Kózki z Libanu...
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Kózki z Libanu...
Mam kilka zdjęć kózek z Libanu, od razu dodam, że nie jest to grupa owadów, którą się najbardziej fascynuję. Zdjęcia robiłem niejako przy okazji. Były to absolutne początki mojego
fotografowania, a więc ich jakość też nie jest najlepsza.
PS. Proszę o uściślenie lub korektę moich rozpoznań!
fotografowania, a więc ich jakość też nie jest najlepsza.
PS. Proszę o uściślenie lub korektę moich rozpoznań!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Jarosław Bury
- Kontakt:
-
Jurek Szypuła
- Been thanked: 1 time
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
Purpurówki, kozioróg i Stenopterusy
Cześć!
Niezłe, niezłe
,
Ale po fotkach nie wszystko będzie łatwo oznaczyć. Najpierw popatrzmy na purpurówkę "budensis": prawdopodobnie to jednak właśnie ten gatunek, ale... P.longevittatus PIC, 1941 z całą pewnością też tu nie da się wykluczyć. A w dalszej kolejności wziąłbym pod uwagę P.cornifrons SABBADINI et PESARINI, 1992 i może jeszcze P.nudicollis DEMELT, 1968... Jednak to tylko dywagacje. "Det. in pictura" się tu nie podejmuję.
Za to zgłaszam sprzeciw co do kozioroga!: co jak co, ale C.dux to stanowczo nie jest. Ogólny pokrój, a przede wszystkim proporcje czułków do długości ciała wykluczają ten gatunek. Zwierzątko na dłoni najbardziej przypomina... C.cerdo. Wiem, że tu zasięgi się nie bardzo zgadzają, ale
...
O Stenopterusy nawet nie pytaj
. Wystarczający bałagan jest z gatunkami europejskimi z tego rodzaju, a tu jeszcze taka dobitka...
Czy przedstawione okazy są jedynie sfotografowane? Rzut oka "na żywo" i/lub pod binokularem mógłby rozproszyć wiele wątpliwości w stosunku do nich
Pozdrawiam!
Wujek Adam
Niezłe, niezłe
Ale po fotkach nie wszystko będzie łatwo oznaczyć. Najpierw popatrzmy na purpurówkę "budensis": prawdopodobnie to jednak właśnie ten gatunek, ale... P.longevittatus PIC, 1941 z całą pewnością też tu nie da się wykluczyć. A w dalszej kolejności wziąłbym pod uwagę P.cornifrons SABBADINI et PESARINI, 1992 i może jeszcze P.nudicollis DEMELT, 1968... Jednak to tylko dywagacje. "Det. in pictura" się tu nie podejmuję.
Za to zgłaszam sprzeciw co do kozioroga!: co jak co, ale C.dux to stanowczo nie jest. Ogólny pokrój, a przede wszystkim proporcje czułków do długości ciała wykluczają ten gatunek. Zwierzątko na dłoni najbardziej przypomina... C.cerdo. Wiem, że tu zasięgi się nie bardzo zgadzają, ale
O Stenopterusy nawet nie pytaj
Czy przedstawione okazy są jedynie sfotografowane? Rzut oka "na żywo" i/lub pod binokularem mógłby rozproszyć wiele wątpliwości w stosunku do nich
Pozdrawiam!
Wujek Adam
- Jarosław Bury
- Kontakt:
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
- Jacek H.
Libańskie purpurówki
Purpurówki z grupy "budensis" trudno się oznacza, a jest ich co najmniej kilka. Jednak, co do tej libańskiej to nawet ze zdjęcia sadzę, że jest to P. budensis. P. longevittatus ma zdecydowanie dłuższą plamę na pokrywach, P. nudicollis również, a poza tym zdaje się, że widzę dosyć bujne owłosienie przedplecza które u P. nudicollis jest gołe. P. cornifrons też raczej odpada z uwagi na zasięg i kształt plam.
P. desfontainei natomiast wg. stanu na 2000 rok (Sama i Rapuzzi) nie figurował w spisie kózek Libanu, czyli byc może nowy!
Co do kozioroga to nie mam pojecia, ale nie wiem np. jak wyglada C. welensii.
Jacek
P. desfontainei natomiast wg. stanu na 2000 rok (Sama i Rapuzzi) nie figurował w spisie kózek Libanu, czyli byc może nowy!
Co do kozioroga to nie mam pojecia, ale nie wiem np. jak wyglada C. welensii.
Jacek
- M. Dworakowski
- UTM: FD94
- Radek P.
Re: Purpurówki, kozioróg i Stenopterusy
Ja takze myske, ze to Cerambyx cerdo L.Wujek Adam pisze:Zwierzątko na dłoni najbardziej przypomina... C.cerdo. Wiem, że tu zasięgi się nie bardzo zgadzają, ale...
Zas co do Purpuricenus-ow, to pierwsze fotki moga mylic w ubarwieniu przedplecza, bo jest jasne, ale znanych jest wiele ich form barwnych P. budensis, gdzie pisal o nich M. Slama i takze obstawialbym ten gatunek.
Druga seria Purpuricenus-a, to Jurek raczej dobrze przeczuwa, ze to P. desfontainei F. Popieram.
- Wujek Adam [†]
- UTM: DC98
- Specjalność: Cerambycidae
C.welensii i nie tylko
O.K!
Porzucamy na chwilę Jarka i ratujemy Jacka.
Oto samiec C.welensii w całej okazałości. Proszę o zwrócenie uwagi na kształt ciała, długość czułków no i kolorystykę (choć samice tego gatunku bywają czarniawe). Dla porównania dodaję podobnie spreparowanego C.cerdo.
A co do purpurówek: jak zobaczę okaz "na żywo", to się pomądrzę co to jest
PZDR!
Wujek Adam
Porzucamy na chwilę Jarka i ratujemy Jacka.
Oto samiec C.welensii w całej okazałości. Proszę o zwrócenie uwagi na kształt ciała, długość czułków no i kolorystykę (choć samice tego gatunku bywają czarniawe). Dla porównania dodaję podobnie spreparowanego C.cerdo.
A co do purpurówek: jak zobaczę okaz "na żywo", to się pomądrzę co to jest
PZDR!
Wujek Adam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Witam ponownie, przepraszam, że nie śledziłem tego tematu na bieżąco, ale jestem poza domem... Ze względu na rozbieżności w rozpoznaniach pokusiłem się o bezpośredni kontakt z Pierpaolo Rapuzzi - znawcą tematu kózek wschodniej części basenu M. Sródziemnego - oto jego rozpoznania:
1. Batocera rufomaculata
2. Cerambyx cerdo acuminatus
3. Purpuricenus budensis
4. Purpuricenus desfontainei inhumeralis
5. Stenopterus rufus syriacus
6. Chloroforus sartor
No to mamy chyba w miarę pewne rozpoznania

1. Batocera rufomaculata
2. Cerambyx cerdo acuminatus
3. Purpuricenus budensis
4. Purpuricenus desfontainei inhumeralis
5. Stenopterus rufus syriacus