Książki o zachowaniu owadów
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Książki o zachowaniu owadów
Czy możecie polecić jakieś ciekawe książki dotyczące zachowań owadów? Wiem, że temat jest bardzo rozległy, ale im więcej, tym lepiej
Ja ze swojej strony kojarzę dwie tego typu pozycje - absolutną klasykę w postaci 'Z życia owadów' Fabre oraz 'Porady seksualne dr Tatiany dla wszystkich stworzeń dużych i małych' Olivii Judson - bardzo dobrze się to czyta i zawiera masę ciekawych informacji o zachowaniach seksualnych, nie tylko owadów.
- Malko
Re: Książki o zachowaniu owadów
A może zainteresowała by Cię:
Janusz Wojtusiak "podstawy etologii owadów" skrypty uczelniane nr 636 uniwersytet jagielloński
Janusz Wojtusiak "podstawy etologii owadów" skrypty uczelniane nr 636 uniwersytet jagielloński
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
...z klasyki to na pewno -Jan Boczek "Owady i ludzie"
Pozdrawiam Rafał.
Pozdrawiam Rafał.
-
Tomasz Świderski
- mwkozlowski
z rozległej literatury anglojęzycznej akademickiej i polularnej godna polecenia jest stojąca gdzieś po środku ksiązka braci Mafhamów The Encyclopedia of Land Invertebrate Behaviour z 1993 r.; rozległa, bogato ilustrowana, podzielona na części dotyczące podstawowych zachowań, a w nich omawiające to systematycznie od pajęczków poprzez rzędy owadów. Dostępna częściowo w Google Books i pewnie innych miejscach internetu. Mnie jakiś czas temu zakosił ją niecny student
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Nie od dziś wiadomo, że studenci to samo złomwkozlowski pisze:Mnie jakiś czas temu zakosił ją niecny student
Dziękuję wszystkim za sugestie i proszę o jeszcze. Będę miał czego szukać w antykwariatach/internecie.
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
oczywiście przez wrodzoną skromność autor nie poleca 2-tomowego (na razie) dzieła OWADYmwkozlowski pisze:z rozległej literatury anglojęzycznej akademickiej i polularnej godna polecenia jest stojąca gdzieś po środku ksiązka braci Mafhamów The Encyclopedia of Land Invertebrate Behaviour z 1993 r.;
Ja polecam starą ksiażkę V.B. Wiggelswortha - Życie owadów.
Jeśli posługujesz się biegle jakimś językiem - mnóstwo da się wyguglować publikacji naukowych z netu
-