prośba o identyfikację owada

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ODPOWIEDZ
thargaat

prośba o identyfikację owada

Post autor: thargaat »

witam,
mam prośbę o identyfikację tego owada. Od kilku tyg. jestem systematycznie przez coś gryziony. Kilka razy na łóżku, ale też w innych pomieszczeniach, np. w kuchni, znalazłem coś takiego. Są ciemnobrązowe, nie większe nić 2-3 mm, mają twardą skorupę, nie poruszają się szybko.
Załączniki
Picture 002.gif
Przejrzano 2165 razy
Picture 006.gif
Przejrzano 2165 razy
Awatar użytkownika
mg1111
UTM: DD59
Has thanked: 10 times

Re: prośba o identyfikację owada

Post autor: mg1111 »

To mi wygląda na jakiegoś kołatka. Wątpię by to on cię gryzł, gdyż preferuje raczej drewno, np meble.

Pozdrawiam
thargaat

Dzięki. Zastanawia mnie jednak to, że kilka razy znalazłem go na prześcieradle, zawsze tylko obok mnie (żona nie jest pogryziona). Wiem, że jakość zdjęcia jest słaba, opis może też nie do końca precyzyjny. Czy może to być coś innego? Coś co żywi się krwią? Dermatolog nie ma wątpliwości, że to są ugryzienia. Łożko i inne meble, także ubrania kilka razy już dokładnie przejrzałem i nic nie znalazłem. Zmieniłem tez na kilka dni miejsce spania (inny pokój) i bez zmian - dalej pojawiają się nowe, swędzące ślady. Jedyny trop to te owady. Może ktoś spotkał się już z czymś takim. Mam prośbę o pomoc.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Akurat ten nie jest zainteresowany meblami. To Stegobim paniceum, owszem kołatek ale odżywiający się produktami spożywczymi.
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Dla człowieka zupełnie niegroźny :!: Nie żywi się krwią :!: Jego szkodliwość to zanieczyszczanie produktów spoźywczych http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywiak_chlebowiec
thargaat

Dzięki. Zdaje się, że to rzeczywiście to. Moze ktoś ma jakieś doświadczenia jak się tego pozbyć, gdzie szukać larw, itp? "Szkoda", że nie gryzą - zawsze lepiej mieć widzialnego i zidentyfikowanego wroga, z którym wiadomo jak walczyć...
ODPOWIEDZ