Prośba o identyfikację

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Ppp

Prośba o identyfikację

Post autor: Ppp »

Dzień dobry
W łazience, najwięcej w prysznicu znajduje wiele takich robaków. Jest mi w stanie ktoś powiedzieć co to za gatunek i jak z nim walczyć?
Z góry dziękuję
Załączniki
received_723682298438376.jpeg
received_723682298438376.jpeg (10.46 KiB) Przejrzano 2827 razy
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Prośba o identyfikację

Post autor: Aneta »

Żywiak chlebowiec (Stegobium paniceum), przejrzyj zapasy jedzenia łącznie z przyprawami, kakao, ziołami itp., karmę dla zwierząt, jakieś zasuszone rośliny (typu suche bukiety czy zielniki), jeśli masz w domu.
Ppp

Post autor: Ppp »

Dziękuję za informację :) . Ale robak znajduje się tylko w łazience i głównie w kabinie prysznicowej. W kuchni nie zauważyłam żadnych śladów w spożywce czy przyprawach. Może w innych miejscach znajdować się również ten gatunek?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

To, że znajdujesz chrząszcze w innych pomieszczeniach, nie musi mieć większego znaczenia - mają skrzydła, mają nogi, więc potrafią się przemieszczać. Acz jeśli przejrzałaś naprawdę wszystko, co może być dla żywiaka jadalne (nie tylko "ludzką" spożywkę, spójrz na to, co wymieniłam wcześniej), to można brać pod uwagę jeszcze opcję przechodzenia od sąsiadów, bądź - jeśli masz gdzieś w pobliżu ptaki - także z ptasich gniazd.
ODPOWIEDZ