krowy, czy już są .....
- Przemek Zięba
- Kontakt:
krowy, czy już są .....
mam pytanie jak w temacie, czy widzieliście już krowy na pastwiskach??? Zależy mi zwłaszcza na obserwacjach obecności tych przemiłych przeżuwaczy we wschodniej Polsce....Może warto już rozglądać się za koprofagami??
pozdrawiam
P.
pozdrawiam
P.
- Aneta
- UTM: CC88
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 32 times
Re: krowy, czy już są .....
Zaobserwowane przejazdem i w centrum kraju też się liczą?
Bo jeśli tak, to już się pokazują, widziałam w sobotę.
-
Marek Hołowiński
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Been thanked: 7 times
Kiedyś każdy rolnik miał 2-3 a niektóry i więcej. Obecnie we wsi jest po kilku takich co hodują "krowy pastwiskowe", a łącznie jak naliczysz 10 sztuk bydła to dobrze. Niedługo dojdzie do tego że ten gatunek trzeba będzie umieścić w czerwonej księdze, a może i ochroną objąć.

- Przemek Zięba
- Kontakt:
Jadę na wschód dziki i nieprzystępny region zwany Polską ,,C"
na jeden dzień co prawda, ale trzeba sprofilować wyposażenie pod kątem koprofagów zabrać jakiś szpadelek jeśli już sa krowiny dzięki Anecia!
A Marku masz rację, na wschodzie nad Bugiem gdzie tego zwierza było wszędzie pełno z trudem można trafić na stadko liczące więcej niż 2 sztuki..
A Marku masz rację, na wschodzie nad Bugiem gdzie tego zwierza było wszędzie pełno z trudem można trafić na stadko liczące więcej niż 2 sztuki..
-
Jurek Szypuła
- Been thanked: 1 time
Całe szczęście że populacja susła pozostaje na stałym poziomie (przynajmniej mam taką nadzieję)Przemek Zięba pisze: A Marku masz rację, na wschodzie nad Bugiem gdzie tego zwierza było wszędzie pełno z trudem można trafić na stadko liczące więcej niż 2 sztuki..
- Przemek Zięba
- Kontakt:
Hmm ,,zamojska" populacja susła perełkowanego? Ta chyba dobrze, bo ,,lubelsko-świdnicka" to już zdaje się przeszłość...Jurek Szypuła pisze: Całe szczęście że populacja susła pozostaje na stałym poziomie (przynajmniej mam taką nadzieję)
-
Jurek Szypuła
A jak jest w Gródku? Kiedyś populacja nad Huczwą pozwalała nałapać rarytasików...
- Przemek Zięba
- Kontakt:
Co do Gródka powiem po weekendzie
))
Przyznam że nie wiem na dzień dzisiejszy jak tam jest.
Przyznam że nie wiem na dzień dzisiejszy jak tam jest.
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Been thanked: 2 times
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Kontakt:
Krowy już zaczęli wypasać - byłem w ten weekend na Kurpiowszczyźnie i mijałem. Rzeczywiście słyszałem opinię, że jest coraz trudniej - skupy mleka nie dają zarobić i zysk z roku na rok jest coraz mniejszy. Paradoksalnie trzeba mieć teraz właśnie dużo krów, żeby zarobić na efekcie skali i są miejsca w kraju (szczególnie w okolicach przetwórstwa mlecznego) gdzie krów (i dzięki temu owadów - w to nam graj!) jest bardzo dużo.
Ja na łowienie małych koprofagów (Scarabaeidae) mam jeszcze inny sposób, że tak powiem "czysty"
Trzeba odszukać pole nawożone intensywnie obornikiem i ciepłym wieczorem uzbroić się w dużą jasną siatkę. Latają masowo tuż przy ziemi. Wystarczy przejść się tam i z powrotem (niekonieczni wchodząc na pole), trochę pomachać patrząc "pod słońce" i dwie garście Aphodiusów różnych masz. Te większe nawet lepiej widać bo szybciej latają. Trochę to wygląda jak czerpakowanie tuż nad ziemią. Spróbujcie kiedyś. Ważne, że to musi być wieczór i ciepło.
Sezon na koprofagi właśnie się zaczął.
Pozdrawiam
Robert
Ja na łowienie małych koprofagów (Scarabaeidae) mam jeszcze inny sposób, że tak powiem "czysty"
Trzeba odszukać pole nawożone intensywnie obornikiem i ciepłym wieczorem uzbroić się w dużą jasną siatkę. Latają masowo tuż przy ziemi. Wystarczy przejść się tam i z powrotem (niekonieczni wchodząc na pole), trochę pomachać patrząc "pod słońce" i dwie garście Aphodiusów różnych masz. Te większe nawet lepiej widać bo szybciej latają. Trochę to wygląda jak czerpakowanie tuż nad ziemią. Spróbujcie kiedyś. Ważne, że to musi być wieczór i ciepło.
Sezon na koprofagi właśnie się zaczął.
Pozdrawiam
Robert