W miejscach gdzie była Apterona znalazłem też 3 koszyki Reisseronia imielinella

Poza tym jeszcze jeden koszyk Dahlica triquetrella i kilka Proutia betulina.
A no właśnie, nie ma opisu tego gatunku czyli formalnie nie został jeszcze opisany.Adam Larysz pisze: czekamy na publikację opisu R. imielinella w Zootaxie,
I nie zdążyłeś dodać tej informacji (o katowickiej populacji do opisu R.imielinella? Przez to w materiale typowym R.imielinella nie znalazły się okazy R.annae? I problem z opisem nowego taksonu był mniejszyAdam Larysz pisze: Jacek dzięki ;) , czekamy na publikację opisu R. imielinella w Zootaxie, tej informacji prawdopodobnie już nie będzie można dodać do opisu. Ale to nie problem - opublikuje się w innym artykule, np. w Acta...
Jacku, to są bardzo dobre pytania, też chciałbym znać na nie odpowiedź, ale nie wiemy, tak jak Kamil pisał, bo to jest b. małe, trzeba tego po prostu dalej szukać. Jestem przekonany, że tych populacji jest u nas więcej, a czy znajdziemy następne, to głównie zależy od tego, czy będą chętni do szukania... Dlatego na tegoroczne sympozjum motylarskie w Komańczy wybieram się z referatem na ten temat, aby przybliżyć te mało znane i poznane motyle i zachęcić innych do zainteresowania się Psychidae i zbierania materiału.Jacek Kurzawa pisze:A zastanawiam się, czy w takich okolicznościach (nielotne samice partenogenetyczne) - ile w Polsce mamy wiele (-naście?) populacji (jeszcze nieodkrytych rzecz jasna). I na ile będą one zasługiwały na opis jako n.sp. A gdyby tak było, to czy nie bedzie potrzeby nad syntetycznym podejsciem do grupy?
Adam bardzo ładnie i oględnie odpowiedział na twoje "pytania". A 'inne grupy' przywołałem właśnie w kontekście twoich "pytań". W koszówkach są badania, wyniki i publikacje, a w kózkach ... "pytania" ...Jacek Kurzawa pisze: Dwa, że już same pytania czy naszkicowanie problemu może niektórych drażnić; proponuję też nie wplątywać do dyskusji porównań do badań w innych grupach i jakichś własnych emocjonalnych problemów z tym związanych.
Promowane strony:
Dachy. Pokrycia dachowe |
Folia do oczek wodnych |
Opony Bełchatów Wulkanizacja |