Obserwacje w powiecie Międzychodzkim

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
Awatar użytkownika
T. Sokołowski
UTM: XU21
Kontakt:

Obserwacje w powiecie Międzychodzkim

Post autor: T. Sokołowski »

Witam wszystkich!!

Ostatni czasy.. wybraliśmy się ze znajomym na poszukiwania chrząszczyków. Ku mojemu zdziwieniu nie musieliśmy wcale długo szukać. Przez pierwsze 10 minut zaobserwowaliśmy (pod korą, mchem, a w szczególności kamieniami; było też kilka biegających) kilka dziesiąt osobników z kilku gatunków, m.in. Carabus (głównie intricatusy), Badister (7 osobników, prawdopodobnie B. bullatus), Agonum (viridicupreum, fuliginosus i muelleri), Lebia (chlorocephala), Amara (prawdopodobnie bifrons), Panagaeus (bipustulatus lub cruxmajor), do tego jeszcze kilka nieoznaczonych bembidionów, agonumków i anisodactylów oraz troche larw (niestety nieoznaczone, ponieważ się na nich nie znam). Nie brakowało też kusaków, małych jak i dużych, dwuparców (zebrałem ogółem 7sztuk), pajączków (pogońcowatych, ukośnikowatych i paru innych zimujących pod kamieniami).

Szczerze mówiąc sezon nieźle się zaczyna, no i do tego dość szybko :D

Pozdrawiam serdecznie!!
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 lutego 2008, 12:10 przez T. Sokołowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin Wencel

Post autor: Marcin Wencel »

Witam
Właśnie chciałem założyć podobny temat z pytaniem: "Jakie owady znajdujecie pod korą mchem itp...." :lol: Ja "wydłubałem" wczoraj Rhagium mordax :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
T. Sokołowski
Kontakt:

Dokładniejsze dane odnośnie spotkanych gatunków będę mógł dopiero przedstawić gdy Robert oznaczy osobniki.. (ja niestety jestem dopiero początkującym, więc o oznaczaniu raczej mowy nie ma ;) ).

Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
T. Sokołowski
Kontakt:

Jakby komuś było przydatne to przedstawiam (niekompletną) listę gatunków (dzięki oznaczeniom Roberta Żóralskiego) złapanych przeze mnie chrząszczów w powiecie Międzychodzkim na początku roku (luty-kwiecień):
* Agonum fuliginosum
* Badister bullatus
* Badister lacertosus
* Badister sodalis
* Badister unipustulatus
* Clivina fossor
* Coccidula rufa
* Demetrias monostigma
* Helophorus sp.
* Hydrochara caraboides
* Hydrothassa marginella
* Lathrobium brunnipes
* Oxypselaphus obscurus
* Paederus riparius
* Panagaeus cruxmajor
* Stenolophus skrimshiranus

Także dzisiaj, wczoraj i w niedzielę wybrałem się na poszukiwania biegaczy. W niedzielę udało mi się złapać 11 chrząszczy (w tym ryjka i sprężyka). Wczoraj było już dużo lepiej - złapałem około 40-50 biegaczowatych (najwięcej było Harpalusów, albo podobnych) oraz zaobserwowałem dwa carabusy, prawdopodobnie H. granulatus, choć posiadały czerwonawe kończyny przy odwłoku, końcówki czarne. Zaś dzisiaj odłowiłem kolejne 25-30 szt oraz przyuważyłem kolejnego zimującego pod kamieniem carabusa. Większość znajdywałem pod kamieniami, pozostałem w spróchniałym drewnie i pod gałęziami. Natrafił się także jeden mały biegacz pod ściółką. Niestety jeszcze przez jakiś czas nie będę miał jak preparować (dopiero w przyszłym tygodniu kupuję gabloty, szpilki, kartoniki itd), więc chrząszcze póki co mrożą się w zamrażarce.
Awatar użytkownika
Wujek Adam [†]
UTM: DC98
Specjalność: Cerambycidae

Post autor: Wujek Adam [†] »

T. Sokołowski pisze: oraz zaobserwowałem dwa carabusy, prawdopodobnie H. granulatus, choć posiadały czerwonawe kończyny przy odwłoku, końcówki czarne.
Słówko na ten temat: zajrzyj do jakiegoś klucza a przekonasz się, że kolor ud nie jest cechą charakterystyczną czy wyróżniająca u tego gatunku. C. granulatus może mieć zarówno uda czerwonawe, jak i czerwono-brunatne lub jednolicie czarne.
Jak masz czym, to przy następnej okazji zrób fotkę spotkanemu okazowi i tu wklej, to wyjaśnimy ewentualne wątpliwości determinacyjne. :wink:
PZDR!
Wujek Adam
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

W tym wątku była niedawno omawiana kwestia cech wyróżniających C. granulatus.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”