Entomolog?

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ayutthay

Entomolog?

Post autor: Ayutthay »

Witam, mam kilka pytań. Kto to tak właściwie Entomolog? Czy Wy jesteście Entomologami? Nie mam jeszcze 18 lat, ale bardzo interesują mnie motyle, co radzicie mi zrobić w tym kierunku, co robiliście w moim wieku, jesteście po studiach związanych z Entomologią? Jakie warunki trzeba spełniać, aby dostać pozwolenie na odłów motyli np. za granicą?
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Re: Entomolog?

Post autor: red45 »

Entomolog to taki człowiek, który bada Enty, mole i logi :-) Ja nim nie jestem, ale chciałbym być (zawodowo). Jeżeli jesteś w okresie przedstudenckim, to najłatwiej będzie po prostu pójść na studia związane z biologią. Oczywiście, jeżeli zamierzasz wiązać to zainteresowanie z karierą i planami życiowymi. Interesowanie się entomologią robiąc w życiu coś zupełnie innego jest również możliwe - kilka osób z tego forum jest doskonałymi przykładami.

Jeszcze a propos studiów - będąc w szkole średniej warto już budować swoją "karierę" - brać udział w olimpiadach, zapisać się do jakiegoś klubu czy innego związku, no i przede wszystkim uczyć się coraz więcej, co obecnie jest bardzo łatwe dzięki internetowi.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Jakie warunki trzeba spełniać, aby dostać pozwolenie na odłów motyli np. za granicą?
Kraje, które zakazały połowu motyli (i nie tylko) na swoim terytorium , zrobiły to właśnie po to, by uniemożliwić amatorom połów w celach kolekcjonerskich. By uzyskać stosowne zezwolenie , trzeba mieć bardzo konkretny powód. Na ogół trzeba prowadzić badania naukowe, mieć w tym kierunku jakieś osiągnięcia i poparcie instytutu naukowego lub uczelni. Amator nie ma szans. Możesz natomiast łowić motyle za granicą w tych krajach, które takiego zakazu nie wprowadziły - wtedy nie potrzebujesz żadnego pozwolenia. Trzeba jeszcze zwrócić uwagę, by złowione okazy, które są chronione polskim prawem, nie wwozić do Polski, bądź uzyskać zezwolenie na taki wwóz.
Awatar użytkownika
Ayutthay

Re: Entomolog?

Post autor: Ayutthay »

Czy we Francji amatorsko mogę złowić ok 20 motyli?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”