Odmiana pluskwy?? Proszę o pomoc :(

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Damroka

Odmiana pluskwy?? Proszę o pomoc :(

Post autor: Damroka »

Witam.

Wiem, że przydałoby się zdjęcie stworzenia, które mnie gryzie, ale jak tylko zauważyłam osobnika na ścianie nad łóżkiem to przerażona chwyciłam kapcia i go zabiłam. Jeśli uda mi się zauważyć innego, to zamieszczę zdjęcie...

Otóż nietypowe jest to, że gryziona jestem zimą. Miałam ten problem w zeszłym roku, między listopadem a lutym czy marcem, potem spokój. Teraz znów "ataki" :( Ugryzienia mocno swędzą i puchną do sporych rozmiarów. Gryziona jestem podczas snu.

Opis wskazywałby na pluskwę, ale oglądałam zdjęcia pluskiew i "mój" robak wyglądał trochę inaczej. Na zdjęciach w necie pluskwy mają całe ciało w jednym kolorze, nazwijmy to brunatnym, a to, co znalazłam na ścianie było dwukolorowe, czarno-pomarańczowe. Nie mogę znaleźć nigdzie zdjęcia takiego stwora.

Dodam, że mam w domu kota, ale on się nie drapie, więc chyba nie jest gryziony. Sierść ma krótką i jasną, więc raczej zauważyłabym na nim jakieś stworzenia. Aha, tylko ja w mieszkaniu mam ten problem, pozostali domownicy nie są gryzieni. Jakby tylko mój pokój dotknęła ta plaga...

Jeśli ktoś wie, co oprócz pluskwy może kąsać w nocy i jak to zwalczyć, będę bardzo wdzięczna... Pomijam fakt paskudnego swędzenia, ale po prostu niedobrze mi na myśl, że w moim pokoju żyje robactwo, które w nocy chodzi sobie po moim ciele :( Strasznie się boję wszelkich robaków.

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Re: Odmiana pluskwy?? Proszę o pomoc :(

Post autor: Aneta »

Bez zdjęcia będzie ciężko, bo czarnopomarańczowych owadów jest trochę, począwszy od chrząszczy (np. biedronek), a skończywszy na pluskwiakach (nieszkodliwych). Póki co stawiałabym właśnie na jakiś gatunek z tych ostatnich - być może jakiś przypadkowy pluskwiak dostał się do Twojego mieszkania celem przezimowania. Pasujących kolorystyką do podanego opisu jest parę gatunków, choćby Pyrrhocoris apterus czy Corizus hyoscami:
http://www.koleopterologie.de/heteropte ... eller.html
http://www.koleopterologie.de/heteropte ... grose.html
Są to owady całkowicie niegroźne, niegryzące, na pewno nie mogą odpowiadać za opisane przez Ciebie reakcje.

To jeśli chodzi o potencjalną identyfikację ubitego stworzenia. Natomiast co do symptomów, fakt że występują tylko u Ciebie wskazywałby raczej na jakąś reakcję alergiczną niż ugryzienia; sezonowość objawów też by bardziej to sugerowała. Bo normalni krwiopijcy typu pluskwa czy pchła nie zważają na pory roku, gryzą niezależnie od tego czy za oknem jest biało, czy zielono ;) Zresztą w przypadku pcheł cierpiałaby cała rodzina, łącznie ze zwierzakiem, w przypadku pluskiew - co najmniej wszyscy, którzy śpią w Twoim pokoju.
Damroka

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Mimo wszystko upieram się, że to ugryzienia, a nie alergia. Nie mam żadnej wysypki na ciele, zawsze jestem ukąszona w jednym czy dwóch miejscach ciała i widać ślad po ukłuciu. Robi się swędzący plac o średnicy koło 10 cm... Po dzisiejszej nocy obudziłam się z ukąszoną ręką, jest spuchnięta, boli i swędzi jak 150, miejsce to jest twarde i ciepłe.

Być może ubity robal był akurat przypadkowy i to nie on był sprawcą. Choć gdy go zdzieliłam kapciem na ścianie został krwisty ślad. Gdy takie sytuacje zdarzały się poprzedniej zimy to mimo przeszukania łóżka żadnego stwora nie znalazłam. Teraz pojawił się ten. Dziś dokładnie odkurzyłam szczeliny wersalki taką wąską końcówką odkurzacza, nie wiem czy to coś da. Kupię jakiś preparat i opryskam łóżko.

Dodam, że w moim pokoju śpię tylko ja i mój kot, w innych pokojach ataków gryzienia brak.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 37 times

Post autor: Aneta »

Damroka pisze:Nie mam żadnej wysypki na ciele, zawsze jestem ukąszona w jednym czy dwóch miejscach ciała i widać ślad po ukłuciu. Robi się swędzący plac o średnicy koło 10 cm... Po dzisiejszej nocy obudziłam się z ukąszoną ręką, jest spuchnięta, boli i swędzi jak 150, miejsce to jest twarde i ciepłe.
No to też średnio pasuje do pluskiew, ich ugryzienia zwykle tworzą swego rodzaju "ścieżkę" - wygooglaj sobie w grafice "bed bug bites". Chociaż jeśliby przyjąć, że reagujesz nietypowo, możesz spróbować przejrzeć pokój - w nocy przy latarce czy innym punktowym źródle światła (nie górnym i jaskrawym, bo to płoszy pluskwy) obejrzeć wszelkie szczeliny przy łóżku, pod obrazami na ścianie, wreszcie samo łóżko (przy zapluskwieniu widać zwykle ślady na materacu/pościeli, o ile nie same owady). Ale jak wcześniej wspomniałam, kłóci mi się to trochę z owym sezonowym występowaniem objawów.
No a jeżeli znajdziesz jakiegoś podejrzanego sześcionoga to możesz wrzucić zdjęcie (byle w miarę wyraźne), wtedy zobaczymy, co się da powiedzieć.

A, i tak jeszcze na koniec - rozumiem, że piszesz z Polski? Bo jeśli z jakichś cieplejszych krajów, takich bardziej tropikalnych, to sprawa może wyglądać zupełnie inaczej ;)
Awatar użytkownika
Almandyn
Been thanked: 1 time

Post autor: Almandyn »

Witaj.
Nie pisałaś też o tym czy w pobliżu nie masz przypadkiem ptaków ( czy za oknem nie nocują gołębie, albo nie nocowały, albo też czy nie masz za oknem, lub w jego pobliżu, gniazd jaskółek itp.) bo jeżeli tak, to może być to, co miała ta kobieta : http://rodowitapolka.blog.interia.pl/.
Oby nie :(
Pozdrawiam
Ala
Damroka

Tak, mieszkam w Polsce. Rzeczywiście, na wszystkich zdjęciach osoby pokąsane przez pluskwy mają całe mnóstwo śladów. W takim razie nie wiem co za stwór we mnie zasmakował. Mam nadzieję, że nie ten od gołębi, o którym post wyżej. Zdarzają się u mnie gołębie na parapecie, jak to wszędzie. Ale kleszcze zimą? Nie wiem już co myśleć... Przyjrzałam się swojej ręce i zauważyłam cztery ślady po ukłuciu, ale plac jest jeden ogromny, nie wygląda to jak na zdjęciach ugryzień pluskiew.
ODPOWIEDZ