Chloantha hyperici z Gór Kamiennych w Sudetach

ODPOWIEDZ
jon

Chloantha hyperici z Gór Kamiennych w Sudetach

Post autor: jon »

Jeden okaz (drugi wykazany w Polsce również w Sudetach w Górach Sowich) odłowiłem w nocy w Górach Kamiennych z 16/17.07.2010 r. na łące górskiej.
jon

Re: Chloantha hyperici z Gór Kamiennych w Sudetach

Wcześniej wykazany był chyba z Gór Stołowych jednak.
noctua

Post autor: noctua »

Można prosic fotografie okazu i biotopu.
Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Nastała grobowa cisza w temacie a sporo ludzi czeka na fotkę bo to bardzo zacny i od dawna nie wykazywany z kraju gatunek. Czyżby to była H. rectilinea???
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 13 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Cierpliwości, motyl ten wędruje do mnie. Obiecałem Januszowi, że go obfotografuję a fotki mu prześlę. Pewnie sam je zamieści na forum.
jon

sorry, odkąd łowię nocne często szkoda mi czasu na komp. Czasem 3-4 razy w ciągu tygodnia jestem na łowach.
jon

Hyppa rectilinea też tam była. Jeden okaz wziął z ekranu Ksawery, drugi wziąłem ja. ale jestem przekonany, że oba gatunki występują tam liczniej. Środowisko w którym świeciliśmy określiłbym jako górska ziołoroślowa łąka o ekspozycji południowo-zachodniej. Byliśmy na jej szczycie prawie, a to jest już dość wysoko, ale metrów nie podam dokładnie, będę musiał to określić precyzyjniej. Patrzyłem właśnie na czym żeruje hyperici i oczywiście na dziurawcu, którego tam jest multum. Miejsce nie bardzo sprzyja łowom, bo nie należy do odludnych. Kiedy tam świeciliśmy, ci którzy zamieszkują w tym momencie schronisko mają wrażenie, że na górze kręcą kolejny odcinek "Wakacji z duchami". :)
jon

Załączam zdjęcie okazu. Łowy prowadzone były na łące w sąsiedztwie lasu, stąd ta uwaga. W rzeczywistości to otwarty teren, a etykietka miała być bardziej uniwersalna, Miałem wrażenie że wszystko leci z tego lasu, który graniczył z łąką.
Załączniki
Chloantha hyperici.jpg
Przejrzano 2938 razy
noctua

Post autor: noctua »

Janusz,
szczerze gratuluję i pozdrawiam do zobaczenia na 33 Sympozjum Sekcji Lepidopterologicznej PTEnt. w Chalinie (wielkopolska) w dniach 22-24 października (wiadomość półoficjalna) Przewodniczący "wezwany do tablicy" :P
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Ja również dołaczam do gratulacji.
A już myślałem, że z tego gatunku pozostanie tylko legenda - może w przyszłości jeszcze wiele takich perełek w naszym kraju ponownie sie pokaże.
jon

Dzięki!. Najciekawsze jest to, że teren ten upatrzył sobie pewien inwestor pod budowę kopalni melafiru i chce zryć ten stok. Stąd nasza obecność w tym właśnie miejscu. Albowiem zaistniała konieczność wykazania fauny z tego miejsca. Mam szczerą nadzieję, że ostro się postawimy tym pazerniakom. Póki co jeśli ktoś chce podjechać tam i połowić razem to zawsze jestem chętny.
jon

noctua pisze:Można prosic fotografie okazu i biotopu.
Pozdrawiam :P
Nie mam na razie fotografii tego stoku i graniczącego z nim lasu gdzie świeciłem (8 razy), ale mam kilka fotek okolic tego miejsca zrobionych 11 sierpnia przez moją żonę. Wtedy to w dzień odławiałem H. comma i było wtedy mnóstwo ładnych samic L. virgaureae. Odbywały się tam akurat jakieś górskie zawody kolarskie. Poza tym było trochę zlatanych dostojek aglaja i adippe.
Załączniki
okolice Andrzejówki.jpg
Przejrzano 2843 razy
okolice Andrzejówki2.jpg
Przejrzano 2843 razy
okolice Andrzejówki3.jpg
Przejrzano 2843 razy
okolice Andrzejówki4.jpg
Przejrzano 2843 razy
jon

Data na etykiecie Ch. hyperici została poprawiona. Właściwa data to 16/17.07.2010, a nie 3/4.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sówki (Noctuidae)”