co to za motyl ?
co to za motyl ?
Witam
Strach się przyznać ale zamierzałem łapać i preparować motyle .Niestety nie mam do tego serca . Niedawno złapałem jednego , ale bardzo nieodpowiedzialnie i żal mi było zwierzaka więc go dobiłem . Przykro mi z tego powodu bardzo . Bo sam hoduje modliszki i ślimaka .
Chciałem zbierać motyle samemu je łapiąc . No i dzisiaj coś mnie podkusiło - nie wiem co- złapałem w rękę motylka i włożyłem go do kieszeni . Chciałem go wypreparować . Niestety nieudolnie a że choruje na schizofrenię boli mnie to bardzo . Gdy widzę ślimaka na drodze odkładam go do trawy by nikt go nie zgniótł ...nie mam się czym chwalić ...ale mam tu fotki motyla czy da się go jeszcze oznaczyć i przysięgam już nie będę więcej łowił tych zwierzątek .Oto fotki - makabryczne eh bardzo mi wstyd . Nie chcę też wyrzucać motyla bo jego życie byłoby zmarnowane .
Ps: Co to za gatunek jeśli da się go oznaczyć .Aha da się go zakonserwować ?
Strach się przyznać ale zamierzałem łapać i preparować motyle .Niestety nie mam do tego serca . Niedawno złapałem jednego , ale bardzo nieodpowiedzialnie i żal mi było zwierzaka więc go dobiłem . Przykro mi z tego powodu bardzo . Bo sam hoduje modliszki i ślimaka .
Chciałem zbierać motyle samemu je łapiąc . No i dzisiaj coś mnie podkusiło - nie wiem co- złapałem w rękę motylka i włożyłem go do kieszeni . Chciałem go wypreparować . Niestety nieudolnie a że choruje na schizofrenię boli mnie to bardzo . Gdy widzę ślimaka na drodze odkładam go do trawy by nikt go nie zgniótł ...nie mam się czym chwalić ...ale mam tu fotki motyla czy da się go jeszcze oznaczyć i przysięgam już nie będę więcej łowił tych zwierzątek .Oto fotki - makabryczne eh bardzo mi wstyd . Nie chcę też wyrzucać motyla bo jego życie byłoby zmarnowane .
Ps: Co to za gatunek jeśli da się go oznaczyć .Aha da się go zakonserwować ?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:27 13:15:50Image taken on:niedziela, 27 kwietnia 2014, 11:15Focus length:4.24 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/3ISO speed rating:64Camera-model:GH20X
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:27 13:16:00Image taken on:niedziela, 27 kwietnia 2014, 11:16Focus length:4.24 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/3ISO speed rating:64Camera-model:GH20X
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:27 13:40:13Image taken on:niedziela, 27 kwietnia 2014, 11:40Focus length:4.24 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/3ISO speed rating:64Camera-model:GH20X
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2014:04:27 14:30:00Image taken on:niedziela, 27 kwietnia 2014, 12:30Focus length:4.24 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/3ISO speed rating:1600Camera-model:GH20X
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Re: co to za motyl ?
Twój pierwszy motyl jest chroniony prawem w Polsce, bo to Lycaena helle, samiczka
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=132&country=PL
Co z nim zrobić to poczytaj wątki o owadach pod ochroną

http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=132&country=PL
Co z nim zrobić to poczytaj wątki o owadach pod ochroną

Przepraszam nie wiedziałem .Na motylach się nie znam .Mam nadzieję ,że nie pójdę za to do więzienia bo bym się zabił .Było tam tyle innych motyli eh jestem do niczego .
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
Pierwsze koty za płoty - każdemu to może się zdarzyć, teraz będziesz wiedział, że trzeba uważać...
A listę chronionych motyli masz tu => http://www.lepidoptera.eu/Protected.php?country=PL
Jak ją przeanalizujesz będzie Ci łatwiej omijać te, których łowić nie należy
Ala
A listę chronionych motyli masz tu => http://www.lepidoptera.eu/Protected.php?country=PL
Jak ją przeanalizujesz będzie Ci łatwiej omijać te, których łowić nie należy

Ala
-