Prośba o identyfikację
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Prośba o identyfikację
Proszę o identyfikację robaków, które pojawiają się WC w domu. Za pierwszym razem w muszli pływały 2 takie robaki, następnym razem już 10. Po spuszczeniu wody robaki znikają, ale co jakiś czas pojawiają się znowu. Nie mam pomysłu skąd w ubikacji mogą się wsiąść. Na zdjęciach robaki wyłowione z wody, na kartce w kratkę, aby zobrazować ich wielkość.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2016:07:16 09:32:46Image taken on:16 lipca 2016, 07:32 - sobFocus length:6.5 mmShutter speed:1/80 SecF-number:f/3.2ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ18
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2016:07:16 09:26:20Image taken on:16 lipca 2016, 07:26 - sobFocus length:8.3 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ18
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Re: Prośba o identyfikację
Wyglądają na larwy muchówek. Niektóre z gatunków żyją w kanalizacji, więc do muszli dostają się "od tyłu", czyli z rur kanalizacyjnych. Woda to ich typowe środowisko.
Dziękuje za pomoc w identyfikacji.
Pomimo ciągłego wlewania do muszli dużych ilości Domestosa, Kreta, Brefa larwy dalej się pojawiają. Czy ma ktoś pomysł jak się ich pozbyć?
Jednorazowo pojawia się ich nawet kilkanaście. Są różnych rozmiarów malutkie i cieniutkie, po większe niż na zdjęciu ok. 1,5 cm. Trochę zastanawia mnie, czy to rzeczywiście muchówki ze względu na rozmiary.
Pomimo ciągłego wlewania do muszli dużych ilości Domestosa, Kreta, Brefa larwy dalej się pojawiają. Czy ma ktoś pomysł jak się ich pozbyć?
Jednorazowo pojawia się ich nawet kilkanaście. Są różnych rozmiarów malutkie i cieniutkie, po większe niż na zdjęciu ok. 1,5 cm. Trochę zastanawia mnie, czy to rzeczywiście muchówki ze względu na rozmiary.
Wsiąść to można na koniaBOPA pisze:Nie mam pomysłu skąd w ubikacji mogą się wsiąść.

Może rozwijają się w sedesowym zbiorniku na wodę i okazjonalnie spływają?
-