do oznaczenia
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Re: do oznaczenia
piękne stwory
1widłogonka siwica Cerura vinula
2 zapewne Arctia , prawdopodobnie caja
3.wiem , że to pospolity gatunek i wstyd nie wiedzieć( mówię o sobie) rusałka pokrzywnik
.
4. barczatka ? nie słuchaj mnie, poczekaj na oznaczenia ludzi , którzy są o wiele mądrzejsi ode mnie
1widłogonka siwica Cerura vinula
2 zapewne Arctia , prawdopodobnie caja
3.wiem , że to pospolity gatunek i wstyd nie wiedzieć( mówię o sobie) rusałka pokrzywnik

4. barczatka ? nie słuchaj mnie, poczekaj na oznaczenia ludzi , którzy są o wiele mądrzejsi ode mnie
Tą ostatnią często widuję, ale zawsze spasożytowane, biore do domu i na drugi dzień pełno larw. Caja na 90%. A widłogonki nie oznaczę tu musi wykazać się jakiś spec.
Pierwsza gąsienica to na pewno nie vinula, wygląda na erminee, ale to jeszcze nie jest pewne
- Wojtek Guzik
U vinuli widełki są czarne, a tutaj pasowałaby erminea. Jednak to ciężko tak jednoznacznie oznaczyć. Mogłaby pomóc roślina na jakiej gąsienica została sfotografowana.
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Igor, wiem, że jesteś poczatkującym motylarzem, ale jeśli nie wiesz nie pisz nic, zamiast zgadywać i wypisywać bzdury.Igor pisze:3...... rusałka pokrzywnik ?
4. barczatka ? nie słuchaj mnie...
Tekst jak z jakiejś francuskiej piosenki o miłości3.wiem , że to pospolity gatunek i wstyd nie wiedzieć( mówię o sobie) rusałka pokrzywnik.

-