Dzisiaj natrafiłem na taki oto koszyk na cf. traganku - może to traganek szerokolistny (Astragalus glycyphyllos L.)?
Jeśli tak, to koszyk może należeć do Coleophora coronillae Zeller, 1849 - proszę o ew. potwierdzenie rozpoznań
Zbierałem podobne koszyczki na Astragalus glycyphyllos L. i hodowałem. Miny choć niewiele widać też są raczej podobne. Wyszły mi Coleophora colutella (FABRICIUS, 1794). Stanowisko to pobocza drogi przez las.
Natomiast Coleophora coronillae Zeller, 1849 mam z ekranu. Stanowisko to obrzeże torfowiska węglanowego. Nie wiem czy biotop ma tu jakieś znaczenie, ale takie są moje obserwacje dotyczące tych dwóch gatunków.
Ha - biotop ten sam - pobocze drogi przez las mieszany, z przewagą buka - na jednej roślinie odnalazłem kilka koszyków, ale nie mam doświadczenia, może rzeczywiście to ten gatunek, trzeba chyba pohodować...
Ten gatunek to rzeczywiście Coleophora colutella. Oprócz traganka sporadycznie żeruje również na cieciorce (Coronilla).
Natomiast w przypadku C.coronilae larwy w koszyczkach żerują na strączkach ciorki wygryzając młode nasiona. Różnią się również typem koszyczka: C.coronillae ma koszyczek rurkowaty natomiast colutella to typ płatkowaty.