czy to Otiorrhynchus niger ?
czy to Otiorrhynchus niger ?
Tak jak w temacie - czy to on ? Napotkany na przełomie lipca i sierpnia w wyższych partiach Karkonoszy (okolice Śnieżnych Kotłów). Z góry dziękuję za pomoc !
- Załączniki
- Ryjkowiec 2.jpg (53.52 KiB) Przejrzano 1591 razy
- Ryjkowiec 1.jpg (38.5 KiB) Przejrzano 1591 razy
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt:
Zdjęcie fatalne niestety
Do O. niger badzo podobny jest O. tenebricosus (stara nazwa O. fuscipes), oba są ponoć równie pospolite choć ja regularnie łowię tylko O. tenebricosus. Podstawowa różnica tkwi w rzeźbie pokryw, która u O. niger jest dużo wyraźniejsza. Do tego O. niger ma czarne kolana i stopy a ten drugi tylko stopy. Tak więc mamy tutaj O. niger na 90% - te pozostałe 10 daje asekuracyjni przez wzgląd na zdjęcie 

ja wiem, ja wiem... Ale niestety mój sprzęt fotograficzny ma ograniczenia i do fotografowania owadów nie jest najlepszy, mówiąc delikatnie... Ale czarne kolana widać tutaj wyraźnie
Bardzo dziękuję za potwierdzenie mojego oznaczenia
[ Dodano: 25-02-08, 12:12 ]
Jeszcze małe P.S. Z tego, co czytałem na temat O.niger, wynika, że gatunek ten nie występuje na obszarach nizinnych... Więc zapewne, jeśli te informacje są prawdziwe, gatunki nie są tak samo pospolite, a przynajmniej nie na większości terenów naszego kraju...

[ Dodano: 25-02-08, 12:12 ]
Jeszcze małe P.S. Z tego, co czytałem na temat O.niger, wynika, że gatunek ten nie występuje na obszarach nizinnych... Więc zapewne, jeśli te informacje są prawdziwe, gatunki nie są tak samo pospolite, a przynajmniej nie na większości terenów naszego kraju...
- Miłosz Mazur
- UTM: CA08
- Poprzedni(e) login(y): Curculio
- Specjalność: Curculionoidea
- profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
- Podziękował(-a): 1 time
- Kontakt: