Kolejny rarytasik z Rogalina :)
- Tomek Klejdysz
Kolejny rarytasik z Rogalina :)
Złowiony podczas czerpakowania na zwisających nisko gałęziach dębu. Moim celem były skoczki, ale wiadomo – czerpak zbyt selektywny nie jest...
. Czy ktoś łapał gdzieś ten gatunek? (chodzi mi o jakieś nowsze dane niż w „Katalogu”). Wiem jedynie o doniesieniu w AES z Dolnego Śląska.

-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
- Grzegorz Michoński
-
- Tomek Klejdysz
Nie napisałem nazwy gatunku celowo, zmobilizowało to na pewno sporo forumowiczów do szukania
a przy okazji czegoś nowego zapewne się dowiedzieli…
Jak już słusznie napisał Bartek jest to Coraebus undatus
Nie bardo rozumiem stwierdzenie „dość częsty”. Ja systematycznie penetruję te okolice i jest to moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem (może trzeba mieć szczęście Pawła

Jak już słusznie napisał Bartek jest to Coraebus undatus
Nie bardo rozumiem stwierdzenie „dość częsty”. Ja systematycznie penetruję te okolice i jest to moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem (może trzeba mieć szczęście Pawła

-
Zlapalem raz, widzialem kilka razy (nie udalo mi sie bez siatki zlapac, wszystkie siedzialy na nagrzanych, lezacych pniach i szybko odlatywaly przy probie wyciagniecia reki), regularnie widywalem same pokrywy w prochnie. Zupelnie nie interesuja mnie bogatki, wiec nie staralem sie nigdy w Rogalinie jakos specjalnie ich wypatrywac, te kilka razy to bylo na jakies 20 wizyt w tych okolicach, przy czym zwykle skupiam sie raczej na sciolce. Dla porownania, Agrilus biguttatus widzialem tam dokladnie raz 
Pawel

Pawel
- Komosinski K
- Tomasz Mokrzycki