Dwa pająki z prośbą o pomoc
Dwa pająki z prośbą o pomoc
Witam
Wczorajsze spotkania.
Pierwszy na korze dębu - niziny
Drugi na moim garażu, też niziny ;D
Wczorajsze spotkania.
Pierwszy na korze dębu - niziny
Drugi na moim garażu, też niziny ;D
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:03:23 10:59:19Image taken on:23 marca 2012, 09:59 - ptFocus length:105 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/13ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D90
-
- 2. Krzyżakopodobne...
- DSC_0459 Mały.jpg (125.79 KiB) Przejrzano 1996 razy
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:03:23 13:25:04Image taken on:23 marca 2012, 12:25 - ptFocus length:105 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/10ISO speed rating:100Camera-model:NIKON D90
Re: Dwa pająki z prośbą o pomoc
Dzięki wielkie ;D
Istnieje możliwość dokładniejszego określenia tego pierwszego?
Istnieje możliwość dokładniejszego określenia tego pierwszego?
Trafił mi się wyjątkowo szpetny egzemplarz Steatoda cf. bipunctata ;(
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
A czemu tak uważasz?Gucio_55 pisze:Trafił mi się wyjątkowo szpetny egzemplarz Steatoda cf. bipunctata ;(

Najlepiej po kopulatorachGucio_55 pisze:Istnieje możliwość dokładniejszego określenia tego pierwszego?

Tak dobrego obiektywu to jeszcze niestety nie mam a osobnik był malutki ;(
Jak rozumiem, biorąc pod uwagę barwę, najbardziej prawdopodobne jest, że to Salticus cingulatus?
Jak rozumiem, biorąc pod uwagę barwę, najbardziej prawdopodobne jest, że to Salticus cingulatus?
Aneta pisze:A czemu tak uważasz?Gucio_55 pisze:Trafił mi się wyjątkowo szpetny egzemplarz Steatoda cf. bipunctata ;(![]()
Zobaczyłem fantastyczne fotki tego gatunku, moje przy nich się nie umywają ;(
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
No dobra, fotki fotkami (chociaż mnie się Twoje podobają), ale jaki to ma związek ze domniemaną szpetnością biednej Steatody (IMO całkiem urodziwej)?Gucio_55 pisze:Zobaczyłem fantastyczne fotki tego gatunku, moje przy nich się nie umywają ;(

Tak jak napisałam wcześniej - najlepiej zostać przy Salticus sp. A żeby zrobić potrzebne do ID zdjęcia epigyne, potrzeba byłoby warunków studyjnych i obrócenia delikwenta kołami do góry, więc tu nie tylko o obiektyw chodzi.Gucio_55 pisze:Jak rozumiem, biorąc pod uwagę barwę, najbardziej prawdopodobne jest, że to Salticus cingulatus?
Powyższe wiązałoby się z uśmierceniem okazu ;(Aneta pisze:Tak jak napisałam wcześniej - najlepiej zostać przy Salticus sp. A żeby zrobić potrzebne do ID zdjęcia epigyne, potrzeba byłoby warunków studyjnych i obrócenia delikwenta kołami do góry, więc tu nie tylko o obiektyw chodzi.Gucio_55 pisze:Jak rozumiem, biorąc pod uwagę barwę, najbardziej prawdopodobne jest, że to Salticus cingulatus?
-