Proszę o pomoc - pająk, a może coś innego?
-
- Podziękował(-a): 2 times
Proszę o pomoc - pająk, a może coś innego?
Witam serdecznie,
przychodzę z zapewne nietypową sprawą, prosząc Was o pomoc. Jaki owad zostawia takie odchody? A może pająk?? Czy coś innego??
Przedstawię krótko sytuacje: jakiś czas temu zauważyłam w domu czarne/brązowe kropki. Łatwo odchodzą od powierzchni, jakby trzymały się tylko małą częścią. Najwięcej ich było przy ścianie wokół okna, na kwiatkach i doniczkach kwiatów oraz parapecie. Wyczyściłam te kropki, za jakiś czas były ponownie. Tym razem doszukałam się ich również w innych niejscach. Z reguły jest jedna, dwie lub kilka obok siebie. To tak jakby zostawiało po sobie ślad w postaci odchodów? Dodam, że w tym czasie, w nocy coś mnie ugryzło w prawe przedramię (długo było czerwone i swędziało), wtedy specjalnie się nad tym nie zastanawiałam, ale kiedy zauważyłam za łóżkiem długie czarne odnóża pająka... zaczęłam analizować i łączyć wszystko ze sobą... Tylko, czy to na pewno pająk??
Dodam, że mam w tym pokoju niemowlę i po prostu boję się o jego bezpieczeństwo.
Wszystkie zakamarki zostały sprawdzone, było odkurzone. Potencjalnego podejrzanego pająka nie widać od tamtej pory, a te kropki nadal się pojawiają. Tak jak wcześniej pisałam, jest nimi znaczona chyba trasa przejścia tego stworzenia?!
Czy moglibyście mi pomóc? I potwierdzić, czy to mógł być ten pająk, kątnik? Czy coś innego. Chciałabym to coś ewidentnie usunąć z pokoju, póki co nie mam skutecznego pomysłu...
przychodzę z zapewne nietypową sprawą, prosząc Was o pomoc. Jaki owad zostawia takie odchody? A może pająk?? Czy coś innego??
Przedstawię krótko sytuacje: jakiś czas temu zauważyłam w domu czarne/brązowe kropki. Łatwo odchodzą od powierzchni, jakby trzymały się tylko małą częścią. Najwięcej ich było przy ścianie wokół okna, na kwiatkach i doniczkach kwiatów oraz parapecie. Wyczyściłam te kropki, za jakiś czas były ponownie. Tym razem doszukałam się ich również w innych niejscach. Z reguły jest jedna, dwie lub kilka obok siebie. To tak jakby zostawiało po sobie ślad w postaci odchodów? Dodam, że w tym czasie, w nocy coś mnie ugryzło w prawe przedramię (długo było czerwone i swędziało), wtedy specjalnie się nad tym nie zastanawiałam, ale kiedy zauważyłam za łóżkiem długie czarne odnóża pająka... zaczęłam analizować i łączyć wszystko ze sobą... Tylko, czy to na pewno pająk??
Dodam, że mam w tym pokoju niemowlę i po prostu boję się o jego bezpieczeństwo.
Wszystkie zakamarki zostały sprawdzone, było odkurzone. Potencjalnego podejrzanego pająka nie widać od tamtej pory, a te kropki nadal się pojawiają. Tak jak wcześniej pisałam, jest nimi znaczona chyba trasa przejścia tego stworzenia?!
Czy moglibyście mi pomóc? I potwierdzić, czy to mógł być ten pająk, kątnik? Czy coś innego. Chciałabym to coś ewidentnie usunąć z pokoju, póki co nie mam skutecznego pomysłu...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:10:13 16:06:16Image taken on:niedziela, 13 października 2024, 14:06Focus length:3.62 mmShutter speed:1/23.997672417757 SecF-number:f/1.8ISO speed rating:407Camera-model:DUB-LX1
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Proszę o pomoc - pająk, a może coś innego?
To zdjęcie jest za mało ostre, to tylko ciemne plamki na jasnym tle; nie da się z nich niczego oznaczyć ani nawet wydedukować. Aczkolwiek nie są to odchody pająka - pająki załatwiają się dość gęstą, płynną substancją, która nawet wyschnięta nie formowałaby takich regularnych kształtów.
-
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Niestety mój telefon nie zrobi bardziej ostrego zdjęcia, dziś próbowałam i takie efekty. Tym bardziej, że zdjęcie przed dodaniem muszę zmniejszyć, to też ma wpływ na jego jakość.
Trochę się pocieszyłam, że to nie pająk... Ale w takim razie co
Trochę się pocieszyłam, że to nie pająk... Ale w takim razie co

- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Proszę się nie niepokoić. W doniczce któregoś z kwiatów na parapecie wyrósł zapewne niewielki chwast szczawik rożkowaty. Gdy przekwita to strzela takimi właśnie nasionkami na 2 metry dookoła. Przyklejają się gdzie popadnie (w ten sposób się właśnie rozsiewa) i wyglądają jak kupki owadów.
-
Bardzo Panu dziękuję!!! Nie wpadłbym na to, tym bardziej, że w ogóle nie uwzględniałam kwiatków jako podejrzanych
Teraz sprawdziłam i rzeczywiście jest kilka tych szczawików...
Jestem bardzo wdzięczna!!
To teraz pozostaje mi wykurzyć pająka, nie ukrywam, że jego obecność mnie niepokoi. Tylko póki co, nie wiem jak skutecznie się za to zabrać. Sposoby dostępne w internecie typu "zapach mięty, cytryny itd", nie pomagają...

Jestem bardzo wdzięczna!!
To teraz pozostaje mi wykurzyć pająka, nie ukrywam, że jego obecność mnie niepokoi. Tylko póki co, nie wiem jak skutecznie się za to zabrać. Sposoby dostępne w internecie typu "zapach mięty, cytryny itd", nie pomagają...
-