więc nie zostałam potraktowana jak idiotka, tylko napisałam powyższy post jak idiotka nie upewniajac się ówcześnie co do przekazanej mi nazwy. Nie znam się na tym, nie wiem czym są psotniki i inne robale - wiem jedynie, że właśnie TYM okazały się MOJE znaleziska. W tej chwili przejrzałam Internet i psotnik który się u mnie pojawił jest opisywany jako Liposcelis bostrychophilus, naprawdę niewiele mi to mówi ale to NA PEWNO JEST TO.
I dlaczego od razu paranoik?
Nie każdy czuje się dobrze wiedząc, że ma w łóżku robaki. Nie każdy panie Pawle je tak bardzo kocha i nie dziwota dlaczego. To są przecież robaki, przy nieznajomosci tematu, kiedy jest się laikiem takim jak ja - i kiedy myli się psotniki z wszami, można w istocie się bać. Pan panie Pawle nie wie, że ludzie zazwyczaj boją się robaków? Myślę, że moja paranoja jest w tym przypadku uzasadniona - nie szukałam ich na siłę, same mnie znalazły. 
, ale z pewnością było powiedziane "PSOTNIK"! Więc nie zostałam potraktowana jak idiotka, tylko napisałam powyższy post jak idiotka nie upewniajac się ówcześnie co do przekazanej mi nazwy. Nie znam się na tym, nie wiem czym są psotniki i inne robale - wiem jedynie, że właśnie TYM okazały się MOJE znaleziska. W tej chwili przejrzałam Internet i psotnik który się u mnie pojawił jest opisywany jako Liposcelis bostrychophilus, naprawdę niewiele mi to mówi ale to NA PEWNO JEST TO.
I dlaczego od razu paranoik?
-
Pawel Jaloszynski
O psotnikach (czyli gryzkach) pisano już w tym wątku (np. ja o nich pisałem). Może wtedy trzeba było czytać, zamiast panikować? Poza tym, wybacz, ale śmiem wątpić w twoje umiejętności zidentyfikowania tak małego owada na podstawie nieostrych fotek... Innymi słowy, tak naprawdę ciągle nie wiesz, z czym walczyłaś.Amiga pisze: W tej chwili przejrzałam Internet i psotnik który się u mnie pojawił jest opisywany jako Liposcelis bostrychophilus, naprawdę niewiele mi to mówi ale to NA PEWNO JEST TO.
Nie o to chodzi. Te drobne owady i roztocze, które przez kilka miesięcy tak cię męczyły i w końcu (!!!) przegoniły z mieszkania, są absolutnie wszędzie, w każdym domu. Choćbyś się przeprowadzała trzy razy na tydzień, to od nich nie uciekniesz. Możesz co najwyżej nieustannie stosować ciężką chemię, albo przenieść się na Antarktydę. Ale w naszym klimacie gryzki, rozkruszki, roztocze zamieszkujące kurz i cała armia innych synantropów żyje z nami cały czas; w każdej łazience, kuchni, pod każdym dywanem, w każdym zakamarku. Ponieważ nikt cię tego nie nauczył w szkole, zaczęłaś je widzieć dopiero w wieku dorosłym, ale jak już je zobaczyłaś, to będziesz je widzieć aż do śmierrci. Albo nauczysz się z nimi żyć, albo skończysz w wariatkowie... Twoje reakcje są nieracjonalne; nie przyjęłaś praktycznie żadnej porady z tego długiego wątku, zadowoliłaś się dopiero opinią "pani od usuwania robaków", która o owadach może wiedzieć mniej więcej tyle samo, co i ty, tylko dodatkowo wie ile chemii trzeba użyć, żeby się nie przejmować żadnymi nazwami gatunków...Amiga pisze:I dlaczego od razu paranoik? :? Nie każdy czuje się dobrze wiedząc, że ma w łóżku robaki. Nie każdy panie Pawle je tak bardzo kocha
Paweł
-
Amiga
Wiem. Dlatego powyżej stwierdziłam i twierdzę nadal, że taki temat przyda się każdemu laikowi, bo uczy poniekąd pokory.O psotnikach (czyli gryzkach) pisano już w tym wątku (np. ja o nich pisałem)
Fakt, nie znam się na tym kompletnie. Podejrzewam, że do znajomości tego tematu potrzeba całych lat zainteresowania, doświadczenia i nieustannego kontaktu z tymi stworzeniami - i tu nie ma szans, by zwyczajny "ktoś" mojego pokroju znał gatunek na podstawie zdjęcia. ALE: zanim obejrzałam zdjęcia gryzka - FACHOWIEC (bo skoro 25 lat zwalcza owady to chyba fachowiec?) powiedziała mi, że to właśnie on.Innymi słowy, tak naprawdę ciągle nie wiesz, z czym walczyłaś
To jest właśnie mój błąd. Tak jak mówiłam, ludziom często się wydaje, że kiedy przytrafia im się w domu jakieś "robactwo" to musi to być coś z grubej rury, strasznego, gorszego niż gryzki, które według źródeł są często spotykane. Mnie się panika owa przytrafiła, bo w domu po za rybikami nigdy nie miałam ani gryzków, ani roztoczy (widzianych gołym okiem!) ani nawet większej ilości much czy komarów. Nie mogłam ich wcześniej widzieć, bo ich naprawdę nie było. Przecież to nie jest tak, ze w każdym domu muszą one być i koniec. Na przykład roztocza. Te kurzu domowego to i owszem, są wszędzie i jakoś nauczyłam się tym nie przejmować. Ale te, wyhodowane w wilgotnych ciuchach na wilgotnej ścianie, które osiągają widoczne gołym okiem rozmiary - nie żyją w każdym domu. Wilgoci też za dzieciństwa ani później nie doświadczyłam, ani pleśni w szafie więc dopiero teraz poznałam te żyjątka. A, że człowiek z natury boi się nieznanego...Może wtedy trzeba było czytać, zamiast panikować?
będziesz je widzieć aż do śmierrci.
Super.