Erebia medusa - rozmieszczenie w Polsce

domino

Erebia medusa - rozmieszczenie w Polsce

Post autor: domino »

Ostatnio w atlasie motyli Heiko Bellmanna przeczytałem, że ta górówka występuje na obszarze całej Polski. Częściej jednak w górach. Czy to prawda, że pojawia się również na obszarach nizinnych? A może jest na forum ktoś, kto widział ten gatunek gdzieś w Wielkopolsce lub na Dolnym Śląsku, ale w części nizinnej? Proszę o jakieś dobre informacje, najlepiej własne spostrzeżenia przyrodnicze.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 22 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Re: EREBIA MEDUSA

Post autor: Jacek Kurzawa »

Jednym z głównych źródeł informacji jest lepidoptera.eu a co najważniejsze dostępne ONLINE

http://www.lepidoptera.eu/records/Speci ... 0&region=0

Do tego nieodzowne jest spojrzenie na dane zebrane na potrzeby "Atlasu Rozmieszczenia Motyli Dziennych w Polsce 1986-1995" , wydane w formie książkowej (Buszko, 1997) i również dostępne w postaci map:

http://motyle.info/forum/portal2.php?sh ... ieszczenie
Awatar użytkownika
Brachytron
Specjalność: Acu, Odo
profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
Kontakt:

Re: Erebia medusa - rozmieszczenie w Polsce

Post autor: Brachytron »

Miałem go w południowej Wielkopolsce pod Gostyniem pod koniec lat 90-tych. Z tego co słyszałem, gatunek może być w regresie.
noctua

Post autor: noctua »

Witam,
2-3 lata temu kilka sztuk na terenie Nadleśnictwa Włoszakowice (ad Leszno).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr Tykarski
Kontakt:

Post autor: Piotr Tykarski »

Witam Kolegów,

Podsunę jeszcze jeden namiar - Mapa Bioróżnorodności (gis.biomap.pl). Dostęp do danych o gatunkach poprzez kliknięcie przycisku "Nowa warstwa". Kliknięcie w mapę zwraca informacje o stwierdzeniach z danego kwadratu UTM.

Myślę, że porównanie z wcześniejszymi źródłami wypada interesująco. Niedługo nowe funkcje i warstwy. Pozdrawiam :pc: :hi:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Wygląda interesująco. Na lepidoptera.eu mamy jednak dostęp do rekordów (pełne dane) a na motyle.info mamy jakąś tam mozliwość filtrowania wg lat (tam dane pochodzą z Atlasu Rozmieszczenia). Tu po kliknięciu w kwadrat nie ma żadnej informacji (rok, źródło) nie mówiąc o dokładniejszych. Rozmieszczenie kwadratów podobne jak w Atlasie, chyba zostało "zassane" z Atlasu Rozmieszczenia (Buszko, 1998 i późniejsze) ? Czy są dostępne informacje o źródłach danych? Inaczej poza ogólnym wyglądem (ogólne rozmieszczenie kropek) nie daje zbyt wiele informacji, właściwie taka informacja jest nie do wykorzystania, nawet nie wiadomo jak z wiarygodnością, na co sie powoływać... jest kropka ... i tylko kropka.

Jak wygląda sprawa autorstwa danych? Bo to jest ciekawe. Moje doniesienia (taki przykład, nie chodzi o to, że to moje) w Atlasie Rozmieszczenia są umieszczone tak ogólnie, że nie wiadomo, że są moje. Jeśli zostały ponownie użyte i scalone z tą bazą informacji to jak jest z autorstwem tych doniesień? Może trochę wybiegam, ale to pierwsza myśl ktora mi przyszła na widok kropek wokół mojego miejsca zamieszkania, które wyglądają znajomo.

Sprawdziłem Pandoriana maja (obecnie jako Argynnis pandora). To dobry przykład.... Kto jest autorem tego rekordu? Czy jest możliwość dotarcia do tej informacji (autor, rok, może data?)
Pytanie - da się kliknąć w kwadrat żeby ukazały się dane, które odpowiadają za jego wygenerowanie? Gdy klikam w kwadrat okazuje się, że klikam w mapę i ukazują się jakieś zbiorcze dane z kwadratu UTM, ale nie z rekordu (-ów)? Jak to jest skonstruowane?
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Znalazłem, że można podejrzeć wiecej danych, więc sam sobie częsciowo odpowiedziałem na pytanie. To jest tak, jak nie zna się narzędzia i nie zna się jego funkcji. Szkoda, że po wyselekcjonowaniu rekordu pojawiają się "zbieracze", ale nie ma powiązania ze źródłem... A może jest, tylko znów tego czegoś nie widzę.

W każdym razie narzędzie wygląda bajecznie i ma widać ogromny potencjał gromadzenia danych. Żeby teraz tylko wypełnić bazę danymi....
Awatar użytkownika
Piotr Tykarski
Kontakt:

Post autor: Piotr Tykarski »

Tak, wiem o niedostatkach interfejsu. Informacja o źródłach to podstawa, a wszystkie dane w bazie mają powiązanie z okazem lub obserwacją, a także publikacją, jeśli wpisujący o to zadbali. Trwają prace nad tekstową przeglądarkę danych. Będzie to grać razem z mapą, poprzez wzajemne linkowanie. Myślę, że na Święta będzie. :)
Zablokowany

Wróć do „ABC - Pytania początkujących”