Oznaczanie Bombus terrestris i Bombus lucorum complex

Oriolus

Oznaczanie Bombus terrestris i Bombus lucorum complex

Post autor: Oriolus »

Witam,

Próbowałem przejrzeć dostępne mi klucze (2 szwedzkie i klucz Pawlikowskiego z 1996) pod kątem oznaczania Bombus cryptarum, Bombus lucorum, Bombus magnus, Bombus terrestris i nie bardzo coś konstruktywnego z nich wynika. Według nowszych artykułów oznaczanie tych gatunków według morfologii jest bardzo niepewne lub niemożliwe.
Jednak według pracy Stephan Wolf, Mandy Rohde and Robin F.A. Moritz. The reliability of morphological traits in the differentiation of Bombus terrestris and B. lucorum (Hymenoptera: Apidae). Apidologie 41 (2010) 45–53
https://www.apidologie.org/articles/api ... 08181.html
jeżeli użyje się cech z klucza: Mauss, V. 1994 (5. Aufl.): Bestimmungsschlüssel für die Hummeln der Bundesrepublik Deutschland. – Deutscher Jugendbund für Naturbeobachtung, Hamburg. 51 S.
to z dużym prawdopodobieństwem możemy oznaczyć robotnice Bombus terrestris ( jeżeli klucz wskaże Bombus terrestris to z prawdopodobieństwem 96,6% to prawda, ale w druga strone to niestety nie działa i jeżeli klucz wskaże Bombus lucorum to może być z równym prawdopodobieństwem Bombus terrestris i Bombus lucorum, sprawdzono to analizą DNA). Chciałbym sprawdzić to na moim materiale. Gdyby ktoś miał pracę wspomnianą pracę Bestimmungsschlüssel für die Hummeln der Bundesrepublik Deutschland i mógł przesłać mi skan strony lub stron z oznaczaniem Bombus terrestris i B. lucorum complex będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie

Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „PSZCZOŁY (Apiformes)”