Geneza nazw zwierzaków

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Geneza nazw zwierzaków

Post autor: red45 »

Czy są w sieci jakieś miejsca, gdzie można sprawdzić genezę/tłumaczenie nazw gatunków różnych zwierząt? Aneta ostatnio zidentyfikowała mi kosarza o pięknej nazwie Platybunus bucephalus. Tu akurat nie było trudności ze znalezieniem pochodzenia tej nazwy, ale wiele jest nazw, które mnie intrygują, a nie bardzo mogę znaleźć coś więcej na ich temat. Weźmy na przykład moją ulubioną muchówke - Anthrax morio - byłem święcie przekonany, że nazwa pochodzi z łaciny i związana jest ze śmiercią. Tymczasem moja szwedzka koleżanka twierdzi, że w tym przypadku nazwa ma korzenie w grece...
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Na forum były już dyskusje na ten temat - chyba najlepiej rozpracowany jest ten temat w dziale o motylach - viewtopic.php?p=98719&sid=2ce4dd87161fa ... 5b3e#98719 - gdzie można odszukać link do ciekawej pozycji - "An Accentuated List of the British Lepidoptera", niestety tylko o motylach :wink:
Awatar użytkownika
red45
UTM: CC83
profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
Kontakt:

Re: Geneza nazw zwierzaków

Post autor: red45 »

Odświeżam temat polecając bardzo ciekawy artykuł: http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2010/39.pdf

INSPIRACJE I OSOBLIWOŚCI NAUKOWEGO NAZEWNICTWA ZOOLOGICZNEGO
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Been thanked: 12 times

Post autor: Marek Wanat »

Niezastąpiony w tym względzie (i niestety trudno osiągalny) jest stareńki "Słownik etymologiczny łacińskich nazw i terminów używanych w biologii oraz medycynie" Jerzego Kreinera.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
Has thanked: 2 times

Post autor: Miłosz Mazur »

Obecnie w publikacjach gdzie opisuje się nowe gatunki często podaje się wytłumaczenie skąd wzięła się dana nazwa (Etymology). Przykład pierwszy z brzegu - http://www.zin.ru/societies/res/proceed ... ltekin.pdf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”