Zimowanie barczatek

Hodowla owadów
ODPOWIEDZ
Łukasz

Zimowanie barczatek

Post autor: Łukasz »

No i kolejne pytanie z serii "Hodowla Łukasza". Jak zimować barczatki, tzn. jak duże powinny być gąsienice? Mam od jakichś 3 tygodni L. quercus, mają już 3cm, i w podobnym wieku potatorie, nieco mniejsze. Jak duże powinny być, żeby je zimować? Nie chcę już kombinować z hodowlą aż do poczwarek w tym roku, bo wiem, jakie to ma opłakane efekty (poczwarki 2 razy mniejsze i często gąsienice padają). Przydałaby się też rada jak w ogóle zahibernować gąsienice, żeby nie zrobić im szoku termicznego i psychicznego :smile:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na Twoje pytanie. Wszystko zależy od gatunku. Niektóre gatunki zimują jako maleńkie gąsienice, a nawet jaja (np. Lasiocampa trifolii), inne jako dorosłe gasienice (np. Macrothylacia rubi), które często na wiosnę już nic nie jedzą, tylko się przepoczwarczają. Nie radzę Ci też robić eksperymentów z "zahibernowaniem gąsienic", jak to określasz. Wejście gąsienicy w diapauzę zimową wymaga przejścia przez określone fazy, sterowane hormonalnie. Zależą one nie tylko od temperatury, ale też fotoperiodu (długości dnia). Najlepszy efekt uzyskasz, zapewniając gąsienicom warunki zbliżone do naturalnych (szczególnie jeśli chodzi o temperaturę i wilgotność). Fakt, jest to trudne, i wymaga doświadczenia. :wink:
Łukasz

Tutaj mi chodziło tylko o te dwa gatunki (potatoria i quercus). Niedawno wypuściłem ok. 60 gąsienic quercusa u siebie, bo nie występuje. Będę najwyżej obserwować jak sobie rosną i porównywać z moimi w hodowli :wink: Gorzej z potatorią :neutral: Więc co mam ogólnie zrobić - dohodować do kokonów?? I potem te kokony zimować??
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

potem te kokony zimować??
Napójka nie zimuje jako poczwarka. Ochłodzenie poczwarek oczywiście spowolni rozwój motyli wewnątrz, ale nie spowoduje wejścia w diapauzę. Po pewnym czasie poczwarki zapewne padną. Jeśli będziesz hodował gąsienice w warunkach zbliżonych do naturalnych, gąsienice w pewnym momencie przestaną żerować i zaczną przygotowania do zimowania. Podczas hodowli trzeba być cierpliwy (i zdobywać doświadczenie). Nic "na siłę".
Łukasz

A co w takim razie z quercusem - też mam poczekać, aż gąsienice same przestaną żerować, czy mogę jakoś sztucznie zimować kokony? Chociaż wydaje mi się, że te kokony będą o wiele mniejsze niż normalnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”