krowy, czy już są .....

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemek Zięba
Kontakt:

krowy, czy już są .....

Post autor: Przemek Zięba »

mam pytanie jak w temacie, czy widzieliście już krowy na pastwiskach??? Zależy mi zwłaszcza na obserwacjach obecności tych przemiłych przeżuwaczy we wschodniej Polsce....Może warto już rozglądać się za koprofagami??
pozdrawiam
P.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Has thanked: 1 time
Been thanked: 32 times

Re: krowy, czy już są .....

Post autor: Aneta »

Zaobserwowane przejazdem i w centrum kraju też się liczą? ;) Bo jeśli tak, to już się pokazują, widziałam w sobotę.
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Been thanked: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Kiedyś każdy rolnik miał 2-3 a niektóry i więcej. Obecnie we wsi jest po kilku takich co hodują "krowy pastwiskowe", a łącznie jak naliczysz 10 sztuk bydła to dobrze. Niedługo dojdzie do tego że ten gatunek trzeba będzie umieścić w czerwonej księdze, a może i ochroną objąć. :szok: :hp:
Awatar użytkownika
Przemek Zięba
Kontakt:

Jadę na wschód dziki i nieprzystępny region zwany Polską ,,C" :mrgreen: na jeden dzień co prawda, ale trzeba sprofilować wyposażenie pod kątem koprofagów zabrać jakiś szpadelek jeśli już sa krowiny dzięki Anecia!
A Marku masz rację, na wschodzie nad Bugiem gdzie tego zwierza było wszędzie pełno z trudem można trafić na stadko liczące więcej niż 2 sztuki..
Jurek Szypuła
Been thanked: 1 time

Post autor: Jurek Szypuła »

Przemek Zięba pisze: A Marku masz rację, na wschodzie nad Bugiem gdzie tego zwierza było wszędzie pełno z trudem można trafić na stadko liczące więcej niż 2 sztuki..
Całe szczęście że populacja susła pozostaje na stałym poziomie (przynajmniej mam taką nadzieję)
Awatar użytkownika
Przemek Zięba
Kontakt:

Jurek Szypuła pisze: Całe szczęście że populacja susła pozostaje na stałym poziomie (przynajmniej mam taką nadzieję)
Hmm ,,zamojska" populacja susła perełkowanego? Ta chyba dobrze, bo ,,lubelsko-świdnicka" to już zdaje się przeszłość...
Jurek Szypuła

Post autor: Jurek Szypuła »

A jak jest w Gródku? Kiedyś populacja nad Huczwą pozwalała nałapać rarytasików...
Awatar użytkownika
Przemek Zięba
Kontakt:

Co do Gródka powiem po weekendzie :-)))
Przyznam że nie wiem na dzień dzisiejszy jak tam jest.
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Been thanked: 2 times

Post autor: Rafał SZCZECIN »

"Bożą krówkę" czyli oleicę zaobserwowałem na jej pastwisku wczoraj :)
Awatar użytkownika
Robert Zoralski
Specjalność: Syrphidae
Kontakt:

Post autor: Robert Zoralski »

Krowy już zaczęli wypasać - byłem w ten weekend na Kurpiowszczyźnie i mijałem. Rzeczywiście słyszałem opinię, że jest coraz trudniej - skupy mleka nie dają zarobić i zysk z roku na rok jest coraz mniejszy. Paradoksalnie trzeba mieć teraz właśnie dużo krów, żeby zarobić na efekcie skali i są miejsca w kraju (szczególnie w okolicach przetwórstwa mlecznego) gdzie krów (i dzięki temu owadów - w to nam graj!) jest bardzo dużo.

Ja na łowienie małych koprofagów (Scarabaeidae) mam jeszcze inny sposób, że tak powiem "czysty" :)
Trzeba odszukać pole nawożone intensywnie obornikiem i ciepłym wieczorem uzbroić się w dużą jasną siatkę. Latają masowo tuż przy ziemi. Wystarczy przejść się tam i z powrotem (niekonieczni wchodząc na pole), trochę pomachać patrząc "pod słońce" i dwie garście Aphodiusów różnych masz. Te większe nawet lepiej widać bo szybciej latają. Trochę to wygląda jak czerpakowanie tuż nad ziemią. Spróbujcie kiedyś. Ważne, że to musi być wieczór i ciepło.

Sezon na koprofagi właśnie się zaczął.

Pozdrawiam
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”