Chorwacja 2008

Opisy, jak się przygotować, relacje ...
Awatar użytkownika
ptica

Chorwacja 2008

Post autor: ptica »

Witam wszyskich :smile: ,

W dniach: 31maja do 14 czerwca 2008r. zorganizowałem małą wyprawę entomologiczną do Chorwacji. Z powodu braku chętnych do wyjazdu w większej paczce pojechalismy tam we dwóch tzn. Marek- podleśniczy z Nadleśnictwa Rudziniec i ja. Juz wcześniej planowałem wyjazd z Katowic do Splitu( autokarem), a potem jeszcze dalej na południe, tam gdzie palec stanie na mapie. Jechaliśmy troche w nieznane.. .W Splicie, po krótkich ustaleniach wybraliśmy miejscowość Podgora- położoną na Riwierze makarskiej. Podgora leży u stóp masywu górskiego Biokovo ( Park Narodowy). Adriatyk i góry- dwa w jednym. Znając ceny chorwackie- chcieliśmy wynająć pokój (sobe ), ale udało sie nam po krótkich negocjacjach wynająć apartament - 2 pokoje, duża kuchnia, przedpokój łazienka, ubikcja, taras z widokokiem na Hvar Island za... 30euro/dzień :lol: co dawało 15 euro na łepka. No , ale to było przed sezonem. Teraz to samo lokum w sezonie kosztuje 100 euro/ day.
Gospodarze byli OK :smile: Gospodyni wyczaiła z mojego paszportu, że mam za parę dni urodziny i ....upiekła nam parę ryb , zrobiła sałatkę( super), postawiła rakiję i wino. Chorwaci to spoko ludzie. Można iść deptakiem nadmorskim, wymachiwać o północy kasą... i nic się nie dzieje. Tam nie ma jak u nas nad morzem smrodu smażalni, rozwrzeszczanej, szpanerskiej młodzieży. Ale do rzeczy. Generalnie, jeżeli chodzi o gatunki kóz- to jestem trochę zawiedziony. W Podgorze, prócz bogatków praktycznie mało nazbieraliśmy. Dlatego byliśmy zmuszeni jeździc (pływać) promami na wyspy Hvar( Sucuraj - ja 5-krotnie i Brac ( 3-krotnie
- z dwu stron wyspy. Raz tam nawet wypożyczyłem motocykl- i objechałem za robactwem 100km. Z roślinnoiści dominowały tam gaje oliwne, winnice. Brak było normalnych lasów, takich jak u nas. Rzadko zdarzały się sosny w gajach oliwnych, które były wycinane. Na pozostawione drewno rzucały się bogatki: C. mariana, B. novemmaculata- drzewa były nimi dosłownie oblepione. Dość licznie występowały anthaxia: hungarica( najpospolitsza), umbellatarum(w miarę liczna), funerula, praeclara (w miare liczna) i inne pospolite, oraz nieoznaczone- razem ok. 20 gat. bogatków. Na wyspach pospolita była oleica M. variabilis.
Z duzych kózek najpospolitsza była P. budensis, z drobnych rodzaj Stenopterus. Trochę S. cordigera. I inne, równiez pospolite w Polsce
Z drobiazgu dominantem były tez Ch.sartor i C.rhamni. pojedynczo zdarzały sie inne kozy:
P.floralis, Ch. varius, C. filum, Agapanthia: cardui, dahli. Na prośbę jednego z kolegów z forum wystawiłem na wyspach pułapki z padliną na Silphidae. Ale b.mało tam sie połapało,duzo wywlokły ssaki, a mrówki dopełniły formalności. Również gówienek było jak na lekarstwo. Tylko w jednym miejscu - po przekopaniu spotkałem kilka żukowatych.
Na wyspach występuje cała gama węży i żmij oraz długie, duże jaszczurki beznogie, które je zwalczają- ale to w kolejnej porcji zdjęć. Również jak ornitolog mam powód do dumy, bo znalazłem raroga górskiego na gnieździe z pisklętami( masyw górski Biokovo). Trochę pokrzewek dla tego regionu, Trochę ciekawych wodno-błotnych( dolina Naretwy). Z innych robali połapaliśmy szarańcze, które miały tylne uda dużo grubsze od szpaka oraz modliszkę Empusa fasciata.
Były też inne wycieczki np. do delty Naretwy k. Ploce i Komina. Przepiękny teren- szkoda, że w tym dniu nie było pogody. Jak wsiadłem do autobusu w mokrym moro amerykańskim
zrobiłem duże wrażenie na niemieckich obywatelach( War?) W praktyce poznałem i zdeptałem z buta teren od Splitu za Ploce - ok. 120km. Na promach zrobiłem ponad 100km. Na wyspach równiez grubo ponad 100km. Tej wyprawy co prawda nie załuję ( tylko 40gat. kózek), ale drugim razem w Chorwacji wybrałbym inny teren np. Slavonię. A jeżeli juz koniecznie adriatyk - to w okolicach Krk Island, gdzie przynajmniej rośnie dąb ostrolistny. Wrzucam tez parę fotek- dokumentujących wyprawę. Praktycznie z robali widziałem to wszystko co Stanislav Krejcik "obfocił "w Chorwacji ( foty wiadomo na jego stronie ).
A Chorwci to mili ludzie. Częstowali rakiją przy każdej okazji. Ja tez miałem dla nich niespodzianke w postaci "winiaka" dwukrotnie przepuszczonego przez wegiel aktywny- ok. 80%. Mówiłem, że to "polska rakija", ale paru chorwatów po wypiciu jednego odmawiała dalszego picia, jak oczy zaszły bielmem. A jeden dziadek powiedział( po wypiciu jednego)
Wy polacy jesteście jak rusy, a my to tylko wino i piwo. Swoja drogą wieczorami po ciężkim dniu w terenie był czas na kąpiel w adriatyku (120m) oraz gawędzenie z chorwatami przy Karlovacko
( piwo ala tyskie- 5 kuna czyli 2,50zł ) 100m do spożywczaka. Pozdrawiam. ptica
Załączniki
To nie Borneo. Widok z Brac Island na Adriatyk. Dalej ląd (masyw górski Biokovo) w chmurach.Bajkowy widok. Tego będzie brak
To nie Borneo. Widok z Brac Island na Adriatyk. Dalej ląd (masyw górski Biokovo) w chmurach.Bajkowy widok. Tego będzie brak
Original image recording time:
2008:06:07 13:53:28
Image taken on:
sobota, 7 czerwca 2008, 11:53
Focus length:
7.4 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
P1110121.JPG (143.41 KiB) Przejrzano 3954 razy
Rakija 40 kun za 1litr.( 20zł) Dobra cena. Tylko, którą wybrać na dziś?
Rakija 40 kun za 1litr.( 20zł) Dobra cena. Tylko, którą wybrać na dziś?
2008:06:14 16:24:39
Image taken on:
sobota, 14 czerwca 2008, 14:24
Focus length:
9 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Split.JPG (71.01 KiB) Przejrzano 3945 razy
Anthaxia hungarica.jpg
2008:06:06 11:57:34
Image taken on:
piątek, 6 czerwca 2008, 09:57
Focus length:
40.3 mm
Shutter speed:
1/125 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Anthaxia hungarica.jpg (42.09 KiB) Przejrzano 3940 razy
Dubrovnik. Zjedzona sałatka z ośmiornicy i wypite białe wino za równowartość 3 polskich dobrych flaszek wódki wzmocniła naszą chęć do buszowania w terenie
Dubrovnik. Zjedzona sałatka z ośmiornicy i wypite białe wino za równowartość 3 polskich dobrych flaszek wódki wzmocniła naszą chęć do buszowania w terenie
Camera-model:
3110c
Dubrovnik.jpg (82.83 KiB) Przejrzano 3957 razy
Mylabris variabilis.jpg
2008:06:03 09:45:35
Image taken on:
wtorek, 3 czerwca 2008, 07:45
Focus length:
18.2 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Mylabris variabilis.jpg (46.8 KiB) Przejrzano 3943 razy
P. budensis- Brac Island.JPG
2008:06:07 12:27:34
Image taken on:
sobota, 7 czerwca 2008, 10:27
Focus length:
21.2 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
P. budensis- Brac Island.JPG (60.6 KiB) Przejrzano 3947 razy
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

A co zobaczyłeś to tego Ci nikt nie odbierze. Spotkania z Falco biarmicusem to Ci szczerze zazdroszczę.
brakkonta

Post autor: brakkonta »

dobrze Darek mówi. Nie licz robaków, byłeś, widziałeś i to pozostanie w oczach. Ja te widoki mam z dzieciństwa (właśnie z okolic wyspy Krk, którą było widać z kempingu po drugiej stronie przesmyku morza) - cudne morze, krystaliczni ludzie, piękna pogoda. Matka wydzierała mnie z wody jedynie na obiad i do snu. Eh. Ja te wakacje spędzę pomiędzy miejscowościami Pampers i Huggies :mrgreen:
Wstaw więcej zdjęć, daj powspominać :cry:
Awatar użytkownika
Adam Larysz
Podziękowano: 3 times
Kontakt:

Post autor: Adam Larysz »

Tak, Chorwacja jest piękna, super klimat, to morze i ludzie bardzo fajni. Jak ostatnio byliśmy ze znajomymi, to mieli wypadek. Ludzie mieszkający w tym miejscu gdzie się to stało, zaprosili nas do siebie i pomogli znajomym załatwić wszystkie potrzebne w takiej sytuacji sprawy. Gościli nas przez dwa dni i nie chcieli wziąć od nas nawet grosza...

Tęskinię już trochę za tymi widokami, zapachami, piwem Karlovacko i rakiją :cool:
brakkonta

Post autor: brakkonta »

ku południowi to tak z ludźmi jest. Pamiętam Bułgarów, Rumunów, Ukraińców Zakarpackich - serce na talerzu człowiekowi dają. Niestety po tej stronie Karpat serca lodowacieją....bo to i bliżej bieguna, i tak to sobie tłumaczmy :cry:
Awatar użytkownika
ptica

Jasne, że robactwa nie liczę, choć to tylko 3 słoiki. Preparuje, preparuje i końca nie widać :twisted: Dobrze, że mam kolegów, którzy przyjmą ode mnie trochę robactwa.
Jasne, że wstawię więcej fotek z krajobrazami, ale nie wszystkie się nadają na to forum, a na pewno nie te, na którym sikorki do starych fok leżą wygolone( prócz głowy) na plaży w środku wsi :mrgreen:
Foty z krajobrazami wstawię na początku tygodnia- muszę je obrobić dla potrzeb forum, bo niektóre mają po kilka MB
Awatar użytkownika
ptica

Sorry, że trochę przeciągnąłem w czasie wstawianie dalszych fot, ale naprawiam ten błąd.
Trochę urokliwych krajobrazów z naszej małej wyprawy. Pozdrawiam entomofanów. ptica
Załączniki
Środowisko P. budensis i Buprestidae- widok z okolic m. Selca<br />na Brac Island na ląd( N-E )
Środowisko P. budensis i Buprestidae- widok z okolic m. Selca
na Brac Island na ląd( N-E )
2008:06:13 13:29:05
Image taken on:
piątek, 13 czerwca 2008, 11:29
Focus length:
7.4 mm
Shutter speed:
1/500 Sec
F-number:
f/6.3
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Brac.JPG (71.23 KiB) Przejrzano 3940 razy
Fajna dolina, świetna delta, dużo polderów. Miejsce głównie na obserwacje awifauny
Fajna dolina, świetna delta, dużo polderów. Miejsce głównie na obserwacje awifauny
2008:06:05 18:58:02
Image taken on:
czwartek, 5 czerwca 2008, 16:58
Focus length:
7.4 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/4
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Delta Neretvy.jpg (45.32 KiB) Przejrzano 3934 razy
Widok z promu na Klif w Makarskiej
Widok z promu na Klif w Makarskiej
2008:06:09 10:35:24
Image taken on:
poniedziałek, 9 czerwca 2008, 08:35
Focus length:
17.8 mm
Shutter speed:
1/160 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Klif w Makarskiej.JPG (60.48 KiB) Przejrzano 3945 razy
Habitat z wysokimi dunkami
Habitat z wysokimi dunkami
2008:05:31 16:58:58
Image taken on:
sobota, 31 maja 2008, 14:58
Focus length:
13.7 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DMC-FZ30
Podgora II.JPG (60.52 KiB) Przejrzano 3959 razy
Deptak nadmorski. W tle masyw górski Biokovo. Do 1961r. ludzie mieszkali u podnóża gór, ale po trzęsieniu w 1962r. przenieśli sie tuż nad samo morze
Deptak nadmorski. W tle masyw górski Biokovo. Do 1961r. ludzie mieszkali u podnóża gór, ale po trzęsieniu w 1962r. przenieśli sie tuż nad samo morze
2008:05:31 17:01:57
Image taken on:
sobota, 31 maja 2008, 15:01
Focus length:
13.7 mm
Shutter speed:
1/250 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
80
Camera-model:
DMC-FZ30
Podgora.JPG (68.26 KiB) Przejrzano 3949 razy
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Zbychu dawaj zdjecia tych sikorek na priv :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
ptica

Przemo, wyślę Ci fotę sikorek, ale ponieważ masz młodą żonę dla równowagi poślę Ci także fotę starej foki :mrgreen:

Kilka fotek, tego co m.in. przywiozłem z Chorwacji. Dziękuję Romkowi Królikowi za weryfikację moich oznaczeń i za jego własne oznaczenia.
W przypadku Carabidae- proszę o oznaczenie - prawdopodobnie z Rodzaju Scarites lub cos pokrewnego. Wygląd ma niezły :grin:
Załączniki
Carabidae.JPG
2008:07:15 10:07:17
Image taken on:
wtorek, 15 lipca 2008, 08:07
Focus length:
26.5 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Carabidae.JPG (101.74 KiB) Przejrzano 3937 razy
Acmaeodera crinita.JPG
2008:07:15 10:21:28
Image taken on:
wtorek, 15 lipca 2008, 08:21
Focus length:
23.3 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Acmaeodera crinita.JPG (51.08 KiB) Przejrzano 3936 razy
Acmaeodera bipunctata.JPG
2008:07:15 10:25:47
Image taken on:
wtorek, 15 lipca 2008, 08:25
Focus length:
37.1 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.6
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Acmaeodera bipunctata.JPG (52.65 KiB) Przejrzano 3933 razy
Coraebus rubi.JPG
2008:07:15 10:19:50
Image taken on:
wtorek, 15 lipca 2008, 08:19
Focus length:
20.1 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.2
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Coraebus rubi.JPG (43.14 KiB) Przejrzano 3935 razy
Buprestis dalmatina.JPG
2008:07:15 10:04:36
Image taken on:
wtorek, 15 lipca 2008, 08:04
Focus length:
18.8 mm
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/3.2
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DMC-FZ30
Buprestis dalmatina.JPG (94.25 KiB) Przejrzano 3939 razy
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Co do Carabidae - to nie Scarites. Najważniejsza chyba cecha w tym przypadku - rodzaj Scarites ma golenie pierwszej pary nóg typu grzebnego. Do tego inny kształt przedplecza, ale to się aż tak w oczy nie rzuca. Ten tu okaz to rodzaj Dixus. Co do gatunku - prawdopodobnie Dixus clypeatus, choć z tego zdjęcia aż tak podobny się nie wydaje. Ale wg. mojej wiedzy (i Fauna Europaea) jest to jedyny gat. z tego rodzaju występujący w Chorwacji. Jako wątpliwy podają też z Chorwacji D. sphaerocephalus, więc 100% pewności nie ma - ja nie wiem, czym one się różnią. W każdym razie najprawdopodobniej jest to jednak Dixus clypeatus.
Awatar użytkownika
ptica

Dzięki za oznaczenie. Rzeczywiście przeglądając neta niektóre sfotografowane osobniki są koloru niebieskieskawego lub ciemnego. Pozdrawiam. ptica
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Zbychu a te foki????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i ekspedycje entomologiczne”