Erebia medusa; jajo i gąsieniczka
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Erebia medusa; jajo i gąsieniczka
Po 10 dniach od złożenia jaja wylazła gąsieniczka. Gołym okiem wygląda jak paproch, ale w powiększeniu okazuje się całkiem przystojna.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:12 10:43:04Image taken on:12 czerwca 2010, 08:43 - sobFocus length:88.8 mmShutter speed:1/800 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:15 19:06:59Image taken on:15 czerwca 2010, 17:06 - wtFocus length:88.8 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/8ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:23 17:08:52Image taken on:23 czerwca 2010, 15:08 - śrFocus length:57.7 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
-
gslowikowski
- UTM: EA64
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Re: Erebia medusa; jajo i gąsieniczka
Dzięki. Sprzęt opisany na mojej stronie w galerii:gslowikowski pisze:Bardzo ładne zdjęcia. Czym fotografujesz?
http://krokus.tpn.pl/wenta/galerie/sprzet/index.html
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
Całkiem nieźle ten sprzęt daje sobie radę z dużymi powiększeniami. Ja do lustrzanki pakuje komplet pierścieni+czasem raynoxa 250 (daje wtedy gdzieś tak 2,5-3;1), lub do jeszcze większych mieszek i stary obiektyw manualny, ale to przy takich powiększeniach mordęga.
masz super fotki w galerii (no cóż-nie zapominając o twoich umiejętnościach oczywiście- wychodzisz z domu i jesteś w Tatrach, tylko pozazdrościć). Zastanawiam się tylko, czy nie za mocno je odszumiasz, bo fotki są bardzo głaciutke, ale widać pewną utratę szczegółów, np. na łuskach motyli, rozmycia na włoskach gasiennic itp - nie wiem co prawda, jak obraz wygląda bez odszumiania w FZ-50. Też trochę używałem Neat'a, ale jakby mniej agresywnie. Moim skromnym zdaniem niewielki szum nie przeszkadza. Można też pogodzić obie metody i sklejać 2 warstwy w Gimpie - odszumioną na tło i "szczegółową" na motyla, ale przyznaję, mnie też tego się nie chce robić.
masz super fotki w galerii (no cóż-nie zapominając o twoich umiejętnościach oczywiście- wychodzisz z domu i jesteś w Tatrach, tylko pozazdrościć). Zastanawiam się tylko, czy nie za mocno je odszumiasz, bo fotki są bardzo głaciutke, ale widać pewną utratę szczegółów, np. na łuskach motyli, rozmycia na włoskach gasiennic itp - nie wiem co prawda, jak obraz wygląda bez odszumiania w FZ-50. Też trochę używałem Neat'a, ale jakby mniej agresywnie. Moim skromnym zdaniem niewielki szum nie przeszkadza. Można też pogodzić obie metody i sklejać 2 warstwy w Gimpie - odszumioną na tło i "szczegółową" na motyla, ale przyznaję, mnie też tego się nie chce robić.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Z tym odszumianiem to faktycznie nieco zacząłem przesadzać. Czasem łapię się na tym, że z miesiąca na miesiąc stosuję coraz agresywniejsze odszumianie, a ilość zdjęć, jakie obrabiam skłania do popadania w niebezpieczną rutynę. Niestety ten typ aparatu daje spore szumy i wg. mnie jest to jego jedyna poważna wada.
Warstwami w GIMPie bawię się przy krajobrazach (symuluję filtr połówkowy). Ale krajobrazy robię w RAWach, a owady w JPEGach, bo są szybciej zapisywane.
Pozdrawiam.
Warstwami w GIMPie bawię się przy krajobrazach (symuluję filtr połówkowy). Ale krajobrazy robię w RAWach, a owady w JPEGach, bo są szybciej zapisywane.
Pozdrawiam.
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
chyba źle robisz rezygnując z RAW przy zdjęciach owadów - przy owadach zdarza się dużo więcej niepowtarzalnych ujęć niż przy krajobrazach. zawsze używam jpg+RAW - mimo że często używam głównie jpg, to RAW zostaje w archiwum na 500GB dysku (co prawda w lustrzance zapisy są szybkie).
jpg jest "fabrycznie odszumiony" wg swoistego algorytmu dla danego aparatu i aktualnego oprogramowania dla pewnych uśrednionych wyników - uznanych z marketingowego punktu widzenia za optymalne (opinie, testy itd). Jednak operując specjalnymi programami przy obróbce można osiągnąć lepsze wyniki i uzyskać lepsza szczegółowość. Poza tym - jeśli dodatkowo używasz jeszcze Neat image, to przeprowadzasz dwukrotne odszumianie - jedno według nieznanych dla nas parametrów (słodka tajemnica firmy Panasonic) i drugie Neatem, co może kumulować straty.
jpg jest "fabrycznie odszumiony" wg swoistego algorytmu dla danego aparatu i aktualnego oprogramowania dla pewnych uśrednionych wyników - uznanych z marketingowego punktu widzenia za optymalne (opinie, testy itd). Jednak operując specjalnymi programami przy obróbce można osiągnąć lepsze wyniki i uzyskać lepsza szczegółowość. Poza tym - jeśli dodatkowo używasz jeszcze Neat image, to przeprowadzasz dwukrotne odszumianie - jedno według nieznanych dla nas parametrów (słodka tajemnica firmy Panasonic) i drugie Neatem, co może kumulować straty.