Na pierwszy rzut wziąłem najlepszy dostępny dla mnie model UCMOS 8 MP PRO
https://deltaoptical.pl/blizej_zycia/ka ... d2875.html
Kamera podłączona jest do trzeciego toru w binokularze IPOS 810. Zdjęcia warstwowe składane w Heliconie.
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne.
Świetny soft do obsługi (Toup View) - program bardzo szybki z mnóstwem możliwości ustawień parametrów, interfejs po polsku, możliwość pomiarów po skalibrowaniu programu i wiele innych.
Kamerka na USB, błyskawicznie się instaluje, nie miałem problemu ze sterownikami itp (lapek z Win

Zaskoczyło mnie tempo robienia zdjęć. Wykonanie zdjęcia całego owada, około 25 warstw, zajęło mi jakieś 3 minuty wraz z ustawieniem wszystkich parametrów. Jak dla mnie tempo pracy na potrzeby dokumentacji super.
Kamerkę testowałem na kilku obiektach, całych owadach różnej wielkości, mniejszych elementach, genitaliach.
Przyznam, że mam małe doświadczenie w obsłudze tego rodzaju sprzętu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, może da się zrobić nią coś lepszego niż na zdjęciach poniżej.
Dla mnie ogólna konkluzja jest taka, że kamerka świetnie nadaje się do dokumentacji i jako podstawa do robienia rysunków. Nawet drobne detale wychodza bardzo przyzwoicie. Niestety nie jest to jakość jaką widział bym w publikacji, nawet dla dużych obiektów, a szkoda... No ale nie spodziewałem się jakości aparatu

Wadą kamerki jest niestety jej cena, gdyż jest to obecnie najdroższa kamera z oferty Delty.
Będę również testował "słabsze (tańsze)" modele i podzielę się rezultatami.
Bardzo irytujące jest jeszcze w tych zdjęciach to aberracje wokół obiektu przy dużych powiększeniach (żółte lub niebieskie) planachromatyczny obiektyw robi swoje, niestety nie potrafię się tego pozbyć. Podejrzewam (może ktoś potwierdzi), że to wina światła, bo korzystam z oświetlacza ledowego. Niestety nie mam innej opcji przy moim budżecie, chyba że może ktoś ma jakieś inne (tańsze) rozwiązania

Wszelkie uwagi, komentarze i porady bardzo mile widziane

Jakość zdjęć niestety zmniejszona na potrzeby Forum.