Cypr

Opisy, jak się przygotować, relacje ...
Awatar użytkownika
Paweł Czudec
UTM: XC17

Cypr

Post autor: Paweł Czudec »

Wybieram sie w czerwcu na tą gorącą wyspę. Niektórzy z was tam byli.
No właśnie, o ile o motylach dziennych Cypru jest książka Christodoulos'a Makris'a tak do motyli nocnych jeszcze nikt ksiązki nie wydał.

Liczę, że Antek Kwiczła i Jacek Kazimierczak napiszą coś więcej na temat Cypru...
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Poza książką, o której wspomniałeś, informacje o motylach dziennych można też znaleźć na stronie: http://www.grayling.dircon.co.uk/index.html Z oznaczaniem motyli nocnych Cypru faktycznie jest problem...
I nie zapomnij, że od kilu lat wprowadzono obowiązek posiadania zezwolenia na połów wszelkich stawonogów na Cyprze.
Na wybrzeżu też można znaleźć wiele ciekawych gatunków, ale generalnie najciekawsze tereny są w górach Troodos, szczególnie w okolicach znanych (turystycznie) wodospadów. Cypr nie jest wielką wyspą, warto więc wypożyczyć samochód (ruch lewostronny!!) i dojechać tam, gdzie się chce.
Ostatnio zmieniony 27 kwietnia 2008, 00:13 - ndz przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Link, który podałeś znam. Nawiązałem już kontakt z Eddie'm odnośnie rekordów.
Czekam właśnie na zezwolenie na polów owadów ale jak sie dowiedziałem można czekać tydzień ale też i parę miesięcy.
Samochód mam zamiar wypożyczyć, a z ruchem lewostronnym nie bede miał problemu bo od 2 lat mieszkam w Anglii :cool:
Dziwi mnie właśnie fakt braku literatury do motyli nocnych Cypru.
Wiem, że Jacek miał problem z oznaczeniem mikr...
beksinski
Kontakt:

Post autor: beksinski »

Witaj, bardzo mnie ucieszyl twoj post!

W sprawie pozwolenia to kiedys o tym pisalem:

https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t ... 5a29babc28

w moim przypadku zajelo im to kilka tyg.

Antek ma racje jesli chodzi o tereny, Troodos sa b.ciekawe. Ksiazka jak dotad ukazala sie do dziennych, ta o ktorej piszecie. Jest to bardzo ladnie wydana ksiazka Eddiego, natomiast wszystkie zawarte tam gatunki mozna oznaczyc rowniez na podstawie jego strony internetowej, ktora zapewne znasz.

Ja Cyprem interesuje sie od 2005r. W 2007 roku wybralem sie tam w celu polowow nocnych. Do tej pory niewiele oznaczylem. Mam zamiar to nadrobic po wakacjach.

Jesli chodzi o literature to wlasnie ja kompletuje od jakiegos czasu. Mam jakies 70% wydanych artykulow dot. Cypru. Sa to glownie czasopisma niemieckie. Znaczna czesc napisal S.Lewandowski z Monachium.

Z wieloma gat. nocnych nie ma juz problemu. Zwlaszcza gdy posiada sie artykuly. W wiekszosci z nich znajdziesz zdjecia gatunkow, listy i aparaty kopulacyjne. Natomiast jesli chodzi o mikry, to jest z tym spory klopot. Czesc jest znana, zapewne wiele nie, w tym noych dla kraju a moze i dla nauki. W mikrach Cypru dzialal troche Arenberger z Wiednia ( nie tylko Pterophoridae). Mam pare jego starszych artykulow.

Powiedz gdzie sie wybierasz, czy stacjonarnie na wypady czy objazdowka?

Daj znac na priva w sprawie literatury. Cos sie wymysli :)

Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Witaj Jacku
Dzięki za odzew!

Jeszcze nie wiem jaki charakter będzie miał ten wyjazd bo Cypr pojawił w moich planach wakacyjnych troche "niespodziewanie" ale to już inna historia...więc wszystko okaże się na miejscu, czy to będzie bardziej objazdowo czy stacjonarnie. Oczywiście bedę chciał zobaczyć jak najwięcej ciekawych miejsc więc samochód na pewno pożyczę.

Cieszy mnie to, że masz sporo materiału na temat tej wyspy ale szkoda że po niemiecku bo tego języka nie znam w ogóle :sad: Ciekaw też jestem jak ty sobie radzisz z tłumaczeniem tego. Jak znajdę trochę czasu to się do ciebie odezwę na pw albo maila.

Załączam skan ciekawego porównania. (źródło "Butterflies of Cyprus" C.Makris)
Załączniki
Dwie samiczki: po lewej C.crocea naturalnej wielkości, po prawej jeden z najmnieszych okazów tego gatunku złowionych na Cyprze.
Dwie samiczki: po lewej C.crocea naturalnej wielkości, po prawej jeden z najmnieszych okazów tego gatunku złowionych na Cyprze.
Colias crocea normal&dwarf.jpg (148.91 KiB) Przejrzano 4501 razy
beksinski
Kontakt:

Czesc Pawel,

fajnie, ze piszesz. Niemieckim sie nie przejmuj. Ja tez nie znam niemieckiego. Moja zona wprawdzie jest nauczycielem niem., ale niechetnie mi pomaga w tlumaczeniach :P . Inna sprawa, ze sam sobie niezle daje rade. Duza czesc slownictwa jest bardziej mi znana, niz jej. Ty tez sobie poradzisz. W duzej mierze chodzi przeciez o obrazki :)

Ja na Cyprze bylem 3 krotnie. 2x w 2005 i raz w 2007. Objechalem wiekszosc greckiej czesci wyspy, poza jej wschodnia czescia, na ktora nie mialem juz czasu. Byly to okolice Polis Chrysochou, gdzie mieszkalem przez niemal 3tyg., 2x na wschod od Limassol, Gory Troodos i Polwysep Akamas (polecam - obok Troodos najdziksze miejsce na wyspie). Jesli bedziesz wiedzial wiecej to napisz, postaram sie ci wyslac jakies materialy, np. mapki.

W wiekszosci wypozyczanych samochod sa b.dobre mapy, wiec to tez w zupelnosci Ci wystarczy.

W srodku sezonu tzn lato, nizsze polozenia i wybrzeze sa na tyle wysuszone, ze w dzien prawie nic nie lata, jesli juz to w sztucznie nawadnianych terenach rolniczych oraz wczesnym rankiem i wieczorami wokol dekoracyjmych (rowniez nawadnianych) klombow kwiatowych. reszta wyglada jak pustynia i dopiero w nocy wszystko ozywa, dlatego warto wtedy swiecic.

Czym wyzej, tym wszystko sie zmienia. Na wys. powyzej 1500 mnpm jest dosc chlodno i motyle lataja caly dzien. W nocy natomiast jest czesto zimno, ale swiecic tez warto.

Napisz cos wiecej jak bedziesz wiedzial. Kiedy lecisz?

Pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

W porze letniej, jak słusznie zauważył Jacek, tereny na niższych wysokościach są silnie wysuszone. Gąsienice wielu gatunków bielinków są po prostu niedożywione, stąd tak silna dysproporcja w wielkości okazów. Spotkałem się z tym zjawiskiem kiedyś na W.Kanaryjskich - chodziło o gatunek Pontia daplidice.
Ale w takich przesuszonych biotopach czasem można spotkać ciekawe karłątki (Gegenes pumilio, Pelopidas thrax - oba spotkałem w okolicy Agia Napa). Natomiast bliżej Larnaki w takich suchych terenach spotykałem ciekawego modraszka - Chilades galba.
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Szlaczkonie - rewelacyjne :) ..ten drugi jakby niewpełni rozwinięta miniaturka formy naturalnej. Czy w Polsce zdazają się takie małe okazy , lub takie duże odchylenia wilkościowe od normalnej ? Myśle, że jakieś tam są...Czy macie podobne okazy w swoich zbiorach ?
admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Ja mam miniaturke pawiego oczka (Inachis io) (z Polski). Proporcje sa podobne jak u przedstawionych Coliasow.
beksinski
Kontakt:

Ja w nizszych polozeniach obserwowalem rowniez: Ch.trochylus, oraz Z.karsandra. Z nie wystepujacych w Polsce gat. jest tez P.edusa, M.cypricola, G.paphos (tylko wiosna) oraz jak wspomnial Antek - P.thrax, ktorego zdjecie zamiescilem na stronie Krzyska Jonki.

Zauwazylem, ze ciekawsze Satyrinae obserwowalem w lasach w gorach Troodos: H.cypriensis i P.athelea. Dodatkowo pospolitym gatunkiem byl tam L.reducta.

Jesli chodzi o karlowate okazy z Polski, to kiedys czesto obserwowalem P.napi o rozpietosci skrzydel ok.20-25mm.
Awatar użytkownika
Damian Bruder

admin pisze:Ja mam miniaturke pawiego oczka (Inachis io) (z Polski). Proporcje sa podobne jak u przedstawionych Coliasow.
ja również :) .. a ze szlaczkoni ktoś coś trafił ?
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Z Turcji przywiozłem miniaturkę samca C.crocea.
Awatar użytkownika
Damian Bruder

Ramidon pisze:Z Turcji przywiozłem miniaturkę samca C.crocea.
Dałoby rade umiescić zdjecie tej miniatureczki :?: :wink:
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Ja mam P.machaon ok.50mm, niestety nie mam zbioru przy sobie więc fotki nie będzie. :sad:

U C.crocea występuje rzadka forma f.erateformis (podobny wątek tutaj) ,którą to na Cyprze wzięto za C.erate. Jednakże w 2006r. po wielu expertyzach okazało się jednak, że okazy uważane za C.erate to C.crocea f.erateformis i ostatecznie C.erate wyjęto z listy motyli dziennych Cypru.
Obecnie liczba gatunków motyli dziennych wynosi 52.
Na wyspie, mimo dogodnych warunków i występowania roślin żywicielskich nie występuje również I.podalirius i P.egea, gatunki które występują w sąsiednich krajach, w niektórych dość licznie.

Mapki mam od Eddie'go - powinny wystarczyć. Wylatuje w połowie czerwca na dwa tygodnie. Powoli zaczynam się przygotowywać, bo wiem że czasu później nie będę miał za wiele.
Załączniki
C.crocea f.erateformis złowione na Cyprze. (skan "Butterflies of Cyprus")
C.crocea f.erateformis złowione na Cyprze. (skan "Butterflies of Cyprus")
C.crocea f.erateformis.jpg (33.4 KiB) Przejrzano 4560 razy
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Z nie wystepujacych w Polsce gat. jest tez P.edusa
Status obu gatunków P. edusa/daplidicae jest dość zagmatwany, ale jeżeli chodzi o ścisłość to na Cyprze występuje ten sam gatunek co w Polsce - P. edusa dodatkowo należąca do ssp. edusa (FABRICIUS, 1777), jak wiadomo w Europie Centralnej umowna granica zasięgu obu gatunków przebiega na linii Renu, co ciekawe w Egipcie, Libanie i Syrii występuje P. daplidice L. 1758...
Ramidon

Post autor: Ramidon »

Oto turecki maluch croceus :wink:
Załączniki
DSC01132_edited.JPG
Original image recording time:
2008:06:19 18:10:33
Image taken on:
19 czerwca 2008, 16:10 - czw
Focus length:
7 mm
Shutter speed:
1/25 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
100
Camera-model:
DSC-V1
DSC01132_edited.JPG (90.67 KiB) Przejrzano 4494 razy
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Witam! Wróciłem tydzień temu ale musiałem się "ogarnąć" po powrocie dlatego post dopiero teraz.
Koledzy, jak zauważyłem zadowoleni po wyjazdach na Bułgarię, Chorwację czy Kretę :wink:
A na Cyprze bardzo gorąco i sucho a szczególnie w tym roku gdy panuje susza i wodę pitną Cypr transportuje z Grecji.
Słońce grzało non stop od świtu do zmierzchu a temperatury średnio wachały się w dzień 35-42 i 26-31 w nocy.
Wyjazd nie był typowo entomologiczny, ale wydaje mi się że znalazłem czas na pasję, rozrywke no i oczywiście by troche odpocząć, więc ogólnie jestem zadowolony z wyjazdu bo nigdy nie byłem tak daleko na południu, ale niedosyt został bo wszystkiego było mniej zarówno motyli dzienych jak i nocnych, właśnie przez suszę. Przykładowy fakt, to to że do tej pory V.cardui w tym roku nie został zanotowany. Ja też go nie widziałem.
Powoli zaczynam preparować materiał. Duża część motyli byłaby dla mnie zagadkowa ale dzięki Jackowi Kazimierczakowi, który przesłał mi zebrane przez siebie materiały na temat Cypru jest mi o niebo łatwiej. To co nie zdołamy oznaczyć powędruje do specjalistów.
Z zagadkowych motyli m.in. oznaczyłem Orthostixis cinerea (endemit) Geometridae, prawdopodobnie mam też Paropta l-nigrum.
Teraz kilka zdjęć, reszta później.
Załączniki
widok w kierunku Ayia Napa z punktu widokowego "kavos", miejsce występowania m. in. Pseudophilotes vicrama ssp. clara
widok w kierunku Ayia Napa z punktu widokowego "kavos", miejsce występowania m. in. Pseudophilotes vicrama ssp. clara
widodk z kavos.JPG (141.49 KiB) Przejrzano 4495 razy
Góry Troodos ok 1600m n.p.m. jedno z czterech miejsc gdzie udało mi się zaświecić. Efekt to miedzy innymi wspomniany wcześniej Orthostixis cinerea (kilka exx.)
Góry Troodos ok 1600m n.p.m. jedno z czterech miejsc gdzie udało mi się zaświecić. Efekt to miedzy innymi wspomniany wcześniej Orthostixis cinerea (kilka exx.)
miejscówka.JPG (120.45 KiB) Przejrzano 4514 razy
To ja w ferworze walki;-)
To ja w ferworze walki;-)
To ja.JPG (148.6 KiB) Przejrzano 4527 razy
W drodze do gór Troodos.
W drodze do gór Troodos.
gdzies na trasie1.JPG (129.42 KiB) Przejrzano 4490 razy
To kolejny krajobraz .
To kolejny krajobraz .
Gaje oliwne.JPG (129.8 KiB) Przejrzano 4495 razy
Jeden z typowych krajobrazów na Cyprze.
Jeden z typowych krajobrazów na Cyprze.
krajobraz1.JPG (139.38 KiB) Przejrzano 4496 razy
Słone jezioro w Larnace.(prawie wyschnięte)
Słone jezioro w Larnace.(prawie wyschnięte)
Larnaca - Salt lake.JPG (95.85 KiB) Przejrzano 4495 razy
Z zawisaków tyko ten gatunek spotkałem.(2exx)
Z zawisaków tyko ten gatunek spotkałem.(2exx)
Theretra alecto.JPG (133.34 KiB) Przejrzano 4498 razy
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Pawle - pejzaże piękne, ale jeżeli możesz, zamieść więcej zdjęć motyli - szczególnie interesują mnie Satyrinae i Lycaenidae.
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Satyrinae nie mam niestety zdjęć. Na nizinach ich nie spoytkałem, a w górch jeśli już to były tak szybkie że nie dały się podejść. Tylko kilka udało mi się złowić.
Załączniki
Leptotes pirithous.JPG
Leptotes pirithous.JPG (108.5 KiB) Przejrzano 4497 razy
Tarucus balkanica(balkanicus).JPG
Tarucus balkanica(balkanicus).JPG (40.53 KiB) Przejrzano 4501 razy
Lachides(Chilades) galba.JPG
Lachides(Chilades) galba.JPG (66.97 KiB) Przejrzano 4499 razy
Lycaena thersamon.JPG
Lycaena thersamon.JPG (92.93 KiB) Przejrzano 4497 razy
Carcharodus alceae.JPG
Carcharodus alceae.JPG (105.31 KiB) Przejrzano 4497 razy
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Kilka innych fotek dla owadolubów...
Załączniki
Takie resztki znalazłem na Cape Gkreko. Długość ok.1cm.
Takie resztki znalazłem na Cape Gkreko. Długość ok.1cm.
szczątki.JPG (106.74 KiB) Przejrzano 4511 razy
Prawda, że ładnie to wygląda.
Prawda, że ładnie to wygląda.
Kwiatki chrząszcze.JPG (107.63 KiB) Przejrzano 4513 razy
Mrówki duże, ponad 20mm. W czsie rójki, góry Troodos ok. 1600m n.p.m. Uwage odrazu zwracają potężne szczęki mrówek żołnierzy.
Mrówki duże, ponad 20mm. W czsie rójki, góry Troodos ok. 1600m n.p.m. Uwage odrazu zwracają potężne szczęki mrówek żołnierzy.
rójka.JPG (146.92 KiB) Przejrzano 4507 razy
mrówki małe ok.2mm, w kwiecie kaktusa.
mrówki małe ok.2mm, w kwiecie kaktusa.
kaktus kwiat.JPG (103.48 KiB) Przejrzano 4497 razy
Ten był większy od naszego szerszenia.
Ten był większy od naszego szerszenia.
Vespidae.JPG (147 KiB) Przejrzano 4501 razy
Ten gatunek często widywałem.
Ten gatunek często widywałem.
Neuroptera.JPG (135.5 KiB) Przejrzano 4500 razy
Chrząszcz też się trafił.
Chrząszcz też się trafił.
ryjek.JPG (82.03 KiB) Przejrzano 4501 razy
Takiego olbrzyma jeszcze nie widziałem, miał ponad 30mm.
Takiego olbrzyma jeszcze nie widziałem, miał ponad 30mm.
łowik.JPG (77.99 KiB) Przejrzano 4503 razy
Nie znam nazwy. Może ktoś przy okazji oznaczy.
Nie znam nazwy. Może ktoś przy okazji oznaczy.
modliszka.JPG (143.44 KiB) Przejrzano 4503 razy
Z wątku "egzoty" oznaczyłem go jako Spilostethus pandurus (forma typowa).
Z wątku "egzoty" oznaczyłem go jako Spilostethus pandurus (forma typowa).
Spilostethus pandurus.JPG (77.87 KiB) Przejrzano 4496 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Rójka - to Camponotus sp. i raczej gniazdo z uskrzydlonymi formami płciowymi, które sposobią się do rójki
Kaktus kwiat - to jakieś Myrmicinae, ale nawet przy lepszym zdjęciu niewiele więcej bym umiał powiedzieć.

Zbierałeś jakieś mrówki?
Pawel Jaloszynski

Post autor: Pawel Jaloszynski »

Nie brales przypadkiem tych malych chrzaszczy oblepiajacych biale kwiaty na zdjeciu? Wygladaja na strakowce z rodzaju Spermophagus, ciekawie by bylo zobaczyc, co za gatunek. Ryjkowca (Larinusa) tez by pewnie sie dalo ugryzc, chociaz to nie moja dzialka.
Pawel
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Jacek, nie zbierałem mrówek, a z aparatu to nawet jak wyciskam ostatnie soki to już nie jestem zadowolony - czas na coś lepszego. Z rójką oczywiście masz rację, mnie chodziło bardziej o to, że roją się do wylotu.
Paweł, tych małych nie brałem, ale ryjka akurat tak.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Co do modliszki - zdaje się, że to może być Rivetina baetica tenuidentata. Natomiast szerszeń wygląda mi na Vespa orientalis (oba oznaczenia oczywiście do weryfikacji przez speców).
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Chrząszczyk to jakiś Larinus. Na Cyprze jest tylko kilka gatunków z tego rodzaju. Możemy od razy odrzucic ponad połowę ale z tego co patrzyłem w mojej bazie wciąz pozostaja trzy podejrzane tak więc póki co możesz wpisać Larinus sp. No chyba że ktoś ma lepsze materiały ode mnie.

Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Curculio pisze:Chrząszczyk to jakiś Larinus. ... pozostaja trzy podejrzane...
Jak pisałem wczesniej, mam tego ryjka. Jeśli to coś da to postaram się zrobić zbliżenie odpowiedniego fragmentu tego chrząszcza.
Awatar użytkownika
Paweł Czudec

Paweł Czudec pisze:Ja mam P.machaon ok.50mm, niestety nie mam zbioru przy sobie...
Zrobiłem fotkę podczas niedawnego urlopu w kraju.
Załączniki
Linijka jest niżej niż poziom motyla. W rzeczywistości motyl ma 50mm. (Z natury, nie hodowany)
Linijka jest niżej niż poziom motyla. W rzeczywistości motyl ma 50mm. (Z natury, nie hodowany)
P.machaon.JPG (114.99 KiB) Przejrzano 4462 razy
Awatar użytkownika
Łukasz Mielczarek
Specjalność: Diptera

Post autor: Łukasz Mielczarek »

Ten wielki łowik to niemal z pewnością Satanas gigas (Eversmann 1855)
beksinski
Kontakt:

Witam,

Milosz, jesli chodzi o tego ryjka, to wydaje mi sie ze podobnego z ostow dalem Jackowi Kalisiakowi i go oznaczyl wtedy. Okaz pochodzil z Governors Beach. Jacek masz ten okaz jeszcze?

Pozdrawiam
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i ekspedycje entomologiczne”