Trox hispidus

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
Awatar użytkownika
CezaryN
UTM: DB23

Trox hispidus

Post autor: CezaryN »

Kilka dni temu trafiło mi się ciekawe znalezisko. Pod padłym i nieźle podsuszonym szczenięciem lisa znalazłem prawie 30 sztuk Trox hispidus. Rzecz chyba niecodzienna, do tej pory trafiałem tylko pojedyńcze sztuki. Co ciekawe tylko kilka chrząszczy żerowało w trupku, znakomita większość przebywała w wierzchniej 1-cm warstwie gleby.
Załączniki
T. hispidus3.JPG
T. hispidus3.JPG (133.52 KiB) Przejrzano 2518 razy
T. hispidus1.JPG
T. hispidus1.JPG (121.94 KiB) Przejrzano 2532 razy
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Post autor: J. Tatur-Dytkowski »

Biedny szczeniaczek.. i ciekawe znalezisko. Troxy prowadzą raczej skryty tryb życia i nigdy ich licznie nie obserwowałem. Wszystkie to jeden gatunek?
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 13 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Kilkakrotnie mogłem obserwować takie zgrupowania Trox'ów, albo na mocno wysuszonych skórach, albo właśnie w glebie, nawet głębiej niż kilka cm. Ten soczek ściekający do gleby widać im pasuje :mrgreen:
Awatar użytkownika
CezaryN

jaho pisze:Wszystkie to jeden gatunek?
jaho pisze: TAk, same hispidusy, niestety :sad:
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Mialem szczescie obserwowac masowe pojawy modzelatek poza naszym krajem. Podczas wizyty we wschodnim Kazachstanie, w jednej z Ałtajskich wiosek znaleźliśmy na zapleczach domostw śmietniska odpadków organicznych złożone w przeważającej części z baranich szczątków - kości i skór. Była to niezła frajda dla chrząszczarzy, bo z jednej strony pierwszy raz w życiu obserwowałem takie ilości Troxów, w dodatku paru gatunków (jeszcze nie oznaczonych), a z drugiej oprócz Troxów były tam różne inne, równie przyjemne zwierzęta - Dermestidae, Nitiduludae, Tenebrionidae itp. Wstawię parę fotek gdy znajdę chwilę.
Awatar użytkownika
CezaryN

Chętnie obejrzymy fotki. :grin:
brakkonta

Post autor: brakkonta »

to dla Kazachów musiała być uczta - taki widoczek, jak to grupka dorosłych facetów grzebie w ścierwach baranich :mrgreen: Ja ostatnio stosuję malownicze zaleganie przy krowich kupach na pastwiskach. Nie dziwi nic. A jakie Troxy i Tenebrionidy łapałeś?
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

Pare obiecanych fotek z Ałtaju:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Z czarnuchów oprócz Blapsów było nieco bardziej egzotycznej drobnicy. Ma ktoś pomysł co to za Dorcadion?
Awatar użytkownika
J. Tatur-Dytkowski

Post autor: J. Tatur-Dytkowski »

Teren typowo dorcadionowy a sfocony Dorcadion przypomina mi wrzucanego niedawno na forum Dorcadion carinatum ssp. involvens ale to w zasadzie strzał. Przydałoby się zdanie dorcadionowego speca..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”