Poczwarka zawisakowatego - szansa na motyla?

voidek

Poczwarka zawisakowatego - szansa na motyla?

Post autor: voidek »

Dzień dobry,

jakiś czas temu znalazłem leżącą na ziemi, pod lipą, poczwarkę. Na moje laickie oko wygląda on na poczwarkę zawisakowatego, a z racji drzewa, pod którym ją znalazłem zakładam, że to nastrosz lipowiec - dorosłego motyla widziałem też w tym miejscu w zeszłym roku.

Zabrałem ją do domu i umieściłem w słoiku pod kilkoma centymetrami ziemi. Czy jest szansa, że doczekam się dorosłego motyla - a jeśli tak, to kiedy? Czy dobrze kojarzę, że jest to czerwiec/lipiec?
Jakie warunki muszę jej zapewnić i jak sprawdzić, czy jest ona w ogóle żywa?
voidek

Re: Poczwarka zawisakowatego - szansa na motyla?

Hm, chyba założyłem ten temat w złym dziale, foto-oznaczanie to to nie jest - czy mogę prosić administrację o przeniesienie do właściwego?
Przestrojnik

Post autor: Przestrojnik »

hej,

sprawdź czy wygląda tak jak tu na fotce https://lepidoptera.eu/species/170
choć podobne mają też topolowce poczwarki. Lipa sugeruje lipowca.
W tym roku to jest tak powariowane że lipowce już w końcu kwietnia widziałem, a w weekend majowy widziałem fotki na fb przez ludzi wrzucane. Na Śląsku i Zagłębiu Dąbrowskim już lata imago, a wręcz już umarło i są jaja :) Wiem za to że z powodu opóźnionej wegetacji w Świętokrzyskim lipowców u siebie nie miałem na działce i pewnie dalej zakopane w ziemi czekają. Ogólnie klują się od maja do końca czerwca. Czasem zdarza im się zimować 2 razy jak ciepła zima była.

Z ciekawostek - topolowce, które lot teraz powinny zacząć, w Świętokrzyskim leciały już mi do ekranu 10-12.05.2024 (mimo bardzo chłodnej nocy ~10 stopni, 1 samice wziąłem bo widziałem że jaja będzie składać - i złożyła mi ok. 60. obecnie czekam na wyklucie gąsienic.
voidek

Hej,

dzięki za odpowiedź! Wygląda na pewno podobnie jak na zdjęciu, sprawdziłem też poczwarkę topolowca i raczej utwierdzam się w przekonaniu, że to lipowiec.

Jest jakiś sposób, żeby sprawdzić, czy poczwarka żyje?
ODPOWIEDZ