Borne Sulinowo - Wrzosowiska Kłomińskie

Opisy, jak się przygotować, relacje ...
Inczi
Podziękował(-a): 1 time

Borne Sulinowo - Wrzosowiska Kłomińskie

Post autor: Inczi »

Witam,

Jest ktoś na forum z tamtych rejonów(Szczecinek, Borne Sulinowo)? Byłem pod koniec czerwca w Polsce i odwiedziłem członka rodziny w Szczecinku. W związku z tym, że lubię naturę zostałem zabrany na krótkie zwiedzanie lokalnego lasu. Pojechaliśmy zobaczyć Wrzosowiska Kłomińskie. Dojazd jest ciekawy, 6 km drogi, która kiedyś była pokryta asfaltem ale teraz jest więcej dziur niż asfaltu. Mimo wszystko Nissan Note dał radę. Jeśli chodzi o wrzosowiska, byłem nimi trochę zawiedzony. Są ogromne (jak dla mnie) ale puste. Bardzo dużo pięknych os (hedychrum, cercis - o ile dobrze rozpoznaje, Ammophila sabulosa), Anastrangalia sanguinolenta, Myrmeleotettix maculatus, Laphria flava i tak na prawdę nic poza tym. Jedyne motyle były na kwiatach na granicy drogi i wrzosowiska. Najpospolitszym motylem tego dnia był zdecydowanie Lycaena alciphron, który występował chyba w każdym wariancie barwnym.

Las pozbawiony jest śródleśnych łąk, które zwykle uwielbiam więc zatrzymywaliśmy się na każdym skrzyżowaniu i parkingu leśnym, nawet jeśli poletko trawy miało kilka metrów kwadratowych i było tam kilka kwiatów. Te miejsca nie zawiodły i latało tam mnóstwo motyli. Najwięcej Lycaena alciphron, na drugim miejscu Coenonympha glycerion, którego też latało sporo, Aporia crataegi, Melitaea athalia, Argynnis adippe, Lycaena virgaureae, Aphantopus hyperantus, Maniola jurtina i Ochlodes sylvanus. Tak, że bardzo polecam to miejsce. Ja byłem bardzo zadowolony tą wycieczką, a w szczególności Niestrzępami, które są według mnie piękne i bardzo eleganckie. Nawet po stylu lotu łatwo było je wypatrzeć z daleka.

Bonus. Gdy tak jeździliśmy po lesie, na drogę wyszły nam dwa dorodne bonusy;)

Zna ktoś dobre miejsca na motyle w rejonie Włocławek-Płock-Warszawa?
Załączniki
mottledgrasshopper1l.jpg
mottledgrasshopper1l.jpg (207.83 KiB) Przejrzano 207 razy
wrzosy.jpg
wrzosy.jpg (177.31 KiB) Przejrzano 207 razy
hedychrum1.jpg
hedychrum1.jpg (187.47 KiB) Przejrzano 207 razy
cercis1.jpg
cercis1.jpg (177.79 KiB) Przejrzano 207 razy
ochlodes_sylvanus1.jpg
ochlodes_sylvanus1.jpg (510.39 KiB) Przejrzano 207 razy
maniola_jurtina1.jpg
maniola_jurtina1.jpg (525.44 KiB) Przejrzano 207 razy
apanthopus hyperantus1.jpg
apanthopus hyperantus1.jpg (532.05 KiB) Przejrzano 207 razy
lycaena_vigauerae.jpg
lycaena_vigauerae.jpg (515.18 KiB) Przejrzano 207 razy
coenonympha_glycerion1.jpg
coenonympha_glycerion1.jpg (543.89 KiB) Przejrzano 207 razy
aporia_crataegi1.jpg
aporia_crataegi1.jpg (532.45 KiB) Przejrzano 207 razy
Argynnis_adippe.jpg
Argynnis_adippe.jpg (643.75 KiB) Przejrzano 207 razy
lycaena_alciphron2.jpg
lycaena_alciphron2.jpg (520.48 KiB) Przejrzano 207 razy
lycaena_alciphron1.jpg
lycaena_alciphron1.jpg (514.23 KiB) Przejrzano 207 razy
laphria_flava.jpg
laphria_flava.jpg (696.04 KiB) Przejrzano 207 razy
Ostatnio zmieniony środa, 9 lipca 2025, 20:02 przez Inczi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i ekspedycje entomologiczne”