Prośba o informacje o wyjazdach lub szkoleniach?

Adam890

Prośba o informacje o wyjazdach lub szkoleniach?

Post autor: Adam890 »

Witam serdecznie!

Piszę o tym w tym dziale, aby nie zaburzać struktur innych. Mianowicie interesuje mnie czy może ktoś posiada właśnie jakieś informacje o jakiś warsztatach, szkoleniach, wyjazdach (nawet zagranicznych a co ;D ) czy wolontariatach związanych z entomologią.
Jestem na początkowej drodze zgłębiania wiedzy o ważkach temat ten mnie niezmiernie interesuje i chciałbym się rozwijać w tym kierunku jak najlepiej. Oczywiście staram się zgłębiać literaturę :read: i chodzić w teren wokół własnego miejsca zamieszkania :foto: ale po prostu według mnie wiedza zdobyta w terenie i wymieniana w gronie ludzi o podobnych zainteresowaniach jakoś lepiej się utrwala i szybciej człowiek się rozwija.

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś posiada jakieś ciekawe informacje na temat jakiś interesujących przedsięwzięć, w których można byłoby pomóc i wziąć udział zdobywając tym samym doświadczenie entomologiczne :szacun: .

Z góry dziękuję :okok:
Adam890

Re: Prośba o informacje o wyjazdach lub szkoleniach?

Aby nie dublować tematu i niepotrzebnie tworzyć kolejnych. Może tym razem będzie większy odzew.

Może ktoś z forumowiczów orientuje się albo doradzi do jakiej instytucji najlepiej zgłosić się na staż ( z Urzędu Pracy) lub nawet wolontariat jeśli jest tylko taka możliwość. Aby móc zdobyć jakąś odpowiednią wiedzę z entomologii.

Wszelkie propozycje, opinie itp., opisy mile będą czytane.
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Na Twoim miejscu bym się przedstawił z imienia i nazwiska i napisał skąd jestem. Możesz użyć pól w profilu. Dla nołnejma nikt nic nie zrobi.
Adam890

Dziękuję bardzo za parę rad. Możliwe, że dzięki temu nie będąc zbytnio anonimowym użytkownikiem bardziej zachęcę jakieś osoby do podzielenia się doświadczeniami gdzie warto lub można iść, aby powiększyć wiedzę na temat entomologii w praktyce.
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Post autor: Brachytron »

Generalnie entomologia funkcjonuje na uczelniach wyższych raz w jednostkach badawczych w typie Instytutu Ochrony Roślin albo Pszczelarstwa. Czasem ktoś logiczny jest w Parku Narodowym lub Krajobrazowym. Pruszków to nie moje okolice, musisz pogoglować i popytać.
Awatar użytkownika
Grzegorz Banasiak
UTM: DC45
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 2 times
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Banasiak »

Adam890 pisze:Dziękuję bardzo za parę rad. Możliwe, że dzięki temu nie będąc zbytnio anonimowym użytkownikiem bardziej zachęcę jakieś osoby do podzielenia się doświadczeniami gdzie warto lub można iść, aby powiększyć wiedzę na temat entomologii w praktyce.
Śledź forum i stronę PTE, bierz udział w sympozjach sekcji, zjazdach itp. spotkaniach. Spotkasz tam sporo osób, które chętnie pokażą jak się łowi, preparuje, zbiera w terenie. W Warszawie są czasem spotkania w Instytucie na Wilczej, kiedyś tam jeździłem, jest wielu entomologów, spróbuj napisać przez forum.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Na Uniwersytecie Opolskim entomologów ci dostatek i biologia tam bardzo entomologiczna. Jest prężne koło naukowe, które robi wiele projektów entomologicznych (nawet nagradzanych na różnych konkursach), a co roku organizuje 10 dniowe obozy naukowe (czytaj entomologiczne, choć nie mało tam doświadczeń botanicznych, czy ptasich jeżeli są osoby chętne). Obóz skierowany oczywiście do studentów, ale jak ktoś bardzo poprosi... ;)

Opiekunem Koła Naukowego jest obecnie niejaki Miłosz Mazur :rotfl:
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Polecam stronę Koła http://www.knb.uni.opole.pl/shownews.php
w zakładce "galerie zdjęć" znajdziesz sporo fotek z naszych wypadów entomologicznych i nie tylko.
ODPOWIEDZ