Brachypalpus valgus - udo
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 25 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Brachypalpus valgus - udo
Widok Brachypalpus valgus na stanowisku starego boru sosnowego w głebi Puszczy Białowieskiej (okolice Kosego Mostu) mocno mnie zaskoczył. Takim muchówkom nie odpuszczam, dzisiaj go spreparowałem, pobawiłem się w fotografowanie uda tego osobnika, prawda, że ładne (zęby)?
- Załączniki
-
brachypalpus metafemur.jpg (166.95 KiB) Przejrzano 5880 razy-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:04:14 14:28:26Image taken on:14 kwietnia 2017, 12:28 - ptFocus length:0 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/0ISO speed rating:800Camera-model:NIKON D7200
- adam k.
- UTM: CB 72
- Specjalność: Microlepidoptera
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 6 times
Re: Brachypalpus valgus - udo
Przednie odnóża przybierają niesamowite formy zgodnie z przeznaczeniem. Mantispa styriaca (Poda, 1761) posiada narzędzie do chwytania innych owadów.
Na wszystkich okazach jakie oglądałem widać było pozostałości "posiłków": łuski, włoski itp. Tego oczyściłem do foto.
Na wszystkich okazach jakie oglądałem widać było pozostałości "posiłków": łuski, włoski itp. Tego oczyściłem do foto.
- Załączniki
-
M.s. (Kopiowanie).jpg (144.9 KiB) Przejrzano 5778 razy-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2017:04:15 11:11:24Image taken on:15 kwietnia 2017, 09:11 - sob
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 25 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
A niewykluczone, że samce Brachypalpusa tymi "szczękami" złożonymi z końca ud i nasady goleni chwytają samicę (tylne jej nogi) uniemożliwiając jej ucieczkę (a możę wspólne loty?). Trzeba byłoby zaobserwować to u kopulującej pary Brachypalpusów.
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
Ładne zęby. Kiedyś hodowałem Chalcosyrphus piger (syrphidae), który również ma kolce na udach i po 1-2 dniach od wyjścia imago (w słoiku i ciemnicy, kilkanaście sztuk raczej stłoczone, bo przegapiłem niestety moment wylęgu) 4 samice i jeden samiec miały przycięte ukośnie końce skrzydeł (jak nożyczkami). Chyba tylko te kolce mogłby być przyczyną - a u Ch. piger są u obu płci.
Pozdrawiam
Robert
Pozdrawiam
Robert