Tachina sp.
- Jacek Kalisiak
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 5 times
Tachina sp.
Złapałem jakąś Tachina sp., być może luridę. Te pozostałę Tachina sp., poza grossa i urusina, to często się łapie?
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
Tachina fera łapie się bardzo często,jest to bardzo pospolity gatunek.Tachina ursina złapałem w tym roku wyjatkowo w aż kilku miejscach,lecz zasadniczo jest to rzadki gatunek.Tachina grossa jest w Polsce skrajnie już rzadkim gatunkiem,a z Tachina lurida to nie wiem jak to jest.
Tu ktoś od rączyc powinien się wypowiedzieć
Tu ktoś od rączyc powinien się wypowiedzieć
- Jacek Kalisiak
- Łukasz Mielczarek
- Specjalność: Diptera
Tachina ursina łapałem w tym roku i tylko w tym w następujących miejscach :
Dobromierzu DB25 2.04.2007
Pińczowie 1.04.2007
Włoszczowie UTM DB23 31.03 2007
Olesznie UTM DB35 3.04.2007
I tylko w tych dniach.Gatunek więc pojawia sie bardzo wcześnie i znika.Oczywiście była odławiana w atrakcyjnie przyrodniczo miejscach.
Dobromierzu DB25 2.04.2007
Pińczowie 1.04.2007
Włoszczowie UTM DB23 31.03 2007
Olesznie UTM DB35 3.04.2007
I tylko w tych dniach.Gatunek więc pojawia sie bardzo wcześnie i znika.Oczywiście była odławiana w atrakcyjnie przyrodniczo miejscach.
- Jacek Kalisiak
Ja ją łapałem na łąkach nad Grabią, w miejscu mającym się nijak do tych, które wymieniasz, miejscu więcej niż przyrodniczo przeciętnym. Więc może wcale nie potrzebuje takich super warunków, może tylko mniej intensywnej gospodarki? Ale też wczesna wiosna i raczej przypadek, a może brak chrząszczy
, bo much raczej nie łapię.
Już spieszę dorzucić swoje 3 grosze 
Z Torunia:
-T. fera (uwaga: w terenie łatwo pomylić z Peleteria rubescens - jeśli dobrze pamiętam)
-T. lurida
-T. magnicornis
-T. ursina
Tachina ursina - z Torunia posiadam jeden okaz (z tego roku).
Tachina grossa - wprawdzie nie zajmuję się rączycami aż tak długo, jednak żywej jeszcze nie widziałem. Gatunek czerwonoksięgowy, występujący jedynie lokalnie.

Z Torunia:
-T. fera (uwaga: w terenie łatwo pomylić z Peleteria rubescens - jeśli dobrze pamiętam)
-T. lurida
-T. magnicornis
-T. ursina
Tachina ursina - z Torunia posiadam jeden okaz (z tego roku).
Tachina grossa - wprawdzie nie zajmuję się rączycami aż tak długo, jednak żywej jeszcze nie widziałem. Gatunek czerwonoksięgowy, występujący jedynie lokalnie.
może warto to zmienić?bo much raczej nie łapię.
Ostatnio zmieniony 01 stycznia 1970, 01:00 - czw przez lotr, łącznie zmieniany 1 raz.