Cypr
- Paweł Czudec
- UTM: XC17
Cypr
Wybieram sie w czerwcu na tą gorącą wyspę. Niektórzy z was tam byli.
No właśnie, o ile o motylach dziennych Cypru jest książka Christodoulos'a Makris'a tak do motyli nocnych jeszcze nikt ksiązki nie wydał.
Liczę, że Antek Kwiczła i Jacek Kazimierczak napiszą coś więcej na temat Cypru...
No właśnie, o ile o motylach dziennych Cypru jest książka Christodoulos'a Makris'a tak do motyli nocnych jeszcze nikt ksiązki nie wydał.
Liczę, że Antek Kwiczła i Jacek Kazimierczak napiszą coś więcej na temat Cypru...
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Poza książką, o której wspomniałeś, informacje o motylach dziennych można też znaleźć na stronie: http://www.grayling.dircon.co.uk/index.html Z oznaczaniem motyli nocnych Cypru faktycznie jest problem...
I nie zapomnij, że od kilu lat wprowadzono obowiązek posiadania zezwolenia na połów wszelkich stawonogów na Cyprze.
Na wybrzeżu też można znaleźć wiele ciekawych gatunków, ale generalnie najciekawsze tereny są w górach Troodos, szczególnie w okolicach znanych (turystycznie) wodospadów. Cypr nie jest wielką wyspą, warto więc wypożyczyć samochód (ruch lewostronny!!) i dojechać tam, gdzie się chce.
I nie zapomnij, że od kilu lat wprowadzono obowiązek posiadania zezwolenia na połów wszelkich stawonogów na Cyprze.
Na wybrzeżu też można znaleźć wiele ciekawych gatunków, ale generalnie najciekawsze tereny są w górach Troodos, szczególnie w okolicach znanych (turystycznie) wodospadów. Cypr nie jest wielką wyspą, warto więc wypożyczyć samochód (ruch lewostronny!!) i dojechać tam, gdzie się chce.
Ostatnio zmieniony 27 kwietnia 2008, 00:13 - ndz przez Antek Kwiczala †, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Czudec
Link, który podałeś znam. Nawiązałem już kontakt z Eddie'm odnośnie rekordów.
Czekam właśnie na zezwolenie na polów owadów ale jak sie dowiedziałem można czekać tydzień ale też i parę miesięcy.
Samochód mam zamiar wypożyczyć, a z ruchem lewostronnym nie bede miał problemu bo od 2 lat mieszkam w Anglii
Dziwi mnie właśnie fakt braku literatury do motyli nocnych Cypru.
Wiem, że Jacek miał problem z oznaczeniem mikr...
Czekam właśnie na zezwolenie na polów owadów ale jak sie dowiedziałem można czekać tydzień ale też i parę miesięcy.
Samochód mam zamiar wypożyczyć, a z ruchem lewostronnym nie bede miał problemu bo od 2 lat mieszkam w Anglii

Dziwi mnie właśnie fakt braku literatury do motyli nocnych Cypru.
Wiem, że Jacek miał problem z oznaczeniem mikr...
Witaj, bardzo mnie ucieszyl twoj post!
W sprawie pozwolenia to kiedys o tym pisalem:
https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t ... 5a29babc28
w moim przypadku zajelo im to kilka tyg.
Antek ma racje jesli chodzi o tereny, Troodos sa b.ciekawe. Ksiazka jak dotad ukazala sie do dziennych, ta o ktorej piszecie. Jest to bardzo ladnie wydana ksiazka Eddiego, natomiast wszystkie zawarte tam gatunki mozna oznaczyc rowniez na podstawie jego strony internetowej, ktora zapewne znasz.
Ja Cyprem interesuje sie od 2005r. W 2007 roku wybralem sie tam w celu polowow nocnych. Do tej pory niewiele oznaczylem. Mam zamiar to nadrobic po wakacjach.
Jesli chodzi o literature to wlasnie ja kompletuje od jakiegos czasu. Mam jakies 70% wydanych artykulow dot. Cypru. Sa to glownie czasopisma niemieckie. Znaczna czesc napisal S.Lewandowski z Monachium.
Z wieloma gat. nocnych nie ma juz problemu. Zwlaszcza gdy posiada sie artykuly. W wiekszosci z nich znajdziesz zdjecia gatunkow, listy i aparaty kopulacyjne. Natomiast jesli chodzi o mikry, to jest z tym spory klopot. Czesc jest znana, zapewne wiele nie, w tym noych dla kraju a moze i dla nauki. W mikrach Cypru dzialal troche Arenberger z Wiednia ( nie tylko Pterophoridae). Mam pare jego starszych artykulow.
Powiedz gdzie sie wybierasz, czy stacjonarnie na wypady czy objazdowka?
Daj znac na priva w sprawie literatury. Cos sie wymysli
Pozdrawiam
Jacek
W sprawie pozwolenia to kiedys o tym pisalem:
https://entomo.pl/forum/viewtopic.php?t ... 5a29babc28
w moim przypadku zajelo im to kilka tyg.
Antek ma racje jesli chodzi o tereny, Troodos sa b.ciekawe. Ksiazka jak dotad ukazala sie do dziennych, ta o ktorej piszecie. Jest to bardzo ladnie wydana ksiazka Eddiego, natomiast wszystkie zawarte tam gatunki mozna oznaczyc rowniez na podstawie jego strony internetowej, ktora zapewne znasz.
Ja Cyprem interesuje sie od 2005r. W 2007 roku wybralem sie tam w celu polowow nocnych. Do tej pory niewiele oznaczylem. Mam zamiar to nadrobic po wakacjach.
Jesli chodzi o literature to wlasnie ja kompletuje od jakiegos czasu. Mam jakies 70% wydanych artykulow dot. Cypru. Sa to glownie czasopisma niemieckie. Znaczna czesc napisal S.Lewandowski z Monachium.
Z wieloma gat. nocnych nie ma juz problemu. Zwlaszcza gdy posiada sie artykuly. W wiekszosci z nich znajdziesz zdjecia gatunkow, listy i aparaty kopulacyjne. Natomiast jesli chodzi o mikry, to jest z tym spory klopot. Czesc jest znana, zapewne wiele nie, w tym noych dla kraju a moze i dla nauki. W mikrach Cypru dzialal troche Arenberger z Wiednia ( nie tylko Pterophoridae). Mam pare jego starszych artykulow.
Powiedz gdzie sie wybierasz, czy stacjonarnie na wypady czy objazdowka?
Daj znac na priva w sprawie literatury. Cos sie wymysli

Pozdrawiam
Jacek
- Paweł Czudec
Witaj Jacku
Dzięki za odzew!
Jeszcze nie wiem jaki charakter będzie miał ten wyjazd bo Cypr pojawił w moich planach wakacyjnych troche "niespodziewanie" ale to już inna historia...więc wszystko okaże się na miejscu, czy to będzie bardziej objazdowo czy stacjonarnie. Oczywiście bedę chciał zobaczyć jak najwięcej ciekawych miejsc więc samochód na pewno pożyczę.
Cieszy mnie to, że masz sporo materiału na temat tej wyspy ale szkoda że po niemiecku bo tego języka nie znam w ogóle :sad: Ciekaw też jestem jak ty sobie radzisz z tłumaczeniem tego. Jak znajdę trochę czasu to się do ciebie odezwę na pw albo maila.
Załączam skan ciekawego porównania. (źródło "Butterflies of Cyprus" C.Makris)
Dzięki za odzew!
Jeszcze nie wiem jaki charakter będzie miał ten wyjazd bo Cypr pojawił w moich planach wakacyjnych troche "niespodziewanie" ale to już inna historia...więc wszystko okaże się na miejscu, czy to będzie bardziej objazdowo czy stacjonarnie. Oczywiście bedę chciał zobaczyć jak najwięcej ciekawych miejsc więc samochód na pewno pożyczę.
Cieszy mnie to, że masz sporo materiału na temat tej wyspy ale szkoda że po niemiecku bo tego języka nie znam w ogóle :sad: Ciekaw też jestem jak ty sobie radzisz z tłumaczeniem tego. Jak znajdę trochę czasu to się do ciebie odezwę na pw albo maila.
Załączam skan ciekawego porównania. (źródło "Butterflies of Cyprus" C.Makris)
- Załączniki
-
- Dwie samiczki: po lewej C.crocea naturalnej wielkości, po prawej jeden z najmnieszych okazów tego gatunku złowionych na Cyprze.
Czesc Pawel,
fajnie, ze piszesz. Niemieckim sie nie przejmuj. Ja tez nie znam niemieckiego. Moja zona wprawdzie jest nauczycielem niem., ale niechetnie mi pomaga w tlumaczeniach
. Inna sprawa, ze sam sobie niezle daje rade. Duza czesc slownictwa jest bardziej mi znana, niz jej. Ty tez sobie poradzisz. W duzej mierze chodzi przeciez o obrazki 
Ja na Cyprze bylem 3 krotnie. 2x w 2005 i raz w 2007. Objechalem wiekszosc greckiej czesci wyspy, poza jej wschodnia czescia, na ktora nie mialem juz czasu. Byly to okolice Polis Chrysochou, gdzie mieszkalem przez niemal 3tyg., 2x na wschod od Limassol, Gory Troodos i Polwysep Akamas (polecam - obok Troodos najdziksze miejsce na wyspie). Jesli bedziesz wiedzial wiecej to napisz, postaram sie ci wyslac jakies materialy, np. mapki.
W wiekszosci wypozyczanych samochod sa b.dobre mapy, wiec to tez w zupelnosci Ci wystarczy.
W srodku sezonu tzn lato, nizsze polozenia i wybrzeze sa na tyle wysuszone, ze w dzien prawie nic nie lata, jesli juz to w sztucznie nawadnianych terenach rolniczych oraz wczesnym rankiem i wieczorami wokol dekoracyjmych (rowniez nawadnianych) klombow kwiatowych. reszta wyglada jak pustynia i dopiero w nocy wszystko ozywa, dlatego warto wtedy swiecic.
Czym wyzej, tym wszystko sie zmienia. Na wys. powyzej 1500 mnpm jest dosc chlodno i motyle lataja caly dzien. W nocy natomiast jest czesto zimno, ale swiecic tez warto.
Napisz cos wiecej jak bedziesz wiedzial. Kiedy lecisz?
Pozdrawiam
Jacek
fajnie, ze piszesz. Niemieckim sie nie przejmuj. Ja tez nie znam niemieckiego. Moja zona wprawdzie jest nauczycielem niem., ale niechetnie mi pomaga w tlumaczeniach

Ja na Cyprze bylem 3 krotnie. 2x w 2005 i raz w 2007. Objechalem wiekszosc greckiej czesci wyspy, poza jej wschodnia czescia, na ktora nie mialem juz czasu. Byly to okolice Polis Chrysochou, gdzie mieszkalem przez niemal 3tyg., 2x na wschod od Limassol, Gory Troodos i Polwysep Akamas (polecam - obok Troodos najdziksze miejsce na wyspie). Jesli bedziesz wiedzial wiecej to napisz, postaram sie ci wyslac jakies materialy, np. mapki.
W wiekszosci wypozyczanych samochod sa b.dobre mapy, wiec to tez w zupelnosci Ci wystarczy.
W srodku sezonu tzn lato, nizsze polozenia i wybrzeze sa na tyle wysuszone, ze w dzien prawie nic nie lata, jesli juz to w sztucznie nawadnianych terenach rolniczych oraz wczesnym rankiem i wieczorami wokol dekoracyjmych (rowniez nawadnianych) klombow kwiatowych. reszta wyglada jak pustynia i dopiero w nocy wszystko ozywa, dlatego warto wtedy swiecic.
Czym wyzej, tym wszystko sie zmienia. Na wys. powyzej 1500 mnpm jest dosc chlodno i motyle lataja caly dzien. W nocy natomiast jest czesto zimno, ale swiecic tez warto.
Napisz cos wiecej jak bedziesz wiedzial. Kiedy lecisz?
Pozdrawiam
Jacek
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
W porze letniej, jak słusznie zauważył Jacek, tereny na niższych wysokościach są silnie wysuszone. Gąsienice wielu gatunków bielinków są po prostu niedożywione, stąd tak silna dysproporcja w wielkości okazów. Spotkałem się z tym zjawiskiem kiedyś na W.Kanaryjskich - chodziło o gatunek Pontia daplidice.
Ale w takich przesuszonych biotopach czasem można spotkać ciekawe karłątki (Gegenes pumilio, Pelopidas thrax - oba spotkałem w okolicy Agia Napa). Natomiast bliżej Larnaki w takich suchych terenach spotykałem ciekawego modraszka - Chilades galba.
Ale w takich przesuszonych biotopach czasem można spotkać ciekawe karłątki (Gegenes pumilio, Pelopidas thrax - oba spotkałem w okolicy Agia Napa). Natomiast bliżej Larnaki w takich suchych terenach spotykałem ciekawego modraszka - Chilades galba.
- Damian Bruder
- UTM: WT43
Ja w nizszych polozeniach obserwowalem rowniez: Ch.trochylus, oraz Z.karsandra. Z nie wystepujacych w Polsce gat. jest tez P.edusa, M.cypricola, G.paphos (tylko wiosna) oraz jak wspomnial Antek - P.thrax, ktorego zdjecie zamiescilem na stronie Krzyska Jonki.
Zauwazylem, ze ciekawsze Satyrinae obserwowalem w lasach w gorach Troodos: H.cypriensis i P.athelea. Dodatkowo pospolitym gatunkiem byl tam L.reducta.
Jesli chodzi o karlowate okazy z Polski, to kiedys czesto obserwowalem P.napi o rozpietosci skrzydel ok.20-25mm.
Zauwazylem, ze ciekawsze Satyrinae obserwowalem w lasach w gorach Troodos: H.cypriensis i P.athelea. Dodatkowo pospolitym gatunkiem byl tam L.reducta.
Jesli chodzi o karlowate okazy z Polski, to kiedys czesto obserwowalem P.napi o rozpietosci skrzydel ok.20-25mm.
- Damian Bruder
- Damian Bruder
- Paweł Czudec
Ja mam P.machaon ok.50mm, niestety nie mam zbioru przy sobie więc fotki nie będzie. :sad:
U C.crocea występuje rzadka forma f.erateformis (podobny wątek tutaj) ,którą to na Cyprze wzięto za C.erate. Jednakże w 2006r. po wielu expertyzach okazało się jednak, że okazy uważane za C.erate to C.crocea f.erateformis i ostatecznie C.erate wyjęto z listy motyli dziennych Cypru.
Obecnie liczba gatunków motyli dziennych wynosi 52.
Na wyspie, mimo dogodnych warunków i występowania roślin żywicielskich nie występuje również I.podalirius i P.egea, gatunki które występują w sąsiednich krajach, w niektórych dość licznie.
Mapki mam od Eddie'go - powinny wystarczyć. Wylatuje w połowie czerwca na dwa tygodnie. Powoli zaczynam się przygotowywać, bo wiem że czasu później nie będę miał za wiele.
U C.crocea występuje rzadka forma f.erateformis (podobny wątek tutaj) ,którą to na Cyprze wzięto za C.erate. Jednakże w 2006r. po wielu expertyzach okazało się jednak, że okazy uważane za C.erate to C.crocea f.erateformis i ostatecznie C.erate wyjęto z listy motyli dziennych Cypru.
Obecnie liczba gatunków motyli dziennych wynosi 52.
Na wyspie, mimo dogodnych warunków i występowania roślin żywicielskich nie występuje również I.podalirius i P.egea, gatunki które występują w sąsiednich krajach, w niektórych dość licznie.
Mapki mam od Eddie'go - powinny wystarczyć. Wylatuje w połowie czerwca na dwa tygodnie. Powoli zaczynam się przygotowywać, bo wiem że czasu później nie będę miał za wiele.
- Załączniki
-
- C.crocea f.erateformis złowione na Cyprze. (skan "Butterflies of Cyprus")
- C.crocea f.erateformis.jpg (33.4 KiB) Przejrzano 4560 razy
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Status obu gatunków P. edusa/daplidicae jest dość zagmatwany, ale jeżeli chodzi o ścisłość to na Cyprze występuje ten sam gatunek co w Polsce - P. edusa dodatkowo należąca do ssp. edusa (FABRICIUS, 1777), jak wiadomo w Europie Centralnej umowna granica zasięgu obu gatunków przebiega na linii Renu, co ciekawe w Egipcie, Libanie i Syrii występuje P. daplidice L. 1758...Z nie wystepujacych w Polsce gat. jest tez P.edusa
Oto turecki maluch croceus 

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:06:19 18:10:33Image taken on:19 czerwca 2008, 16:10 - czwFocus length:7 mmShutter speed:1/25 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:100Camera-model:DSC-V1
- Paweł Czudec
Witam! Wróciłem tydzień temu ale musiałem się "ogarnąć" po powrocie dlatego post dopiero teraz.
Koledzy, jak zauważyłem zadowoleni po wyjazdach na Bułgarię, Chorwację czy Kretę
A na Cyprze bardzo gorąco i sucho a szczególnie w tym roku gdy panuje susza i wodę pitną Cypr transportuje z Grecji.
Słońce grzało non stop od świtu do zmierzchu a temperatury średnio wachały się w dzień 35-42 i 26-31 w nocy.
Wyjazd nie był typowo entomologiczny, ale wydaje mi się że znalazłem czas na pasję, rozrywke no i oczywiście by troche odpocząć, więc ogólnie jestem zadowolony z wyjazdu bo nigdy nie byłem tak daleko na południu, ale niedosyt został bo wszystkiego było mniej zarówno motyli dzienych jak i nocnych, właśnie przez suszę. Przykładowy fakt, to to że do tej pory V.cardui w tym roku nie został zanotowany. Ja też go nie widziałem.
Powoli zaczynam preparować materiał. Duża część motyli byłaby dla mnie zagadkowa ale dzięki Jackowi Kazimierczakowi, który przesłał mi zebrane przez siebie materiały na temat Cypru jest mi o niebo łatwiej. To co nie zdołamy oznaczyć powędruje do specjalistów.
Z zagadkowych motyli m.in. oznaczyłem Orthostixis cinerea (endemit) Geometridae, prawdopodobnie mam też Paropta l-nigrum.
Teraz kilka zdjęć, reszta później.
Koledzy, jak zauważyłem zadowoleni po wyjazdach na Bułgarię, Chorwację czy Kretę

A na Cyprze bardzo gorąco i sucho a szczególnie w tym roku gdy panuje susza i wodę pitną Cypr transportuje z Grecji.
Słońce grzało non stop od świtu do zmierzchu a temperatury średnio wachały się w dzień 35-42 i 26-31 w nocy.
Wyjazd nie był typowo entomologiczny, ale wydaje mi się że znalazłem czas na pasję, rozrywke no i oczywiście by troche odpocząć, więc ogólnie jestem zadowolony z wyjazdu bo nigdy nie byłem tak daleko na południu, ale niedosyt został bo wszystkiego było mniej zarówno motyli dzienych jak i nocnych, właśnie przez suszę. Przykładowy fakt, to to że do tej pory V.cardui w tym roku nie został zanotowany. Ja też go nie widziałem.
Powoli zaczynam preparować materiał. Duża część motyli byłaby dla mnie zagadkowa ale dzięki Jackowi Kazimierczakowi, który przesłał mi zebrane przez siebie materiały na temat Cypru jest mi o niebo łatwiej. To co nie zdołamy oznaczyć powędruje do specjalistów.
Z zagadkowych motyli m.in. oznaczyłem Orthostixis cinerea (endemit) Geometridae, prawdopodobnie mam też Paropta l-nigrum.
Teraz kilka zdjęć, reszta później.
- Załączniki
-
- widok w kierunku Ayia Napa z punktu widokowego "kavos", miejsce występowania m. in. Pseudophilotes vicrama ssp. clara
-
- Góry Troodos ok 1600m n.p.m. jedno z czterech miejsc gdzie udało mi się zaświecić. Efekt to miedzy innymi wspomniany wcześniej Orthostixis cinerea (kilka exx.)
- To ja.JPG (148.6 KiB) Przejrzano 4527 razy
- gdzies na trasie1.JPG (129.42 KiB) Przejrzano 4490 razy
- Gaje oliwne.JPG (129.8 KiB) Przejrzano 4495 razy
- krajobraz1.JPG (139.38 KiB) Przejrzano 4496 razy
- Larnaca - Salt lake.JPG (95.85 KiB) Przejrzano 4495 razy
- Theretra alecto.JPG (133.34 KiB) Przejrzano 4498 razy
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Paweł Czudec
Satyrinae nie mam niestety zdjęć. Na nizinach ich nie spoytkałem, a w górch jeśli już to były tak szybkie że nie dały się podejść. Tylko kilka udało mi się złowić.
- Załączniki
- Leptotes pirithous.JPG (108.5 KiB) Przejrzano 4497 razy
- Tarucus balkanica(balkanicus).JPG (40.53 KiB) Przejrzano 4501 razy
- Lachides(Chilades) galba.JPG (66.97 KiB) Przejrzano 4499 razy
- Lycaena thersamon.JPG (92.93 KiB) Przejrzano 4497 razy
- Carcharodus alceae.JPG (105.31 KiB) Przejrzano 4497 razy
- Paweł Czudec
Kilka innych fotek dla owadolubów...
- Załączniki
- szczątki.JPG (106.74 KiB) Przejrzano 4511 razy
- Kwiatki chrząszcze.JPG (107.63 KiB) Przejrzano 4513 razy
-
- Mrówki duże, ponad 20mm. W czsie rójki, góry Troodos ok. 1600m n.p.m. Uwage odrazu zwracają potężne szczęki mrówek żołnierzy.
- kaktus kwiat.JPG (103.48 KiB) Przejrzano 4497 razy
- Vespidae.JPG (147 KiB) Przejrzano 4501 razy
- Neuroptera.JPG (135.5 KiB) Przejrzano 4500 razy
- ryjek.JPG (82.03 KiB) Przejrzano 4501 razy
- łowik.JPG (77.99 KiB) Przejrzano 4503 razy
- modliszka.JPG (143.44 KiB) Przejrzano 4503 razy
- Spilostethus pandurus.JPG (77.87 KiB) Przejrzano 4496 razy
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
-
- Paweł Czudec
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
- Paweł Czudec
- Paweł Czudec
Zrobiłem fotkę podczas niedawnego urlopu w kraju.Paweł Czudec pisze:Ja mam P.machaon ok.50mm, niestety nie mam zbioru przy sobie...
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera