prośba o identyfikację owada
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
-
thargaat
prośba o identyfikację owada
witam,
mam prośbę o identyfikację tego owada. Od kilku tyg. jestem systematycznie przez coś gryziony. Kilka razy na łóżku, ale też w innych pomieszczeniach, np. w kuchni, znalazłem coś takiego. Są ciemnobrązowe, nie większe nić 2-3 mm, mają twardą skorupę, nie poruszają się szybko.
mam prośbę o identyfikację tego owada. Od kilku tyg. jestem systematycznie przez coś gryziony. Kilka razy na łóżku, ale też w innych pomieszczeniach, np. w kuchni, znalazłem coś takiego. Są ciemnobrązowe, nie większe nić 2-3 mm, mają twardą skorupę, nie poruszają się szybko.
- mg1111
- UTM: DD59
- Has thanked: 10 times
Re: prośba o identyfikację owada
To mi wygląda na jakiegoś kołatka. Wątpię by to on cię gryzł, gdyż preferuje raczej drewno, np meble.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
thargaat
Dzięki. Zastanawia mnie jednak to, że kilka razy znalazłem go na prześcieradle, zawsze tylko obok mnie (żona nie jest pogryziona). Wiem, że jakość zdjęcia jest słaba, opis może też nie do końca precyzyjny. Czy może to być coś innego? Coś co żywi się krwią? Dermatolog nie ma wątpliwości, że to są ugryzienia. Łożko i inne meble, także ubrania kilka razy już dokładnie przejrzałem i nic nie znalazłem. Zmieniłem tez na kilka dni miejsce spania (inny pokój) i bez zmian - dalej pojawiają się nowe, swędzące ślady. Jedyny trop to te owady. Może ktoś spotkał się już z czymś takim. Mam prośbę o pomoc.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Akurat ten nie jest zainteresowany meblami. To Stegobim paniceum, owszem kołatek ale odżywiający się produktami spożywczymi.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Dla człowieka zupełnie niegroźny
Nie żywi się krwią
Jego szkodliwość to zanieczyszczanie produktów spoźywczych http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywiak_chlebowiec
-
thargaat
Dzięki. Zdaje się, że to rzeczywiście to. Moze ktoś ma jakieś doświadczenia jak się tego pozbyć, gdzie szukać larw, itp? "Szkoda", że nie gryzą - zawsze lepiej mieć widzialnego i zidentyfikowanego wroga, z którym wiadomo jak walczyć...
-