Cabera exanthemata ?
- Jerzy Zięba
- Kontakt:
Cabera exanthemata ?
Witam
Dzis sfotografowałem tego motyla.
Czy to Cabera exanthemata ?
Czy to Zygaena viciae ?
Pozdrawiam
JurekZ
Dzis sfotografowałem tego motyla.
Czy to Cabera exanthemata ?
Czy to Zygaena viciae ?
Pozdrawiam
JurekZ
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:30 08:52:04Image taken on:30 czerwca 2010, 06:52 - śrFocus length:35 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/4ISO speed rating:200Camera-model:E-410
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:30 10:14:58Image taken on:30 czerwca 2010, 08:14 - śrFocus length:35 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/6.3ISO speed rating:100Camera-model:E-410
-
Witas
Re: Cabera exanthemata ?
Ciężko powiedzieć z tego zdjęcia. miałem ten sam problem pod Suchą Beskidzką. Wtedy też oznaczyłem tak jak Ty, Ale w tym roku okazało się, że mam Scopula umbelaria. Tu przydałby się motyl w ręku.Jerzy Zięba pisze:Czy to Cabera exanthemata ?
- Jerzy Zięba
- Kontakt:
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Jednak to będzie Cabera exanthemata - przepaska zewnętrzna jest wygięta, a S. umbelaria ma ją raczej prostą.
-
Witas
Sęk w tym, że...
Wiosną tego roku, kolega z Wrocławia
w zbiorach ISEZ-u "wyłowił" z długiej serii w C. exanthemata 3 szt S. umbelaria (2 z Pienin, 1 z Zawoi), a wiele osób oglądało te zbiory. Sprawdziłem w domu i okazało się, ze mam 2 szt. Wcześniej też je błędnie oznaczyłem, a później możliwe, że je na ekranie lekceważyłem.
Adam, porównaj zdjęcie z
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Umbelaria
z okazami z atlasem cz III. Wyglądają jak dwa różne gatunki.
Teraz wybieram się w tamte okolice i zwrócę na nie uwagę, może przyleci
Wiosną tego roku, kolega z Wrocławia
Adam, porównaj zdjęcie z
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Umbelaria
z okazami z atlasem cz III. Wyglądają jak dwa różne gatunki.
Teraz wybieram się w tamte okolice i zwrócę na nie uwagę, może przyleci
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Pomylić C. exanthemata z S. umbelaria raczej się nie da. Przez trzy lata poszukiwałem tego gatunku ale w S. nigropunctata. Dopiero jak złowiłem pierwsze okazy S. umbelaria stwierdziłem, że to motyl inny od w/w gatunku i po złowieniu dość łatwy do oznaczenia. Niemniej gatunek bardzo rzadko łowiony w kraju.
Jeśli już się wie jak to wygląda to dość łatwo zauważyć go na ekranie a po kilku okazach można to rozpoznać nawet w dolocie do ekranu.
Jeśli już się wie jak to wygląda to dość łatwo zauważyć go na ekranie a po kilku okazach można to rozpoznać nawet w dolocie do ekranu.
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2010, 21:50 - śr przez Dispar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adam Larysz
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Zgadza się - ja też już "wyłowiłem" trochę gatunków z różnych serii motyli w kolekcjach z USMB, ale jeśli chodzi o fotkę Jurka, to dalej obstaję przy oznaczeniu motyla jako C. exanthemata 
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 13 times