czy to Otiorrhynchus niger ?

Łuk_asz

czy to Otiorrhynchus niger ?

Post autor: Łuk_asz »

Tak jak w temacie - czy to on ? Napotkany na przełomie lipca i sierpnia w wyższych partiach Karkonoszy (okolice Śnieżnych Kotłów). Z góry dziękuję za pomoc !
Załączniki
2
2
Ryjkowiec 2.jpg (53.52 KiB) Przejrzano 1591 razy
1
1
Ryjkowiec 1.jpg (38.5 KiB) Przejrzano 1591 razy
Awatar użytkownika
Marek Przewoźny
Kontakt:

Post autor: Marek Przewoźny »

Tak wygląda na Otiorhynchus niger ale niech jeszcze potwierdzi specjalista od ryjków.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Zdjęcie fatalne niestety :( Do O. niger badzo podobny jest O. tenebricosus (stara nazwa O. fuscipes), oba są ponoć równie pospolite choć ja regularnie łowię tylko O. tenebricosus. Podstawowa różnica tkwi w rzeźbie pokryw, która u O. niger jest dużo wyraźniejsza. Do tego O. niger ma czarne kolana i stopy a ten drugi tylko stopy. Tak więc mamy tutaj O. niger na 90% - te pozostałe 10 daje asekuracyjni przez wzgląd na zdjęcie ;)
Łuk_asz

Post autor: Łuk_asz »

ja wiem, ja wiem... Ale niestety mój sprzęt fotograficzny ma ograniczenia i do fotografowania owadów nie jest najlepszy, mówiąc delikatnie... Ale czarne kolana widać tutaj wyraźnie ;) Bardzo dziękuję za potwierdzenie mojego oznaczenia :)

[ Dodano: 25-02-08, 12:12 ]
Jeszcze małe P.S. Z tego, co czytałem na temat O.niger, wynika, że gatunek ten nie występuje na obszarach nizinnych... Więc zapewne, jeśli te informacje są prawdziwe, gatunki nie są tak samo pospolite, a przynajmniej nie na większości terenów naszego kraju...
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

O. niger i O. tenebricosus sa pospolitę w terenach górskich i podgórskich. Na nizinach tylko miejscami i najczęściej są to tereny wyżej położone (np Jura)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”