Jaja wstęgówki

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
Łukasz

Jaja wstęgówki

Post autor: Łukasz »

Niedawno pewna wstęgówka podobna do C. sponsa złożyła mi jajka, niestety nie wiem co to był za gatunek. Padniętą samicę wyrzuciłem, byłem pewny że to karmazynka. Wkrótce złowiłem drugą podobną, tym razem złożyła jednak zupełnie inne jajka - w całości zielonobrunatne, ewidentnie to C. sponsa. Natomast z pierwszą mam problem. Owe jajka są brunatne, w okolicy wierzchołka jakieś szarawe przypószenie, po boku (bliżej dołu) przebiega pozioma, biaława, cienka, nieregularna linia. Czy ktoś wie co to za gatunek? Wg mnie to raczej nie będzie C. promissa (którą można w ostateczności ze sponsą pomylić). Szczerze mówiąc podejrzewam nawet C. dilecta. Nie mam zielonego pojęcia, jak wyglądaja jajka dilecty i promissy. Dostałem informację, że w Wielkim Atlasie V. J. Stanka są fotografie jaj wstęgówek. Ma go ktoś może i mógłby pomóc? Ja niestety nie jestem w stanie sfotografować tych jajek, są zbyt małe a zdjęcia bardzo niewyraźne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

To prawda, w książce "Wielki atlas owadow" J.Stanka są fotografie jaj wstęgówek, ale amerykańskich: C.concumbens, C.neogama, C.coccinata i C.recta. Tego ostatniego gatunku nie znam, może chodzić o Lygephila recta. Jest jeszcze zdjęcie jaj naszej wstęgówki C. fraxini. Wszystkie fotki są czarno-białe. Pokazuję w załączniku jaja wstęgówki jesionki z tej książki.
Załączniki
jaja wstęgówki jesionki.jpg
Przejrzano 627 razy
ODPOWIEDZ