Witam. Proszę o identyfikację 2 owadów z załączonych zdjęć.
Kilka dni temu wróciłem z Maroka, gdzie w jakimś obskurnym hotelu coś mnie strasznie pogryzlo (na oko ze 150 bardzo swędzących ukąszeń; kolegi, który podróżował ze mną nie tknęło). Po powrocie pod razu kupiłem jakiś spray na insekty, w domu od razu wskoczyłem do kabiny prysznicowej, gdzie spotykałem wszystko z plecaka, następnie ciuchy poszły do prania.
Od tego czasu jestem bardzo wrażliwy czy coś się nie dzieje. Trochę mnie jeszcze swędzi to co przywiozłem z Maroka + miałem kilka nowych pogryzień, ale nie takich swędzących jak tamte (przy tamtych wściekle się drapałem). Mam nadzieję, że te nowe pogryzienia pochodzą od komarów czy jakiś pająków, a nie od tego robactwa z Maroka.
Załączam zdjęcia 2 różnych robaków, które zrobiłem w domu. Będę bardzo wdzięczny za info czy te robale to pluskwy lub coś innego czy należy bardzo się przejmować.
Robak 1 miał ok. 1-2 mm
Robak 2 miał ok. 5-6 mm
czy to mnie pogryzie - prośba o identyfikację
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
czy to mnie pogryzie - prośba o identyfikację
- Załączniki
-
- robak 1
- robak1.png (27.93 KiB) Przejrzano 836 razy
-
- robak 2
- robak2.png (60.71 KiB) Przejrzano 836 razy
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Re: czy to mnie pogryzie - prośba o identyfikację
1 to najprawdopodobniej jakaś muchówka (zdjęcie mocno niewyraźne), 2 - chrząszcz, ryjkowiec. Nic gryzącego.
-