Poczwarki Acheronti atropos
- Paweł Bojar (†)
Poczwarki Acheronti atropos
Witam,właśnie dostałem dwie poczwarki Trupiej głowy i mam dylemat co z tym zrobić:czy na dwór i czekać do wiosny(przemrozić),czy trzymać w domu i czekać na wylęg.Ma ktoś doświatczenie z tą panią
,pozdrawiam.

- Piotr Glac
- Paweł Bojar (†)
- Grzegorz G
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Nie trzeba sie temu dziwić, że ktoś chce przezimować Acherontie i pyta o warunki...
Nie wszyscy są tak bezceremonialnie prostolinijni i chcą jedynie uzyskać kilka imago do zbioru. Może chodzi właśnie o przyjemność doczekania się pokolenia wiosennego i wypuszczenia go na wolność
No, może trochę przesadziłem z tym altruizmem
Ale oczywiście próbować warto, co do temperatury "zimowania" poczwarek Acheronti, na pewno istnieje bezwzględne minimum temperaturowe, którego przekroczenie powoduje zamieranie motyli...
Ile to stopni ? - niestety nie wiem - ale wydaje się, że nie warto schodzić poniżej 7 C, niektórzy praktycy utrzymują nawet, że optymalnym rozwiazaniem jest temp. powyżej 10 C... np. 12 C.
Niestety nie miałem okazji sprawdzić osobiście!
Nie wszyscy są tak bezceremonialnie prostolinijni i chcą jedynie uzyskać kilka imago do zbioru. Może chodzi właśnie o przyjemność doczekania się pokolenia wiosennego i wypuszczenia go na wolność

No, może trochę przesadziłem z tym altruizmem

Ale oczywiście próbować warto, co do temperatury "zimowania" poczwarek Acheronti, na pewno istnieje bezwzględne minimum temperaturowe, którego przekroczenie powoduje zamieranie motyli...
Ile to stopni ? - niestety nie wiem - ale wydaje się, że nie warto schodzić poniżej 7 C, niektórzy praktycy utrzymują nawet, że optymalnym rozwiazaniem jest temp. powyżej 10 C... np. 12 C.
Niestety nie miałem okazji sprawdzić osobiście!
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Poczwarki trupiej główki można zimować. Właśnie w temperaturze 5-7 stopni. Jeśli ktoś nie ma zamiaru usypiać motyli, ale np. prowadzić dalszą hodowlę. Zimowałem tak kiedyś poczwarki tego gatunku. Motyle lęgły mi się w kwietniu (w garażu właśnie). Ale trzeba być ostrożny, by temperatura nie spadła poniżej zera (tak naprawdę, to nie sprawdzałem w jakiej temperaturze giną). Poczwarki trzymałem w ziemi, tak jak się zapoczwarczyły, bez ich wyjmowania.czy można je trzymać przy drzwiach od garażu, gdzie jest około 3-5 stopni
-
- Grzegorz G
- PiotrekGuzik
Niekoniecznie przesadziłeś...Jarosław Bury pisze:Nie trzeba sie temu dziwić, że ktoś chce przezimować Acherontie i pyta o warunki...
Nie wszyscy są tak bezceremonialnie prostolinijni i chcą jedynie uzyskać kilka imago do zbioru. Może chodzi właśnie o przyjemność doczekania się pokolenia wiosennego i wypuszczenia go na wolność![]()
No, może trochę przesadziłem z tym altruizmem![]()
![]()
![]()
PiotrekGuzik pisze:Niekoniecznie przesadziłeś...Jarosław Bury pisze:Nie trzeba sie temu dziwić, że ktoś chce przezimować Acherontie i pyta o warunki...
Nie wszyscy są tak bezceremonialnie prostolinijni i chcą jedynie uzyskać kilka imago do zbioru. Może chodzi właśnie o przyjemność doczekania się pokolenia wiosennego i wypuszczenia go na wolność![]()
No, może trochę przesadziłem z tym altruizmem![]()
![]()
![]()
Ale przynajmniej mamy zarys profilu psychologicznego Jarka.

-