Co to za stworzenie? :) prosba o identyfikacje

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Jakub I.

Co to za stworzenie? :) prosba o identyfikacje

Post autor: Jakub I. »

Witam wszystkich serdecznie.

wydaje mi sie, ze "zamieszkaly" u mnie skoczogonki.
te owady?? wygladaja bardzo podobnie jak na ponizszym zdjeciu:

Obrazek

moj opis :)
owady maja wielkosc od ok 0.2 mm do 1,5 - 2 mm.. poruszaja sie bardzo szybko chodzac a przy probie ich zabicia odskakuja na jakies 2 cm.. (mądre) :) sa biale / przezroczyste jakby w jasno brązowe paski (wybaczcie slownictwo.. ciemniejsza glowa, "szyja i kark", tulow jasny i odwlok znowu ciemny) z glowy odchodzi para czulek praktycznie dlugosci calego owada)

ich najwieksze natezenie jest w okolicy drzwi balkonowych i zawsze uchylonego okna. na balkonie ich praktycznie nie ma..
znalazlem informacje, ze te owady zyja w roslinach ale ani na balkonie, ani w domu zadnych roslin jeszcze nie mam ( mieszkam tutaj 2 m-ce ) domyslam sie, ze ich obecnosc moze byc spowodowana otwartym oknem, drzwiami ale mieszkalem wczesniej w innym miejscu i nigdy nie mialem takich stworzen " u boku " w mieszkaniu jest raczej sucho niz wilgotno..

pytanie:
skad sie biora te owady i jak je zabijac lub jak sie przed nimi zabiezpieczyc??
podloga to zwykle panele, wycieram ja wilgotną szmatka.. w zasadzie robaczki moglyby sobie lazic ale jakos tak czuje sie z nimi niekomfortowo :)

edit:
znalazlem jeszcze takie zdjecie. praktycznie identyczne z tym, ze ten wiekszy i troche dluzszy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Bez zdjęcia trudno potwierdzić, że to skoczogonki. Jeśli owady pojawiają się wewnątrz i przy braku roślin, to bardziej stawiałabym na jakieś gryzki (Psocoptera). W przypadku tej drugiej ewentualności można pomyśleć o jakiejś chemii, pod warunkiem, że owadów jest naprawdę dużo (dużo, tzn. nie jakieś pojedyncze osobniki), ale obecność gryzków najczęściej wiąże się ze zwiększoną wilgotnością (której człowiek może nawet nie być świadom), i której obniżenie najczęsciej samo powoduje zniknięcie sublokatorów ;)
Awatar użytkownika
mwkozlowski

Post autor: mwkozlowski »

zróbmy coś żeby entomo.pl nie stawało poradnikiem dla pań domu z problemem jak żyć w separacji od insektów!
ODPOWIEDZ