Rafał, nie potrafię zrozumieć, czemu w to brniesz
Jestem przekonany, że moją wypowiedź zrozumiałeś całkowicie opacznie. Ja namawiałem do nie nakręcania wątków, w których ktoś nieopatrznie ujawnia, że łapał owady chronione i czynił to np. z
niewiedzy. Uważam też, że w innych przypadkach, np. pokazania zdjęcia martwego okazu owada chronionego, żądanie okazania zezwolenia na forum jest nieuprawnione. Uważam też, że grożenie na forum policją czy prokuratorem jest jakimś rodzajem nadgorliwości. Jestem zdania, że w podobnych przypadkach można zwrócić autorowi uwagę/ zasugerować inne postępowanie poza forum, np. PW. Ponadto od tego są administratorzy.
Natomiast nigdy i nigdzie nie sugerowałem nawet, że łapanie i zabijanie owadów chronionych jest czymś akceptowalnym, czy też, że można to robić byle w tajemnicy. Jeżeli ktoś tak mnie zrozumiał, to proszę o zweryfikowanie takiego rozumienia moich wypowiedzi.
W wypadku wątków, w których zachodzi prawdopodobieństwo, że może chodzić o złamanie prawa, powinno wystarczyć zwrócenie uwagi na PW i autor wątku powinien sam się zreflektować. Jeżeli jednak ktoś otwarcie przyznaje, że łamie prawo, to robi to na swój rachunek.
W przypadku tego wątku jest jeszcze gorzej. Moim zdaniem, szczególnie po twoich kolejnych postach, po prostu powinieneś dostać ostrzeżenie od
admina, a wątek powinien być usunięty.
Oferowanie do wymiany owadów chronionych jest nie tylko łamaniem prawa, ale też nawoływaniem to udziału w łamaniu prawa. Dodatkowo to działanie naraża samo forum na przykre konsekwencje!!!