Macie może w pdf

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malko

Macie może w pdf

Post autor: Malko »

D Abrera B., 2005 World Butterflies. ?
bartek.g

Re: Macie może w pdf

Post autor: bartek.g »

To kreacjonista, olej.
Awatar użytkownika
Malko

Poważnie ? 8)
bartek.g

Tak jest. W sumie religia; moze wyznawac co tam chce, ale troche za mocno to podkresla jak dla mnie. Poza tym, gdzies, nie pamietam gdzie, odniosl sie do R. Straatmana personalnie. Rozumiem, wspolzawodniczenie w poznawaniu entomofauny indo-australii (Ornithoptera), ale sa granice. Nie posiadam jego ksiazek, ale moge poszperac, Pasternak odniosl sie do tego, moge u niego poszukac, badz zapytac, tylko nie wiem po co to roztrzasac.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Ja wprawdzie nie spotkałem jeszcze ani jednej pracy d'Abrery w pdf-ie, ale tak w ogóle to autor bardzo wielu prac. Wspomniana przez ciebie książka "World Butterflies" to zubożona wersja książki "Concise Atlas of Butterflies of the World", i w niemieckich antykwariatach kosztuje 22€. Za tą cenę nie warto jej skanować i przerabiać na pdf.
A co do tego kreacjonizmu, to chyba lekka przesada. Większa część jego prac, to barwne tablice motyli, tekstu o wiele mniej niż np. w Seitzu.
Awatar użytkownika
Malko

Zastanawiam się czy aby ją nie kupić dlatego chciałem ją obejrzeć a jak ściągnę już to będzie za późno :/
Awatar użytkownika
Malko

Kupiłem tą książkę w trakcie mojego pobytu w Anglii skusiła mnie cena 17 funtów :) . Tablice robią nie małe wrażenie :) .
bartek.g

poka :>

Co do kreacjonizmu to nie bede wracal (wlasnie to zrobilem), ale wystarczy go poczytac.
Awatar użytkownika
Malko

Prawda taka, że to książka do oglądania (szczególnie w nadciągające długie wieczory). Tekstu raptem jest kilka stron, kolejne kilka to opisy do tablic a na końcu tablice z podziałem na krainy :)

Załączam przykładowe zdjęcia.
Załączniki
1.jpg
Przejrzano 2959 razy
Original image recording time:
2010:10:06 19:00:39
Image taken on:
06 października 2010, 17:00 - śr
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/40 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
2.jpg
Przejrzano 2959 razy
2010:10:06 19:00:22
Image taken on:
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/40 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
3.jpg
Przejrzano 2959 razy
2010:10:06 19:00:08
Image taken on:
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/40 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
4.jpg
Przejrzano 2959 razy
2010:10:06 18:59:34
Image taken on:
06 października 2010, 16:59 - śr
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/40 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
6.jpg
Przejrzano 2959 razy
2010:10:06 18:59:00
Image taken on:
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/40 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
7.jpg
Przejrzano 2959 razy
2010:10:06 18:58:23
Image taken on:
06 października 2010, 16:58 - śr
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/40 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
5.jpg
Przejrzano 2959 razy
2010:10:06 18:59:10
Image taken on:
Focus length:
6 mm
Shutter speed:
1/40 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DSC-S60
bartek.g

Dobrze, ze tekstu nie ma za duzo :).
Fajnie wyglada, no ale tablice jak tablice.
Awatar użytkownika
Paweł Babula

Post autor: Paweł Babula »

Cyt. :To kreacjonista, olej.

Tzn. wróg, człowiek na niższym stopniu rozwoju czy co ?. Nie chcę tutaj rozpoczynać dyskusji światopoglądowej, ale trzeba trochę ważyć słowa. :)
bartek.g

Troche tak, jak uczenie sie biologii/geografii z biblii. Da sie przeczytac w niej dosc ciekawe rzeczy.
Nie mowie, ze nie istnieje prawdopodobienstwo, ze ewolucja jest nie-faktem. Jednak chcialbym argumentow, a nie emocjonalnych odczuc autora.

Podobnie jak homoseksualizm Straatmana. Faktyczny czy nie, jest jego sprawa i ksiazka o motylach nie powinna do tego nawiazywac.

Patrze na tego czlowieka (d'Abrera) przez pryzmat calosci.

Dla mnie eot - rozmowy o wszelkich ideologiach omijam.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Trochę Bartek sobie zaprzeczasz. Piszesz:
Nie posiadam jego ksiazek
Ale propagujesz informacje o kreacjoniźmie d'Abrery jakbyś je co najmniej przeczytał. Ja z kolei mam sporo jego książek, ale kreacjonizmu się w nich nie doszukałem (może szukam zbyt pobieżnie). Zapewne powielasz czyjeś opinie. Daj choć jeden przykład - tytuł jego pracy i stronę na której wygłasza takie poglądy.
bartek.g

Antek,

przeczytanie oraz posiadanie ksiazek nie musi isc w parze. Nie widze tutaj zaprzeczania samemu sobie.
Kiedys mialem kilka jego ksiazek w formie elektornicznej, zostawilem tylko fragmenty niektorych.

Concise Atlas of the Butterflies of the World - do tej ksiazki glownie sie odnosilem. Nie, nie mam jej juz.

O Straatamnie pisze w Birdwing Butterflies of the World (2003).

Gdybym chcial powielac czyjes opinie to pisalbym, ze wydaje z duza czestotliwoscia ksiazki w ktorych jest sporo bledow i ktore w wiekszosci bazuja na muzealnych eksponatach.
Awatar użytkownika
Malko

Antek a jaką jego książkę poleciłbyś ?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Dawidzie, książki kupuję wg potrzeb, i zainteresowań. Sporo kiedyś podróżowałem, a i teraz też jeszcze nie siedzę w domu, więc kupowałem książki d'Abrery do oznaczania egzotów. Nie sposób jednak kupić całości - zbyt są drogie, więc trzeba się ograniczyć do tego, co jest niezbędnie potrzebne. Poza tym wiele z nich jest już nieaktualnych bo wydanych 15-40 lat temu. Np pierwszą z serii "Butterflies of The World" obejmującą Region Australijski wydano w 1971 roku (potem jeszcze były dwa uaktualnione wznowienia). Nie sposób Ci doradzić konkretnie, bo albo książka jest w miarę tania, ale ogólna i nie opisuje wszystkich gatunków (a więc w praktyce nie nadaje się do oznaczania, ale do oglądania :), jak choćby wspomniana "World Butterflies" ), albo jest droga (na ogół te nowsze są w cenie ponad 300 €, np. trzeci tom Regionu Afrotropikalnego, obejmujący modraszki Afryki kosztuje 390 €).
Książka d'Abrery, którą kiedyś uważałem za dobrą (np."Sphingidae Mundi") była wydana w 1986, nie obejmuje wielu nowych gatunków, i jest systematycznie przestarzała. Zawsze oczywiście można skorzystać z tej pracy, po czym sprawdzić w internecie co nowego doszło w ostatnim czasie, i jaka jest aktualna systematyka.
Awatar użytkownika
Malko

Dziękuje Antek za tak bogatą odpowiedź, moim błędem było nie napisanie do czego Mi służą takie książki. Po prostu jak zapada zimny wieczór lubię siadać w fotelu i oglądać te piękne cuda (dlatego interesuje się bardziej częścią tablicową ) . Może kiedyś zacznę hodować lub kupować okazy egzotyczne to wtedy przydadzą się jako pomoc przy oznaczaniu.
Jako, że jestem studentem finansowo nie wyrabiam na książki po 300 euro. Ale warto sobie czasem czegoś odmówić i kupić taką perełkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „LITERATURA”