latający szarańczak
latający szarańczak
Mam prośbę o oznaczenie owada spotkanego 25 X 2024. "Konik polny" mieszkał koło Poręby Wielkiej na łące wystawionej na działanie słońca (wystara południowa). Rosły tam jakieś pachnące zioła (skoro ja poczułem zapach musiał być naprawdę silny). Owad miał długość koło 2,5 cm. Cechą wyróżniającą go od innych szarańczaków było "latanie" czyli nie tylko skakanie lecz przemieszczanie się na odległość do 10 metrów. Podczas lotu okazywało się, że skrzydełka owada miały barwę czerwoną. Lecący owad wydawał też dźwięki przypominające trochę terkotanie czy powiedzmy zdezelowany minutnik (bez dzwonka). Podobne owady wydaje mi się widziałem jakieś 20-30 lat temu w Sloveńskim Raju ale oczywiście nie jestem pewien czy to było to samo. Możliwe jednak, że ocieplenie klimatu umożliwiło zasiedlenie środowisk po północnej stronie Tatr owadom ciepłolubnym?
Załączone zdjęcie może nie jest najlepsze bo owady na mój widok chowały się w trawie.
Pozdrawiam
zolw_
Załączone zdjęcie może nie jest najlepsze bo owady na mój widok chowały się w trawie.
Pozdrawiam
zolw_
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:10:25 09:26:19Image taken on:piątek, 25 października 2024, 07:26Focus length:150 mmShutter speed:1/200 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:200Camera-model:NIKON D500
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 10 times
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Re: latający szarańczak
...jak trajkotał, to trajkotka a z czerwonymi skrzydłami to trajkotka czerwona
Psophus stridulus
Rafał

Rafał
- Marcin Kutera
- UTM: EB24, EC18
- Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Re: latający szarańczak
Tak, to na 100% Psophus stridulus. Poręba Wielka, powiat limanowski? To znane stanowisko trajkotki od 2013 roku za (Liana, Armatys 2015)