Kolejny rarytasik z Rogalina :)

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Kolejny rarytasik z Rogalina :)

Post autor: Tomek Klejdysz »

Złowiony podczas czerpakowania na zwisających nisko gałęziach dębu. Moim celem były skoczki, ale wiadomo – czerpak zbyt selektywny nie jest...:). Czy ktoś łapał gdzieś ten gatunek? (chodzi mi o jakieś nowsze dane niż w „Katalogu”). Wiem jedynie o doniesieniu w AES z Dolnego Śląska.
Załączniki
bogatek.jpg
bogatek.jpg (104.83 KiB) Przejrzano 2131 razy
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Ja tam się na bogatkach nie znam, ale jak rozumiem ten tu osobnik to Coraebus undatus ? Nie wiem wprawdzie nic o jego aktualnych stanowiskach w kraju, ale gratuluje znaleziska i bardzo dobrej fotki przy okazji :smile:
Awatar użytkownika
Grzegorz Michoński

Post autor: Grzegorz Michoński »

A to już taka norma na niepodpisywanie zdjęć na forum?
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Ten gatunek w Rogalinie jest dosc czesty. Rogalin + kilka miejsc w najblizszej okolicy to tereny duzo ciekawsze entomologicznie niz caly Wielkopolski PN, choc rownie kiepsko opracowane...
Pawel
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

Nie napisałem nazwy gatunku celowo, zmobilizowało to na pewno sporo forumowiczów do szukania :) a przy okazji czegoś nowego zapewne się dowiedzieli…
Jak już słusznie napisał Bartek jest to Coraebus undatus

Nie bardo rozumiem stwierdzenie „dość częsty”. Ja systematycznie penetruję te okolice i jest to moje pierwsze spotkanie z tym gatunkiem (może trzeba mieć szczęście Pawła :)
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Zlapalem raz, widzialem kilka razy (nie udalo mi sie bez siatki zlapac, wszystkie siedzialy na nagrzanych, lezacych pniach i szybko odlatywaly przy probie wyciagniecia reki), regularnie widywalem same pokrywy w prochnie. Zupelnie nie interesuja mnie bogatki, wiec nie staralem sie nigdy w Rogalinie jakos specjalnie ich wypatrywac, te kilka razy to bylo na jakies 20 wizyt w tych okolicach, przy czym zwykle skupiam sie raczej na sciolce. Dla porownania, Agrilus biguttatus widzialem tam dokladnie raz ;-)
Pawel
Awatar użytkownika
Komosinski K

Post autor: Komosinski K »

Jak juz zostały "ruszone" bogatki to mam pytanie, czy Agrilus subauratus to rzadko spotykany gatunek? Ostatnio udalo mo się go złowić na torfowisku przejsciowym koło Pieniężna.
Awatar użytkownika
Tomasz Mokrzycki

Post autor: Tomasz Mokrzycki »

Witam :wink:
Tego bogatka łapałem w Rogalinie 2004 roku i został też złapany w 2007 r podczas obozu entomologicznego (wkrótce publikacja w Parkach Narodowych i Rezerwatach).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”