poczwarki, poczwarki
-
poczwarki, poczwarki
Rzadko na podforum chrzaszczarskim pokazuje sie poczwarki, jesli juz to zwykle zukow czy kozek. Moze warto pokazac cos wiecej, w koncu to stadium rozwojowe jest czesto rownie ciekawe jak imago, a czasem niezle sie trzeba nagimnastykowac, zeby te poczwarki sobie wyhodowac. Dwie ladne (Silphidae i Helotidae) i jedna beznadziejnie nudna (Cerambycidae
) poczwary z Wysp Japonskich:

- Załączniki
- Monochamus alternatus.jpg (131.82 KiB) Przejrzano 4343 razy
- Helota gemmata.jpg (132.6 KiB) Przejrzano 4349 razy
- Eusilpha japonica.jpg (109.93 KiB) Przejrzano 4342 razy
- Damian Bruder
- UTM: WT43
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Poczwareczka z dwóch stron
E, tam, nie ma jak kozy
Ale dobrze. Może być co innego. Kto zdeterminuje stworzonko ze zdjęć? Czy wiecie co z tego wyrośnie?
Drobna podpowiedź: fotka pstryknięta 21. 08. br. pod Nowym Dworem Mazowieckim. Robal wydobyty spod kory dębu.
PZDR
Wujek Adam

Ale dobrze. Może być co innego. Kto zdeterminuje stworzonko ze zdjęć? Czy wiecie co z tego wyrośnie?
Drobna podpowiedź: fotka pstryknięta 21. 08. br. pod Nowym Dworem Mazowieckim. Robal wydobyty spod kory dębu.
PZDR
Wujek Adam
- Załączniki
- Poczwareczka spód.JPG (114.19 KiB) Przejrzano 4346 razy
- Poczwareczka grzbiet.JPG (144.81 KiB) Przejrzano 4353 razy
Sorki za offtopa, jednak mam nadzieję, że pomożecie w potrzebie... po ostatniej burzy coś mi sie dzieje z płytą (zwisy, bluescreeny, artefakty etc.) i mam pytanie: czy miniaturki zdjęć Monochamus alternatus oraz drugiego od Wujka Adama też widzicie z poważnymi artefaktami (jak w zrzucie poniżej)?
Sorki raz jeszcze (i mam nadzieję, że używając kolokwializmów na tym, bądź co bądź koleżeńskim, forum nie zostanę posądzony o wkład do pauperyzacji naszej mowy ojczystej
)
Sorki raz jeszcze (i mam nadzieję, że używając kolokwializmów na tym, bądź co bądź koleżeńskim, forum nie zostanę posądzony o wkład do pauperyzacji naszej mowy ojczystej

- Wujek Adam [†]
U mnie spoko...
Cześć wśród nocy!
Na mój gust coś u Ciebie nawala - ja zdjęcia z oryginalnych postów w tym wątku otwieram normalnie - bez takich komplikacji jak w Twoim załączniku. Sprzęt mam lichy i komputerowiec ze mnie żaden, więc jak u mnie dobrze idzie, to pewnie masz prywatny, a nie ogólnoświatowy problem...
PZDR!
Wujek Adam
Na mój gust coś u Ciebie nawala - ja zdjęcia z oryginalnych postów w tym wątku otwieram normalnie - bez takich komplikacji jak w Twoim załączniku. Sprzęt mam lichy i komputerowiec ze mnie żaden, więc jak u mnie dobrze idzie, to pewnie masz prywatny, a nie ogólnoświatowy problem...
PZDR!
Wujek Adam
Dzięki serdeczne za informacje... Tak więc mam kolejny dowód na awarię kontrolera sieciowego (pierwszy poszedł in situ) i płyta wraca do serwisu... A ja mam nauczkę, że nie warto kupować sprzętu High End bo psuje się tak samo jak tanie badziewie, tylko bardziej to boli.
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.
Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.
- Wujek Adam [†]
Kolejna nie "kozia" poczwarka
Cześć!
Nie przyjmuje do wiadomości braku Waszych odpowiedzi!
Naprawdę NIKT nie rozpoznał poczwarki z moich fotek
?
No to może z tą pójdzie lepiej (choć poprzednia jest bardziej charakterystyczna)?
Z grona ewentualnych odpowiadających wykluczam Jaha i Carabusa12 - bo byli przy znajdowaniu poczwarek 25.08.br i wiedzą co z nich wyrośnie
PZDR!
Wujek Adam
Nie przyjmuje do wiadomości braku Waszych odpowiedzi!
Naprawdę NIKT nie rozpoznał poczwarki z moich fotek

No to może z tą pójdzie lepiej (choć poprzednia jest bardziej charakterystyczna)?
Z grona ewentualnych odpowiadających wykluczam Jaha i Carabusa12 - bo byli przy znajdowaniu poczwarek 25.08.br i wiedzą co z nich wyrośnie

PZDR!
Wujek Adam
-
Re: Kolejna nie "kozia" poczwarka
Wiedzialem, ze robie blad pokazujac poczwarke kozki... Teraz zrobi sie zgadywanka skierowana do pieciu osob na forum, bo trudno mi sobie wyobrazic, zeby nie-kozkarze odgadywali te adamowe poczwarki.
Pawel
Pawel
- Wujek Adam [†]
2 znane poczwary
Hehehe..
Cóż za surowa ocena Forumowiczów!
Przecież oba gatunki są powszechnie znane, a pierwszy z nich wręcz "sztandarowy" i każdemu chrząszczarzowi z pewnych względów znany być powinien
A drugi - biorąc pod uwagę porę, korowinę sosny na której leży no i ogólny wygląd...
Wierzę, ze wykazując się niewielkimi zdolnościami dedukcyjnymi i ogólną znajomością Coleoptera z obiema zagadkami poradzi sobie znacznie więcej niż Super Piątka Wtajemniczonych
PZDR!
Wujek Adam
Ps. Z podawaniem konkretnych gatunków faktycznie może być tu kłopot. Ale odgadnięcie ich z dokładnością co do rodziny i co do rodzaju nie jest niemożliwością!...
Cóż za surowa ocena Forumowiczów!
Przecież oba gatunki są powszechnie znane, a pierwszy z nich wręcz "sztandarowy" i każdemu chrząszczarzowi z pewnych względów znany być powinien

A drugi - biorąc pod uwagę porę, korowinę sosny na której leży no i ogólny wygląd...
Wierzę, ze wykazując się niewielkimi zdolnościami dedukcyjnymi i ogólną znajomością Coleoptera z obiema zagadkami poradzi sobie znacznie więcej niż Super Piątka Wtajemniczonych

PZDR!
Wujek Adam
Ps. Z podawaniem konkretnych gatunków faktycznie może być tu kłopot. Ale odgadnięcie ich z dokładnością co do rodziny i co do rodzaju nie jest niemożliwością!...
- Wujek Adam [†]
Brawo!
Brawo Panowie za... odwagę
Pozwolę sobie przytoczyć dwa zadania z postu tyczącego się mej pierwszej "poczwarkowej" zagadki:
"E, tam, nie ma jak kozy
Ale dobrze. Może być co innego."
I jest CO INNEGO! Poszedłem za ciosem Pana Pawła J. i nie wsadziłem tu banałów i beznadziejnej nudy...
Wielkość okazów, mówicie? Jeśli to pomoże - pierwszy: 14 mm, drugi: 13 mm.
Próbujcie dalej
PZDR!
Wujek Adam
Brawo Panowie za... odwagę

Pozwolę sobie przytoczyć dwa zadania z postu tyczącego się mej pierwszej "poczwarkowej" zagadki:
"E, tam, nie ma jak kozy

I jest CO INNEGO! Poszedłem za ciosem Pana Pawła J. i nie wsadziłem tu banałów i beznadziejnej nudy...
Wielkość okazów, mówicie? Jeśli to pomoże - pierwszy: 14 mm, drugi: 13 mm.
Próbujcie dalej

PZDR!
Wujek Adam
- Wujek Adam [†]
Zgniotek i rozmiazg
Jacku,
jak Ty coś powiesz, to... powiesz dobrze!
Rozpoznałeś bezbłędnie: w pierwszej serii zdjęć (poczwarka od strony grzbietowej i brzusznej) jest Cucujus konkretnie cinnaberinus - zgniotek cynobrowy, a fotka drugiej poczwarki przedstawia Pytho konkretnie depressus - rozmiazga płaskiego.
Nie znane? Ten pierwszy przynajmniej powinien być, bo to przecież gatunek "naturowy"...
Kongratuleszyn
I pozdrowienia dla wszystkich.
Wujek Adam
jak Ty coś powiesz, to... powiesz dobrze!
Rozpoznałeś bezbłędnie: w pierwszej serii zdjęć (poczwarka od strony grzbietowej i brzusznej) jest Cucujus konkretnie cinnaberinus - zgniotek cynobrowy, a fotka drugiej poczwarki przedstawia Pytho konkretnie depressus - rozmiazga płaskiego.
Nie znane? Ten pierwszy przynajmniej powinien być, bo to przecież gatunek "naturowy"...
Kongratuleszyn

I pozdrowienia dla wszystkich.
Wujek Adam
-
- Wujek Adam [†]
No w zasadzie...
No więc...
Mam - i nie mam
Zdjęcie poniżej co prawda przedstawia larwę Cucujus cinnaberinus, ale martwą. Taką znalazłem pod korą dębu w Nadleśnictwie Jabłonna 25.07.br, w towarzystwie kilku poczwarek i pierwszych imagines. Tej coś nie wyszło i padła. Za życia powinna być jaśniejsza (żółtawa) i nie tak wysuszona - u tej widać wklęśnięcie przebiegające przez środek ciała. Żywe larwy są ponadto wyraźniej segmentowane - tj. bardziej rozciągnięte w stosunku do tej pośmiertnie nieco skurczonej. W każdym razie warto zwrócić uwagę na koniec odwłoka - to się nie zmieniło i jest charakterystyczne dla zgniotków.
Nie wiem, czy w ten sposób pomogłem, czy raczej sprawę utrudniłem
Na pocieszenie stwór spod tego samego kawałka kory w swej nieco "rębaczokształtnej" kolebie - płaskiej, jajowatej, bardziej niechlujnej i sprawiającej wrażenie za obszernej dla takiego stworzenia.
PZDR!
Wujek Adam
ps. Gdy spotkam żywą larwę to pstryknę fotkę i tu wrzucę.
Mam - i nie mam

Zdjęcie poniżej co prawda przedstawia larwę Cucujus cinnaberinus, ale martwą. Taką znalazłem pod korą dębu w Nadleśnictwie Jabłonna 25.07.br, w towarzystwie kilku poczwarek i pierwszych imagines. Tej coś nie wyszło i padła. Za życia powinna być jaśniejsza (żółtawa) i nie tak wysuszona - u tej widać wklęśnięcie przebiegające przez środek ciała. Żywe larwy są ponadto wyraźniej segmentowane - tj. bardziej rozciągnięte w stosunku do tej pośmiertnie nieco skurczonej. W każdym razie warto zwrócić uwagę na koniec odwłoka - to się nie zmieniło i jest charakterystyczne dla zgniotków.
Nie wiem, czy w ten sposób pomogłem, czy raczej sprawę utrudniłem

Na pocieszenie stwór spod tego samego kawałka kory w swej nieco "rębaczokształtnej" kolebie - płaskiej, jajowatej, bardziej niechlujnej i sprawiającej wrażenie za obszernej dla takiego stworzenia.
PZDR!
Wujek Adam
ps. Gdy spotkam żywą larwę to pstryknę fotkę i tu wrzucę.
- Załączniki
- Zgniotek imago w kolebce.JPG (135.98 KiB) Przejrzano 4335 razy
- Zgniotek larwa.JPG (149.67 KiB) Przejrzano 4335 razy
-
Re: No w zasadzie...
Dzieki. Nigdy nie widzialem naszych zgniotkow na zywca, ani imagines ani larw (widzialem nie nasze, ale tylko dorosle).
Pawel
Pawel
- Wujek Adam [†]
Zgniotkowe życie...
Cześć!
Proszę bardzo!...
A na oglądanie rodzimych zgniotków zapraszam po Twym powrocie. Na początku maja skoczymy do Puszczy Białowieskiej i... przeglądniemy trochę pułapek na korniki (zwłaszcza tych "lejkowych"). Pewnie znajdziemy i jakiś okaz (okazy?) Cucujus sp. zdatne do fotografowania, choć większość trafia się potwornie okaleczona, zdychająca i martwa
No dobra, zdaje się, że teraz przydołowałem trochę...
Poproszę więc na rozweselenie fotkę jakiejś fajniutkiej poczwareczki!
PZDR!
Wujek Adam
Proszę bardzo!...
A na oglądanie rodzimych zgniotków zapraszam po Twym powrocie. Na początku maja skoczymy do Puszczy Białowieskiej i... przeglądniemy trochę pułapek na korniki (zwłaszcza tych "lejkowych"). Pewnie znajdziemy i jakiś okaz (okazy?) Cucujus sp. zdatne do fotografowania, choć większość trafia się potwornie okaleczona, zdychająca i martwa

No dobra, zdaje się, że teraz przydołowałem trochę...
Poproszę więc na rozweselenie fotkę jakiejś fajniutkiej poczwareczki!
PZDR!
Wujek Adam
-
Re: Zgniotkowe życie...
Moglby ktos inny cos ladnego wrzucic, na pewno nie tylko my dwaj fotografujemy pupyWujek Adam pisze:Poproszę więc na rozweselenie fotkę jakiejś fajniutkiej poczwareczki!

Dla odmiany dzisiaj larwiszony, do kompletu do tej helotowej poczwarki pokazywanej na samej gorze. W srodowisku naturalnym (sfermentowany sok wyciekajacy z debu) i na arbuzie, ktory w niewoli bardzo im pasuje.