Diachrysia chryson
- krzysztof570630
- UTM: Umieszcz EA30
- Podziękowano: 2 times
Diachrysia chryson
Wczorajszy gość. EA;30 Umieszcz, ok.Jasła
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:20 13:02:39Image taken on:środa, 20 lipca 2011, 11:02Focus length:6 mmShutter speed:1/160 SecF-number:f/4ISO speed rating:64Camera-model:DSC-H1
- Wojtek Guzik
Re: Diachrysia chryson
Fajny gatunek.
Mógłbyś opisać środowisko w jakim go obserwowałeś?
Łowię w sumie nie tak daleko, może kiedyś też wpadnie.
Pozdrawiam
Mógłbyś opisać środowisko w jakim go obserwowałeś?
Łowię w sumie nie tak daleko, może kiedyś też wpadnie.
Pozdrawiam
- krzysztof570630
Obrzeża wioski od strony łąk.Do lasu kilometr.Obok ekranu rozwieszone przynęty(wino "marki wino"z powidłem z węgierek - własnej roboty, z nutką bimbru z tychże węgierek).
A to jest fotka również z wczorajszej nocy Cucullia ? - no właśnie jaka...Przepraszam za fotkę.
A to jest fotka również z wczorajszej nocy Cucullia ? - no właśnie jaka...Przepraszam za fotkę.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:20 16:01:59Image taken on:środa, 20 lipca 2011, 14:01Focus length:6 mmShutter speed:1/10 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:80Camera-model:DSC-H1
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Zdaje się, że C. absinthii, ale znacznie łatwiej byłoby oznaczać bez pasków zakrywających skrzydła
I małe sugestie co do preparowania - nie podciągaj aż tak wysoko przednich skrzydeł, zadbaj też o ułożenie czułków.

I małe sugestie co do preparowania - nie podciągaj aż tak wysoko przednich skrzydeł, zadbaj też o ułożenie czułków.
- krzysztof570630
Skrzydła poprawione, "wąsy" również. Przyznam się bez bicia, że obstawiałem C. gnaphalii, nie z tej racji, że rzadziej występuje, ale rysunek na skrzydłach bardziej pasował mi do tej drugiej.Oczywiście mogę się mylić.
- krzysztof570630
- Dispar
- UTM: FC18
- Specjalność: Geometridae
Już osiem lat poluję na C. gnaphalii i jedyny okaz jaki widziałem z tego okresu to ten złowiony przez kolegę Janusza Sosińskiego z 5 lat temu
. Z ostatnich 20 lat jedyne doniesienia o tym gatunku są tylko z P. Augustowskiej.
Jako, że temat dotyczy błyszczki to się nieskromnie pochwalę, że 2 tygodnie temu łowiłem tam piękne okazy L. c-aureum
.

Jako, że temat dotyczy błyszczki to się nieskromnie pochwalę, że 2 tygodnie temu łowiłem tam piękne okazy L. c-aureum

- krzysztof570630
Ja tylko pytałem, ponieważ miałem wątpliwości co do gnaphalii, ale skoro Aneta tego nie potwierdziła ... . A co do L. c-aureum zazdroszczę Ci ogromnie. Na oczy nigdy jej nie widziałem.
W różnych zbiorach widziałem kilkanaście exx.C.gnaphalii,pochodzących z Puszczy Augustowskiej,złowionych przed około 20 laty.Wówczas w okresie letnim obserwacje były tu prowadzono dość regularnie,póżniej bardziej okazjonalnie.Mnie trafił się 1 ex.,o którym pisze Darek.
Wiadomo,że szereg gatunków kapturnic,nawet relatywnie częstych, niechętnie przylatuje do światła;znacznie liczniej można spotkać gąsienice.Przypuszczam,że poszukując w Puszczy Augistowskiej gasienic C.gnaphalii efekty mogą być większe.
Wiadomo,że szereg gatunków kapturnic,nawet relatywnie częstych, niechętnie przylatuje do światła;znacznie liczniej można spotkać gąsienice.Przypuszczam,że poszukując w Puszczy Augistowskiej gasienic C.gnaphalii efekty mogą być większe.
- krzysztof570630
Kilka metrów od miejsca w którym świecę rośnie kilka pnączy wiciokrzewu. Częstymi gośćmi są różne gatunki kapturnic jednak światło zupełnie je nie interesuje. Jeżeli już jakaś da się skusić, to jest to grubo po północy i trzeba się wykazać nie lada refleksem bo zazwyczaj taka wizyta trwa bardzo krótko. Jednak czasami się udaje. Głównie jest to C. fraudatrix, S. sclophulariae,C.umbratica.C.artemisiae.