Geneza nazw zwierzaków
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Geneza nazw zwierzaków
Czy są w sieci jakieś miejsca, gdzie można sprawdzić genezę/tłumaczenie nazw gatunków różnych zwierząt? Aneta ostatnio zidentyfikowała mi kosarza o pięknej nazwie Platybunus bucephalus. Tu akurat nie było trudności ze znalezieniem pochodzenia tej nazwy, ale wiele jest nazw, które mnie intrygują, a nie bardzo mogę znaleźć coś więcej na ich temat. Weźmy na przykład moją ulubioną muchówke - Anthrax morio - byłem święcie przekonany, że nazwa pochodzi z łaciny i związana jest ze śmiercią. Tymczasem moja szwedzka koleżanka twierdzi, że w tym przypadku nazwa ma korzenie w grece...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Na forum były już dyskusje na ten temat - chyba najlepiej rozpracowany jest ten temat w dziale o motylach - viewtopic.php?p=98719&sid=2ce4dd87161fa ... 5b3e#98719 - gdzie można odszukać link do ciekawej pozycji - "An Accentuated List of the British Lepidoptera", niestety tylko o motylach 
- red45
- UTM: CC83
- profil zainteresowan: Fotografia przyrody astronomia samoloty
- Kontakt:
Re: Geneza nazw zwierzaków
Odświeżam temat polecając bardzo ciekawy artykuł: http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2010/39.pdf
INSPIRACJE I OSOBLIWOŚCI NAUKOWEGO NAZEWNICTWA ZOOLOGICZNEGO
INSPIRACJE I OSOBLIWOŚCI NAUKOWEGO NAZEWNICTWA ZOOLOGICZNEGO
- Marek Wanat
- UTM: XS36
- Specjalność: ryjkowce
- Been thanked: 12 times
Niezastąpiony w tym względzie (i niestety trudno osiągalny) jest stareńki "Słownik etymologiczny łacińskich nazw i terminów używanych w biologii oraz medycynie" Jerzego Kreinera.
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- Has thanked: 2 times
Obecnie w publikacjach gdzie opisuje się nowe gatunki często podaje się wytłumaczenie skąd wzięła się dana nazwa (Etymology). Przykład pierwszy z brzegu - http://www.zin.ru/societies/res/proceed ... ltekin.pdf