Z ostatniego tygodnia.
- tiktaalik
Z ostatniego tygodnia.
Szczegolnie ciekawi mnie malutki kolorowy chrząszczyk , którego zdjecie jest niestety słabiutkie. Wydawalo mi się, ze to jakaś stonka, ale nie znalazłem nic podobnego w albumie profesora Borowca.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
No to wiadomo chociaż, że nie Ch. populi, zostają tremula/saliceti. Szkoda, że nie ma widoku z góry na przedplecze. Acz te bruzdki po bokach jak na moje oko płytkawe i słabo punktowane, tak że obstawiałabym saliceti - jednak przydałoby się potwierdzenie.
Najpierw była Chrysomela (Linneusz, 1758 r.), potem Melasoma (Stephens w r. 1831), a teraz znów powrócono do Chrysomeli.
Dobrze Ci się wydawałotiktaalik pisze:Wydawało mi się, ze Chrysomelę zastąpiono Melasomą - a to akurtat odwrotnie było.
-
Krzysztof Staroń
-
Krzysztof Staroń
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 37 times
Ja też spojrzałam na swoje Ch. populi - wg mnie bardziej widać u nich ciemne końcówki niż u okazu na zdjęciu (BTW nie mam pewności co do tej ciemnej kreski - czy to zaczernienie, czy może widoczna druga pokrywa), ale upierać się nie będę, gdyż ujęcie jest wyjątkowo niełatwe. W każdym razie na pewno nie Ch. tremula - za delikatne punktowanie pokryw.
-
L. Borowiec
- Been thanked: 6 times