"OWADY POLSKI" (MULTICO, 2009) errata
- mwkozlowski
"OWADY POLSKI" (MULTICO, 2009) errata
około miliona kliknięć w klawiaturę przy pisaniu tej książki przy ciągłym poganianiu redakcji wyprodukowało trochę "diabełków", które będą usunięte w kolejnym dodruku; ci którzy posiedli książkę z pierwszego dodruku, proszeni są o naniesienie korekt aby nie rozprzestrzeniać "złych memów"...
dzięki,
autor
Owady Polski
http://www.multicobooks.pl/przyroda/owa ... _8802.html
errata
Strona, podpis pod zdjęciem (P) tekst (T)
zmień:
strona
103 T Hoplothrips karnyi NA Haplothrips karnyi
105 T Równoskrzydłych (Heteroptera) NA Różnoskrzydłych (Heteroptera)
125 P Pictomerus bidens NA Picromerus bidens
126 P Pictomerus bidens NA Picromerus bidens
141 P Phopalosiphum padi NA Rhopalosiphum padi
153 T W Polsce opisano 140 gatunków czerwców NA W Polsce zanleziono 140 gatunków czerwców
154 T Leukanidae NA Lekanidae
183 T …115 tysięcy ich gatunków, a w Polsce ponad 6 tysięcy. NA …115 tysięcy ich gatunków, a w Polsce stwierdzono występowanie ponad 6 tysięcy.
188 T Sphecida NA Sphecidae
220 P (Aphidelinae) NA (Aphidiinae)
220 P (Cynipidoidea) NA (Cynipoidea)
220 P Ibalidae NA Ibaliidae
221 T Podrodzina bleskotki NA Nadrodzina bleskotki
221 T Megastigmatus NA Megastigmus
222 P Eulopidae NA Eulophidae
222 P (Totrymidae) NA (Torymidae)
222 P Megastigmis NA Megastigmus
224 T Proctotrupiodea NA Proctotrupoidea
224 T Ceurorhynchus assimilis NA Ceutorhynchus assimilis
226 T Powstały żądłówki (Apocrita) NA Powstały żądłówki (Aculeata)
234 T Większe mrowisko może jednego roku przetrawić nawet 30 tysięcy… NA Większe mrowisko może jednego dnia przetrawić nawet 30 tysięcy…
246 T Witolda Partykę NA Witolda Petrykę
362 T maga-chile NA mega-chile
285 Zdjęcie:
pomylona kolejność oznaczeń literowych (od lewej w prawo) a-c-d-b-e (od lewej w prawo) a-b-c-d--e
285 P Phyllonorycter tristigella NA Phyllonorycter schreberella
291 T Żółtkiewskiego NA Żółtkowskiego
294 P b - pryszczarka gruszowca, Dasyneura pyri, d – garnusznicy bukowej, Mikiola fagi; d – Harmandia cf. loevi na liściu osiki b - garnusznicy bukowej, Mikiola fagi c – wierzbinowca rozetka, Rhabdophaga rosaria; d - d – Harmandia cf. loevi na liściu osiki
300 T koziółkam NAi koziułkami
303 T (koziółki) NA (koziułki)
303 T T. padulosa NA T. paludosa
312 P podrodziny Exechiini NA Plemienia Exechiini
316 T …że są pedofilne!) NA…że są pelofilne)
335 P Ensina sonchi NA Orellia tragopogonis
339 T detryfusem NA detrytusem
347 T …gzowatych (Aestridae) NA …gzowatych (Oestridae)
351 T Psilia rosae NA Psila rosae
Marek W. Kozłowski
z pomocą prof. Bartłomieja Miczulskiego i mgr. Kazimierza Borkowskiego
dzięki,
autor
Owady Polski
http://www.multicobooks.pl/przyroda/owa ... _8802.html
errata
Strona, podpis pod zdjęciem (P) tekst (T)
zmień:
strona
103 T Hoplothrips karnyi NA Haplothrips karnyi
105 T Równoskrzydłych (Heteroptera) NA Różnoskrzydłych (Heteroptera)
125 P Pictomerus bidens NA Picromerus bidens
126 P Pictomerus bidens NA Picromerus bidens
141 P Phopalosiphum padi NA Rhopalosiphum padi
153 T W Polsce opisano 140 gatunków czerwców NA W Polsce zanleziono 140 gatunków czerwców
154 T Leukanidae NA Lekanidae
183 T …115 tysięcy ich gatunków, a w Polsce ponad 6 tysięcy. NA …115 tysięcy ich gatunków, a w Polsce stwierdzono występowanie ponad 6 tysięcy.
188 T Sphecida NA Sphecidae
220 P (Aphidelinae) NA (Aphidiinae)
220 P (Cynipidoidea) NA (Cynipoidea)
220 P Ibalidae NA Ibaliidae
221 T Podrodzina bleskotki NA Nadrodzina bleskotki
221 T Megastigmatus NA Megastigmus
222 P Eulopidae NA Eulophidae
222 P (Totrymidae) NA (Torymidae)
222 P Megastigmis NA Megastigmus
224 T Proctotrupiodea NA Proctotrupoidea
224 T Ceurorhynchus assimilis NA Ceutorhynchus assimilis
226 T Powstały żądłówki (Apocrita) NA Powstały żądłówki (Aculeata)
234 T Większe mrowisko może jednego roku przetrawić nawet 30 tysięcy… NA Większe mrowisko może jednego dnia przetrawić nawet 30 tysięcy…
246 T Witolda Partykę NA Witolda Petrykę
362 T maga-chile NA mega-chile
285 Zdjęcie:
pomylona kolejność oznaczeń literowych (od lewej w prawo) a-c-d-b-e (od lewej w prawo) a-b-c-d--e
285 P Phyllonorycter tristigella NA Phyllonorycter schreberella
291 T Żółtkiewskiego NA Żółtkowskiego
294 P b - pryszczarka gruszowca, Dasyneura pyri, d – garnusznicy bukowej, Mikiola fagi; d – Harmandia cf. loevi na liściu osiki b - garnusznicy bukowej, Mikiola fagi c – wierzbinowca rozetka, Rhabdophaga rosaria; d - d – Harmandia cf. loevi na liściu osiki
300 T koziółkam NAi koziułkami
303 T (koziółki) NA (koziułki)
303 T T. padulosa NA T. paludosa
312 P podrodziny Exechiini NA Plemienia Exechiini
316 T …że są pedofilne!) NA…że są pelofilne)
335 P Ensina sonchi NA Orellia tragopogonis
339 T detryfusem NA detrytusem
347 T …gzowatych (Aestridae) NA …gzowatych (Oestridae)
351 T Psilia rosae NA Psila rosae
Marek W. Kozłowski
z pomocą prof. Bartłomieja Miczulskiego i mgr. Kazimierza Borkowskiego
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
- mwkozlowski
- Miłosz Mazur
- Kontakt:
Znam niestety kilku entomologów, którzy lubują się w szydzeniu z tego rodzaju potknięć. Sam redagowałem w swoim życiu dwie książki i wiem jak ciężka jest to praca, nie znam też książki w ktorej nie było by choćby kilku chochlików, co rzecz jasna nie świadczy o braku profesjonalizmu a jedynie o tym że każdy może się pomylić i nigdy nie da się wychwycić wszystkich błędów.
Moja wypowiedź to nie była żadna złośliwosc z mojej strony

- Grzegorz Michoński
Dodam kilka nieścisłości, które zauważyłem w książce:
- str. 7 P - Bombus terrestris nie ma jasnych włosków na twarzy i nie ma tak jaskrawo jasnego tułowia - to jest raczej B. pascuorum
- str. 15 P - nie jestem przekonany, że na foto jest Halictinae, wg. mnie to Andrena sp. (bardzo długie żuwaczki)
- str. 251 P - nie ma takiego gatunku jak Polistes dischoffi. Jest P. bischoffi. Coraz częściej spotykany - ale gdzie? W Polsce? Raczej nie.
- str. 252 P - jak wyżej
- str. 269 P - Bombus hortulanum - nie ma takiego gatunku. Jest B. hortorum. Ale czy ten osobnik na foto to on? Jakaś mała ta druga przepaska na tułowiu.
Tyle wyłapałem.
- str. 7 P - Bombus terrestris nie ma jasnych włosków na twarzy i nie ma tak jaskrawo jasnego tułowia - to jest raczej B. pascuorum
- str. 15 P - nie jestem przekonany, że na foto jest Halictinae, wg. mnie to Andrena sp. (bardzo długie żuwaczki)
- str. 251 P - nie ma takiego gatunku jak Polistes dischoffi. Jest P. bischoffi. Coraz częściej spotykany - ale gdzie? W Polsce? Raczej nie.
- str. 252 P - jak wyżej
- str. 269 P - Bombus hortulanum - nie ma takiego gatunku. Jest B. hortorum. Ale czy ten osobnik na foto to on? Jakaś mała ta druga przepaska na tułowiu.
Tyle wyłapałem.
- M. Stachowiak
Błądzić jest rzeczą ludzką, a błędów nie popełnia ten, który nic nie robi. Oczywiście staramy się błędów nie popełniać, jednak te się zdarzają. Znacznie gorzej jest, gdy redaktor pracy w dobrej wierze poprawia autora, a wynikiem wprowadzenia tych poprawek jest błąd. Przykład z jednej z moich prac: podałem w niej charakterystykę chorologiczną zgrupowań chrząszczy, a redaktor bez powiadomienia mnie o tym zmienił to określenie na chronologiczną i z tą poprawką praca została opublikowana. Można się wkurzyć, prawda?Curculio pisze:Znam niestety kilku entomologów, którzy lubują się w szydzeniu z tego rodzaju potknięć. Sam redagowałem w swoim życiu dwie książki i wiem jak ciężka jest to praca, nie znam też książki w ktorej nie było by choćby kilku chochlików, co rzecz jasna nie świadczy o braku profesjonalizmu a jedynie o tym że każdy może się pomylić i nigdy nie da się wychwycić wszystkich błędów.

- Miłosz Mazur
- Kontakt:
O rany....no to faktycznie pojechał Pan Redaktor 
Pamiętam kłótnię mojego kolegi botanika, który malo nie pobił redaktora, który składając jego monografię zamienił określenie "w zdjęciu" (fitosocjologicznym) na "na zdjęciu", gdyż w jego świadomości funkcjonowało jedynie zdjęcie fotograficzne. Kolejny śmieszno-straszny przypadek tego samego kolegi (nie ma on coś szczęścia do redaktorów) to atlas roślin Tadżykistanu, gdzie redaktor wykasował wszystkie przecinki w nazwach gatukowych po nazwiskach autorów bo "głupi wyglądały"... na szczęście błąd wychwycono nim poszlo to do druku.

Pamiętam kłótnię mojego kolegi botanika, który malo nie pobił redaktora, który składając jego monografię zamienił określenie "w zdjęciu" (fitosocjologicznym) na "na zdjęciu", gdyż w jego świadomości funkcjonowało jedynie zdjęcie fotograficzne. Kolejny śmieszno-straszny przypadek tego samego kolegi (nie ma on coś szczęścia do redaktorów) to atlas roślin Tadżykistanu, gdzie redaktor wykasował wszystkie przecinki w nazwach gatukowych po nazwiskach autorów bo "głupi wyglądały"... na szczęście błąd wychwycono nim poszlo to do druku.
- mwkozlowski
Dzięki, łapcie dalej...Grzegorz Michoński pisze: Tyle wyłapałem.
Na marginesie o błędzie, który wrósł do tego stopnia, że powielany jest nawet przez "fauna europea" dotyczy nazwiska stojącego przy chrząszczu Gibbium psylloides Czenpinski, 1778. który zmieniony jest na Czempinski. Chodzi o Pawła Czenpińskiego 1755-1794 pierwszego Polaka nazywającego gatunki w systemie linneuszowkim.
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
- mwkozlowski
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Ja też zgłaszam uwagi - poprawki do "Owady Polski" M. W. Kozłowskiego 2008.
Zresztą sam autor o to prosi.
strona 92 -93 Szarańczakowate "owady klasyczne".
a) Euthystira brachyptera - złotawek złotawiec - samica, b) Chorthippus vagans - samiec i samica c) Euthystira brachyptera - złotawek złotawiec - samiec g) Stethophyma grossum (Mecostethus grossus) - napierśnik - samiec. Pozostałe są ok. dobrze oznaczone.
strona 94 Szarańczakowate "owady klasyczne".
c)Tetrix subulata d) Tetrix undulata. Pozostałe są ok. dobrze oznaczone.
Proszę to potraktować jako życzliwe uwagi, nie żadną złośliwość
Gdyby było coś nie tak, albo wyraźna potrzeba konsultacji to chętnie podzielę się informacjami o Orthoptera uzasadniając dlaczego taki gatunek a nie inny na priv, choć myślę, że tu wątpliwosci już nie ma.
pozdr
MK
Zresztą sam autor o to prosi.
strona 92 -93 Szarańczakowate "owady klasyczne".
a) Euthystira brachyptera - złotawek złotawiec - samica, b) Chorthippus vagans - samiec i samica c) Euthystira brachyptera - złotawek złotawiec - samiec g) Stethophyma grossum (Mecostethus grossus) - napierśnik - samiec. Pozostałe są ok. dobrze oznaczone.
strona 94 Szarańczakowate "owady klasyczne".
c)Tetrix subulata d) Tetrix undulata. Pozostałe są ok. dobrze oznaczone.
Proszę to potraktować jako życzliwe uwagi, nie żadną złośliwość
Gdyby było coś nie tak, albo wyraźna potrzeba konsultacji to chętnie podzielę się informacjami o Orthoptera uzasadniając dlaczego taki gatunek a nie inny na priv, choć myślę, że tu wątpliwosci już nie ma.
pozdr
MK
- Marcin Kutera
- Kontakt:
Bardzo proszę
Tu jeszcze uściślę tj. str. 79 - na zdjęciu jest samica pasikonika śpiewającego Tettigonia cantans (u samców i samic T cantans - długośc skrzydeł kończy się na końcu odwłoka jak na zdjęciu, zaś u T viridissima p. zielonego skrzydła u samców i samic wystają jeszcze z dobre 2,5 - 3 cm poza odwłokiem, u samic to doskonale widać otóż koniec skrzydeł jest równy albo wystaje nieco poza pokładełko)
Tu jeszcze uściślę tj. str. 79 - na zdjęciu jest samica pasikonika śpiewającego Tettigonia cantans (u samców i samic T cantans - długośc skrzydeł kończy się na końcu odwłoka jak na zdjęciu, zaś u T viridissima p. zielonego skrzydła u samców i samic wystają jeszcze z dobre 2,5 - 3 cm poza odwłokiem, u samic to doskonale widać otóż koniec skrzydeł jest równy albo wystaje nieco poza pokładełko)
- mwkozlowski
- Marcin Kutera
- Kontakt:
tak można go sobie luźno nazwać he, he - tym bardziej że przymiotniki się zgadzają.
w każdym razie już jest ok.
Marku generalnie w Polsce mamy 3 gatunki z rodzaju Tettigonia i wiesz jak to z polskimi nazwami jest (jest ich kilka niekiedy - najwazniejsza jest łacina). W zasadzie to ja tam tylko usciśliłem, bo łaciny tam nie napisałeś, więc na upartego mogłoby zostać zielony pasikonik (choć pasikonik zielony tyczy się Tettigonia viridissima).
Podam te trzy gatunki
Tettigonia viridissima - pasikonik zielony
Tettigonia cantans - pasikonik śpiewający
Tettigonia caudata - pasikonik (chyba ogoniasty w polskim nazewnictwie )
Zaletą tej książki jest język. W taki sposób pisać o owadach, działać na wyobraźnię przy tym i jeszce łączyć to z nauką to naprawdę wielki wyczyn.
Konwencja jest pionierska. Naprawde bardzo fajne dzieło (zastąpi szereg podręczników - jako klu - przegląd o owadach).
Mój chrześniak jest "oczarowany" tą książką. Mnie rozwalają niektóre przepiękne fotografie przedstawiające narządy owadów, których nie widziałem w żadnej publikacji.
Książka bardzo edukacyjna
w każdym razie już jest ok.
Marku generalnie w Polsce mamy 3 gatunki z rodzaju Tettigonia i wiesz jak to z polskimi nazwami jest (jest ich kilka niekiedy - najwazniejsza jest łacina). W zasadzie to ja tam tylko usciśliłem, bo łaciny tam nie napisałeś, więc na upartego mogłoby zostać zielony pasikonik (choć pasikonik zielony tyczy się Tettigonia viridissima).
Podam te trzy gatunki
Tettigonia viridissima - pasikonik zielony
Tettigonia cantans - pasikonik śpiewający
Tettigonia caudata - pasikonik (chyba ogoniasty w polskim nazewnictwie )
Zaletą tej książki jest język. W taki sposób pisać o owadach, działać na wyobraźnię przy tym i jeszce łączyć to z nauką to naprawdę wielki wyczyn.
Konwencja jest pionierska. Naprawde bardzo fajne dzieło (zastąpi szereg podręczników - jako klu - przegląd o owadach).
Mój chrześniak jest "oczarowany" tą książką. Mnie rozwalają niektóre przepiękne fotografie przedstawiające narządy owadów, których nie widziałem w żadnej publikacji.
Książka bardzo edukacyjna
Ostatnio zmieniony środa, 17 marca 2010, 19:18 przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin Kutera
- Kontakt:
Re: "OWADY POLSKI" (MULTICO, 2009) errata
chciałem poprawkę wprowadzić odnośnie Polistes bischoffi gatunek ten występuje już w Polsce, mam na to dowody, zrobiłem dużo jej zdjęć w centralnej polsce w okolicach Płocka