Prośba o identyfikację
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Prośba o identyfikację
Dzień dobry
W łazience, najwięcej w prysznicu znajduje wiele takich robaków. Jest mi w stanie ktoś powiedzieć co to za gatunek i jak z nim walczyć?
Z góry dziękuję
W łazience, najwięcej w prysznicu znajduje wiele takich robaków. Jest mi w stanie ktoś powiedzieć co to za gatunek i jak z nim walczyć?
Z góry dziękuję
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: Prośba o identyfikację
Żywiak chlebowiec (Stegobium paniceum), przejrzyj zapasy jedzenia łącznie z przyprawami, kakao, ziołami itp., karmę dla zwierząt, jakieś zasuszone rośliny (typu suche bukiety czy zielniki), jeśli masz w domu.
Dziękuję za informację
. Ale robak znajduje się tylko w łazience i głównie w kabinie prysznicowej. W kuchni nie zauważyłam żadnych śladów w spożywce czy przyprawach. Może w innych miejscach znajdować się również ten gatunek?

- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
To, że znajdujesz chrząszcze w innych pomieszczeniach, nie musi mieć większego znaczenia - mają skrzydła, mają nogi, więc potrafią się przemieszczać. Acz jeśli przejrzałaś naprawdę wszystko, co może być dla żywiaka jadalne (nie tylko "ludzką" spożywkę, spójrz na to, co wymieniłam wcześniej), to można brać pod uwagę jeszcze opcję przechodzenia od sąsiadów, bądź - jeśli masz gdzieś w pobliżu ptaki - także z ptasich gniazd.
-